ZieZo-beurs 2019: met innovatieve start-ups e?n nieuw ZieZo-oogsymposium

ZieZo-beurs 2019: met innovatieve start-ups én nieuw ZieZo-oogsymposium

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart vindt in het Beatrixgebouw van Jaarbeurs Utrecht de ZieZo-beurs plaats. Het is dé nationale oogbeurs voor blinden en slechtzienden. Dit jaar presenteren er zich maar liefst ruim 55 organisaties. Diverse veelbelovende, innovatieve start-ups introduceren hun product, waaronder het bedrijf Sunu. Zij ontwikkelden een unieke smartwatch die blinden en slechtzienden via trillingen waarschuwt voor obstakels. Een ander voorbeeld is de OrCam, een kleine minicamera die realtime de tekst voorleest die door de gebruiker wordt aangewezen. Denk hierbij aan vakliteratuur, kranten, boeken, restaurantmenu’s, etiketten op producten, tekst op informatieborden en bankbiljetten en zelfs stembiljetten. Ook vindt op zaterdag 16 maart de eerste editie plaats van het ZieZo-oogsymposium, met interessante lezingen van oogartsen en wetenschappers.

De ZieZo-beurs wordt dit jaar voor de 23e keer georganiseerd. Tijdens de beurs presenteren zich meer dan 55 organisaties in de vele stands, maar ook tijdens de workshops waaraan bezoekers gratis kunnen deelnemen. Net als in voorgaande jaren vestigt de beurs zich in het Beatrixgebouw in Utrecht. Een perfecte locatie: gelegen naast Utrecht Centraal Station is het goed bereikbaar met zowel de auto als het OV.

Gratis toegang na voorregistratie

Toegang tot de beurs is na voorregistratie gratis. De gratis toegangskaarten zijn vooraf te reserveren op www.ziezo.org. Kaarten aan de deur zijn beperkt beschikbaar en kosten € 7,50 per persoon. Reserveer gratis kaarten vooraf om zeker te zijn van toegang tot de beursvloer.

Participatie en zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking centraal

De beurs wordt georganiseerd voor mensen met een visuele beperking en een ieder die hiermee (beroepsmatig) te maken heeft. Het evenement biedt een volledig overzicht van alle mogelijkheden op het gebied van wonen, werken, lezen, leren en ontspannen. Kortom: het leven met een visuele beperking. Participatie en zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking staan op de ZieZo-beurs centraal.

Innovatie op de beurs; diverse innovatieve start-ups aanwezig

Op de beurs worden de nieuwste technologieën en snufjes gepresenteerd voor slechtziend en blind Nederland. Zo introduceert het internationale bedrijf Sunu tijdens deze beurseditie bijvoorbeeld de Sunu Band. Deze speciale smartwatch gebruikt sonartechnologie om obstakels in de omgeving te detecteren en waarschuwt gebruikers via zachte trillingen wanneer deze naderen. Het jonge bedrijf Insight lanceert de Iris One: een handige standaard voor smartdevices, die in combinatie met een app gedrukte tekst uit bijvoorbeeld boeken of magazines kan voorlezen. Het bedrijf OrCam is aanwezig met de draagbare, intelligente camera ontworpen voor mensen die blind of slechtziend zijn. De intuïtieve, lichtgewicht smart camera leest direct en discreet, geprinte en digitale tekst hardop voor en herkent gezichten en producten zoals bankbiljetten in real time.. De mini-camera is te testen op de beurs. Ook worden er innovatieve apps gepresenteerd. Zoals Envision AI, een mobiele applicatie die de omgeving voor gebruikers beschrijft. Maar ook wordt de handige app Spraaklabel gelanceerd, waarmee blinden en slechtzienden labels aan objecten zoals boodschappen of medicijnen kunnen toevoegen.

Nieuw: ZieZo-oogsymposium op zaterdag 16 maart

Dit jaar nieuw op de beurs is het ZieZo-oogsymposium dat op zaterdag 16 maart wordt georganiseerd als onderdeel van het beursprogramma. Tijdens dit symposium, nemen oogartsen en wetenschappers u via korte lezingen mee in interessante ontwikkelingen rondom het leven met minder zicht. Het symposium duurt één uur, en zal op zaterdag twee keer worden georganiseerd. De aanvangstijden zijn om 11.00 uur en 13.00 uur. De presentatie is in handen van Marc Asselbergs, directeur van Ergra Low Vision.

Onderteken het Nationale Vuurwerkmanifest tijdens de ZieZo-beurs

Tijdens het ZieZo-oogsymposium zal er ook aandacht worden geschonken aan het Nationale Vuurwerkmanifest. Jaarlijks loopt een groot aantal mensen letsel op door vuurwerk, tot blindheid toe. Om meer oogletsel te voorkomen, pleit het Vuurwerkmanifest er onder meer voor dat vuurwerk uitsluitend in handen moet zijn van professionals. Drs. De Faber (tijdens ronde 1) en prof. dr. Keunen (tijdens ronde 2), initiators van Het Nationale Vuurwerkmanifest, spreken hierover tijdens het symposium. Steunt u het Vuurwerkmanifest? Teken dan zelf ook! Tussen 12.15 en 12.45 uur vindt er een officiële ondertekeningsceremonie plaats in de symposiumzaal (zaal 217, 2e etage Beatrixgebouw).

Bron: ZieZo-beurs
Datum: 26 februari 2019

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl