Skip to main content

Zijn jouw hormonen in balans?

september 26, 2018

Vrouwen en hormonen – ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat ondervond ik zelf na mijn zwangerschap, toen mijn hormonale huishouding compleet op zijn kop stond. Maar ik merk het ook overal om mij heen.Veel vrouwen lopen tegen problemen aan als een burn-out, pms, overgangsklachten en ga zo maar door.

Hormonale disbalans

Mijn naam is Sarah Binnekamp, ik ben moeder van twee mooie dochters van 7 en 10 jaar. Na de geboorte van mijn jongste kreeg ik een burn-out. Ik liep volledig vast en hulp was ver te zoeken. Ik stuitte vooral op oplossingen die gebaseerd waren op symptoombestrijding. Ik wilde echter de oorzaak aanpakken en ben daarom zelf op onderzoek uitgegaan. Het werd me steeds duidelijker dat mijn hormonen iets met mijn klachten te maken hadden. Ik vond een Premenstrueel Syndroom-deskundige en na het afnemen van een uitgebreide anamnese kreeg ik de bevestiging: ik had een hormonale disbalans door mijn zwangerschap.

Hormoonhuishouding zelf beïnvloeden

Na de diagnose ben ik me volledig in deze materie gaan verdiepen. Zo kwam ik erachter dat je je hormoonhuishouding zelf kunt beïnvloeden. Door mijn leefstijl aan te passen kwam ik er weer helemaal bovenop! Ik ben begonnen met een 8 weekse mindfullness training en het volledig schrappen van suiker. Dit bracht al veel rust in mijn lichaam en mijn paniekaanvallen verdewenen. En zo ben ik steeds verder gegaan met het aanpassen van mijn leefstijl.

De invloed van hormonen

Hormonen hebben een enorme impact op ons bestaan. Ze beïnvloeden onder andere onze emoties, ons denken en hoe we ons voelen. Als je hormoonspiegel goed is ingesteld, dan merk je eigenlijk niks van deze stofjes. Je zit lekker in je vel en voelt je prima. Maar als de balans verandert, kun je allerlei klachten krijgen. Dat varieert van vermoeidheid en moeite met afvallen tot serieuze aandoeningen als diabetes en depressie.

De eerste Symptomen van een disbalans

Het is goed om symptomen van een disbalans vroegtijdig op te merken zodat serieuze klachten voorkomen kunnen worden. Een aantal van deze eerste symptomen zijn:

  • Onbedwingbare eetbuien
  • Het lijkt onmogelijk om af te vallen
  • Je bent licht ontvlambaar (vooral in de periode voorafgaand aan de menstruatie)
  • Je bent erg moe en kan niks hebben
  • je libido is ver te zoeken

Hoe kan je zelf deze balans weer herstellen?

  • Gezonde voeding – eet bijvoorbeeld 500 gram groente per dag. Dit zorgt voor voldoende vezels en ondersteunt de lever met het afvoeren van afvalstoffen en afbreken van overbodige hormonen.
  • Positieve mindset
  • Zo min mogelijk stress
  • Zorg in periodes van stress dat je je lichaam helpt te ontspannen. Doe yoga, meditatie of denk aan massage. Dit zorgt voor een diepe ontspanning.
  • Op de juiste manier trainen
  • Eet en drink zo min mogelijk suiker
  • Eet niks meer na de avondmaaltijd, zodat je spijsverteringsstelsel de kans krijgt om tot rust te komen

Uiteindelijk is iedere vrouw anders. Door het afnemen van een uitgebreide anamnese wordt het duidelijk welke disbalansen er aanwezig zijn en welke stappen er het beste bij jou passen.

Dit blog is geschreven door Sarah Binnekamp van Reflaxme.

Sarah Binnekamp Reflaxme

Meer nieuws