Skip to main content

Jaarcongres 2023 | De Groene Route | Inspyrium

mei 13, 2023

Zet de stap naar buiten, vind de weg naar binnen. Op woensdag 21 juni 2023 organiseert Alles is Gezondheid: De Groene Route. Dit is de zomerse editie van ons jaarcongres. Speciaal voor alle vooruitstrevende gezondheidsprofessionals in Nederland. En dat op de dag waarop de zomer officieel zijn energie ontketent.  

Met o.a. Buitenpsychologen, Soundwalk Pelgrim, Dopper, TV tuinman Lodewijk Hoekstra, Greendish, Beweegalliantie, Sociale Voedseltuin, Top-10 Natuurinclusief bouwen en het Wood Wide Web programma met Ramsey Nasr en Calefax ensemble. 

Op de langste dag van het jaar wijken we af van de gebaande paden. We gaan op weg naar een groener, gezonder en gelukkiger Nederland. Met de focus op natuur, buiten en groen.Maar De Groene Route staat ook voor veranderen, vernieuwen en verduurzamen. En voor het natuurlijke in jezelf. Groen in de breedste zin van het woord dus.

Bijvoorbeeld op het gebied van leefomgeving, regio’s en wijken, bewegen en leefstijl, mentale gezondheid, duurzaam voedsel, klimaat en milieu, gezond werken en natuurinclusief bouwen. De vraag is hoe we gezamenlijk koers houden, wat we onderweg tegenkomen en wie de rol als gids vervult.

Op het terrein van Boomkwekerij Ebben bieden we van 10.30-17.00 uur interactieve sessies, inspirerende presentaties, frisse gedachtes, opvallende exposities, interessante cases en praktijkvoorbeelden, co-creatie en gezonde activiteiten. Buiten wanneer het kan en binnen met een buitengevoel.

Programma

We hebben nog een verassing in petto maar het programma is grotendeels bekend:

 • Kies het groene pad van de Buitenpsychologen: workshop met voorbeelden en oefeningen over buitenpsychologie, wandeltherapie en de meerwaarde van buiten werken met cliënten. Hoe werkt het en wanneer zet je het in?
 • Lessen en inspiratie van Dopper: het bedrijf van de herbruikbare waterfles en strijd tegen wegwerpplastic. Of gaat het om gedragsverandering? Interactieve sessie over hoe je mensen kan helpen in het maken van duurzame en gezonde keuzes.
 • Soundwalk Pelgrim: zet de stap naar buiten, vind de weg naar binnen. Doe de headset op en ga samen de natuur in. Beleef de verassende muziekwandeling met speciaal gecomponeerde muziek en een apotheose waarin je zelf ook participeert.
 • Lodewijk Hoekstra: TV tuinman met een missie. Inspirerende presentatie van ondernemer in de groene sector, medeoprichter van het Greenlabel netwerk, adviseur over groen bouwen en presentator van o.a. ‘Lodewijks Groene Geluk’
 • Sociale Voedseltuin toont aan hoe je met publiek-private samenwerking -en een goed concept -honderden gezinnen kan voorzien in gezond voedsel en tegelijkertijd wat doet aan armoede, eenzaamheid en het betrekken van bewoners.
 • Top-10 Natuurinclusief Bouwen voor gezondheid: zorgt voor gezonde en aantrekkelijke buurten, wijken, dorpen en steden. Investeren in groene kwaliteit loont. Maak kennis met goede praktijkvoorbeelden en manieren om gezamenlijk de leefomgeving groener in te richten.
 • Kijkje in de keuken bij Greendish: voor een duurzame en gezonde voedselomgeving. Impactsessie over het vergroenen van menu’s, keukens en catering bij gemeenten, regio’s en zorg- en welzijnsinstellingen. Hoe wordt je koploper?
 • Groene Moslims (o.v.b.): hoe betrek je vanuit een religieuze visie op duurzaamheid moslim consumenten en -ondernemers bij oplossingen voor het klimaat- en armoedeprobleem (o.a. door wandelen en activiteiten in de natuur).
 • Meer mensen in Nederland meer laten bewegen: dat is het ambitieuze doel van de Beweegalliantie. Maar hoe ga je dat aanpakken (als de trend omgekeerd is)? Welke rol speelt samenwerking? Natuurlijk kom je vandaag zelf ook in beweging.
 • Case: Rondje Gezond van The Pando Network: wat gebeurt er als je een route door parken en groene gebieden maakt, partijen in de buurt betrekt en bewoners activeert om mee te doen (wandelen, sporten, ontmoeten in de openbare ruimte)?
 • De Veerkracht van Verlies: Dood en leven. Naadloos verbonden in de kringloop van de natuur. Ga mee naar buiten en beleef de veerkracht van transformatie via een labyrinth. Ervaar dat een eindpunt in het leven ook een beginpunt kan zijn. Sessie over natuurlijk rouwen, troost, loslaten en meenemen.
 • Health-Holland, GROZ Utrecht en GROZ Deventer: workshop over hoe lokale professionals naast bewoners kunnen staan om samen te werken aan een zorgzame (leef)omgeving. Met als doel om mensen zoveel mogelijk grip te geven op hun eigen leven.
 • Movisie: wat kunnen we vanuit inclusief beleid praktisch doen aan het (zelf)oplossend vermogen van bewoners en hun (leef)omgeving? We zoomen in op de werkzame componenten en leren van (wijk)voorbeelden in het land.
 • Binnenstebuiten: van IDG naar SDG: hoe helpen Inner Development Goals ons naar meer gezondheid en geluk? En hoe kunnen we daarin samen optrekken? In de sessie m.m.v. De GeluksBV werken we van binnen naar buiten: wat stelt ons innerlijk staat om bij te dragen aan de Sustainable Development Goals?
 • Groene Cirkel | Gezonde Groene Stad: over samen werken aan radicale vergroening van de stad. Wat betekent dat voor gezondheid en leefstijl? Hoe neem je bewoners mee op weg naar klimaatbestendige, circulaire en energieneutrale steden?
 • De boomhut in met Universiteit Maastricht: impact en opbrengsten van Alles is Gezondheid in beeld.
 • Book-talk van Dutch Health Hub: in gesprek met Joost Bijlsma (auteur ‘Heel de zorg’).

En dat is nog niet alles…

Speciaal voor dit congres is er het Spraakmakers programma Wood Wide Web. Een actueel en holistisch muziekverhaal met verteller en acteur Ramsey Nasr en klassiek topensemble Calefax. Laat je meevoeren in een vertelling over de oeroude, organische intelligentie van bomen en ons verlangen hiernaar in een steeds vluchtiger, digitale samenleving.

Locatie

Inspyrium in Cuyk (onder de rook van Nijmegen) is de groenste evenement locatie van Nederland. Stap in een groene wereld en ontmoet elkaar in de daktuin, boomhut, panoramaruimte, kwekerijloods, het park of de boomgaard van Boomkwekerij Ebben.

Aanmelden

Aanmelden voor De Groene Route kan via deze link. Deelname is gratis maar niet vrijblijvend. Wij willen geen lege stoelen en zijn tegen voedselverspilling. Wees er snel bij want er is plek voor maximaal 400 bezoekers.

Bron: Alles Is Gezondheid

Datum: 13 mei 2023

Meer nieuws