Skip to main content

Nationale Dementie Congres

december 2, 2021

We kunnen het in deze tijd van corona ons bijna niet voorstellen: niet corona, niet kanker, niet obesitas, maar dementie is volksziekte nummer één in Nederland. Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie, en dementie neemt zodanig toe dat iedere Nederlander er in zijn familie of omgeving mee te maken krijgt.

Tijdens het Nationaal Dementie Congres, georganiseerd door ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 13 december komen we samen in actie om mensen met dementie meer deel uit te laten maken van onze samenleving. Het ultieme doel? Dementie de wereld uit helpen.

DEMENTIE IN NEDERLAND

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 300.000 mensen met dementie. Dat aantal stijgt tot ruim 400.000 in 2030 en in 2040 meer dan 500.000. Achter elk van die diagnoses gaat een persoon schuil. Een persoon die door deze ziekte langzaam maar zeker verdwijnt. Dat heeft een enorme impact op de betrokkenen zelf, maar ook op hun omgeving én op de samenleving. De kosten van dementiezorg stijgen eveneens. Dementie wordt daarmee niet alleen de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland, maar ook de duurste aandoening.

Daarom moeten we meer investeren in onderzoek. Dementie-onderzoek moeten we er niet ‘even bij doen’, het zou een topprioriteit moeten zijn. En we moeten de samenleving klaar maken voor een toenemend aantal mensen met dementie. Niet alleen op het gebied van zorg, maar ook door mensen bekend te maken met de toename van het aantal mensen met dementie en zo acceptatie te bevorderen. Mensen met dementie kunnen met de juiste hulp en zorg nog heel lang op een goede en betekenisvolle manier onderdeel van de samenleving zijn. We mogen ze niet afschrijven.

Het congres

Daarom organiseert het programma Nationale Dementiestrategie 2021-2030 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op maandag 13 december van 13:00 – 17:00 het online Nationaal Dementiecongres 2021. Op deze middag komen we samen in actie met als ultiem doel om dementie de wereld uit te helpen. 

De middag kent een breed programma waarbij de thema’s van de Nationale Dementiestrategie centraal staan. Experts, leden van de Raad van advies en ervaringsdeskundigen delen hun laatste inzichten. Als deelnemer volg je het plenaire programma en kies je 4 inspirerende sessies uit. Zo stel je jouw eigen programma samen.

Lees meer hier!