Promotie UvA 13 oktober

oktober 14, 2020
Dinsdag 13 oktober
Promotie (UvA), 12.00 u, Agnietenkapel
Tiffany Timmer: IJzerverlies bij bloeddonatie

Donors verliezen met het geven van circa een halve liter bloed ongeveer 250 mg aan ijzer. Daardoor zijn zij, vooral degenen die frequent doneren, vatbaar voor ijzergebrek. Er zijn selectiecriteria om de gezondheid van donors (bijvoorbeeld ijzergebrek) en de kwaliteit van bloedproducten te waarborgen. Belangrijke vraag: hebben ze voldoende ijzer in hun bloed?
Centraal in dit verhaal is hemoglobine (Hb), een eiwit dat zich in rode bloedcellen bevindt. Deze stof stelt de rode bloedcellen in staat om zuurstof te vervoeren. Hb bestaat uit vier ijzeratomen die zuurstof kunnen binden. De gezondheidscriteria bij doneren bestaan onder andere uit minimum Hb-waarden voor de donatie en normen voor de lengte van de tijd tussen donaties.
Het is bekend dat individuele Hb-waarden worden beïnvloed door geslacht, leeftijd en seizoen. Maar ook leefstijl en genetische aanleg kunnen de Hb-waarden van bloeddonors beïnvloeden
De studies in dit proefschrift bieden inzicht in associaties tussen leefstijl (ijzerinname via de voeding en lichamelijke activiteit) en genetische factoren, en ijzergehalte en andere eigenschappen van rode bloedcellen bij Nederlandse bloeddonors.
Link naar proefschrift

Datum: 14 oktober
Bron: UvA

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl