Promoties VU 28 september

september 29, 2020

Maandag 28 september, 13:45 (Aula VU)
Promotie Tim Moors (Locatie: VUmc)

Bepaalde eiwitvarianten sterk verhoogd bij Parkinson

De ziekte van Parkinson is een slopende en momenteel ongeneeslijke neurologische ziekte. Voor de ontwikkeling van medicijnen om deze ziekte stoppen of afremmen is een betere kennis nodig van onderliggende mechanismen. Een belangrijk kenmerk van de ziekte van Parkinson is de aanwezigheid van zwellingen in hersencellen (“Lewy bodies”) die het opgehoopte eiwit alpha-synucleïne bevatten. Hoe Lewy bodies ontstaan is niet duidelijk, maar mogelijk speelt verstoorde eiwitopruiming een rol: mutaties in genen betrokken bij eiwitafbraak verhogen het risico op de ziekte van Parkinson.


Tim Moors onderzocht determinanten van alpha-synucleïne ophoping en verstoorde eiwitafbraak in hersenen van donoren met de ziekte van Parkinson. Zijn resultaten tonen aan dat bepaalde eiwitvarianten van alpha-synucleïne sterk zijn verhoogd in hersenen met de ziekte van Parkinson, in samenhang met indicaties voor verstoorde eiwitopruiming. Met behulp van geavanceerde microscopietechnieken bracht hij de gestructureerde ‘uienschil-achtige’ opbouw van Lewy bodies in uniek detail in beeld. Mogelijk laat deze organisatie zien hoe cellen zichzelf beschermen door opgehoopt materiaal, dat niet kan worden afgebroken, in te kapselen. Dit proefschrift onderstreept dat alpha-synucleïne ophoping geen op zichzelf staand proces is, maar een actief onderdeel van de complexe cellulaire context waarin deze zich afspeelt: more than a synuclein story.
link naar proefschrift

Datum: 29 september 2020
Bron: https://www.vumc.nl

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl