Promotie VU 2 November

november 4, 2020
Maandag 2 november
Promotie (VU), Aula, 11.45 uur
Elisa de Koning: Effect vitamine D op ouderen

De Koning onderzocht de relatie tussen vitamine D en het emotioneel en lichamelijk functioneren van ouderen. Depressieve klachten en verminderd lichamelijk functioneren komen vaak voor op oudere leeftijd. Daarnaast heeft ongeveer 50% van de ouderen een lage vitamine D-spiegel. Vitamine D speelt een essentiële rol in de vorming en het behoud van gezonde botten. Maar studies suggereren ook dat vitamine D aangrijpingspunten heeft in onder andere de hersenen en de spieren.
Uit onderzoek van de promovenda blijkt dat een lage vitamine D-spiegel geassocieerd is met depressieve klachten in bepaalde subgroepen. Daarnaast vond ze dat een lage vitamine D-spiegel niet geassocieerd is met angstklachten, maar wel met een hogere sterfte.
Ook onderzocht ze of het slikken van vitamine D depressieve symptomen en functionele beperkingen (bijvoorbeeld moeite met (trap)lopen of opstaan uit een stoel) kon verminderen bij kwetsbare 60-plussers. Hoewel de vitamine D-spiegel daardoor steeg, had het geen relevant effect op de stemming of het lichamelijk functioneren van de deelnemers.
De Jong concludeert dat het effect van extra vitamine D gering is. Echter, het is van groot belang te allen tijde een vitamine D-tekort te voorkomen, omdat een lage vitamine D-spiegel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zoals brozere botten.
Naar proefschrift

Datum: 4 November
Bron: VU

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl