Promoties UV-UvA 15 oktober

oktober 14, 2020
Donderdag 15 oktober
Promotie (UvA), 10.00 u, Online
Attila Csala: Analyseren van biomedische gegevens op moleculair niveau

In het biomedisch onderzoek is het gebruikelijk om gegevens te verzamelen die biologische functies meten van een organisme. Op moleculair niveau betekent dit dat cellen en weefsels kunnen worden beschreven aan de hand van gegevens zoals het genoom. Door het verzamelen hiervan hopen onderzoekers biologische processen in cellen en weefsels beter te modelleren en te begrijpen. Uiteindelijk kan deze kennis helpen om gezondheid en ziekte in het hele organisme zelf beter te begrijpen. Dit proefschrift bespreekt enkele statistische methoden die gericht zijn op het analyseren van dit soort biomoleculaire gegevens.
Link naar proefschrift

Donderdag 15 oktober
Promotie (VUmc), 13:45 uur, Aula VU
Ranu Sewdas: Samenspel werk, pensioen en gezondheid

In Nederland wordt de AOW-leeftijd stapsgewijs verhoogd. Het beleid stimuleert oudere werknemers om langer door te werken. Dat doen zowel gezonde als werknemers met gezondheidsproblemen. 
Ranu Sewdas onderzocht de relatie tussen werk, pensioen en gezondheid. Hij vond dat gezondheid, werkkenmerken, sociale factoren, en financiën een rol spelen bij het kiezen voor werken of met  pensioen gaan. Ook ontdekte hij dat er hierbij geen verschil is tussen oudere werknemers met en zonder een chronische aandoening. Sewdas heeft géén bewijs gevonden dat eerder of later met pensioen gaan de gezondheid van oudere werknemers verbetert of verslechtert. Sewdas beveelt aan om rekening te houden met de (zelf)selectie op de arbeidsmarkt, het zogenaamde ‘healthy worker effect’. Dit is belangrijk om te voorkomen dat een verkeerde conclusie wordt getrokken, namelijk dat langer doorwerken resulteert in een hogere levensverwachting.
Link naar proefschrift

Datum: 14 oktober
Bron: VU en UvA

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl