Promoties UvA 6 November

november 4, 2020
Vrijdag 6 november
Promotie (UvA), 10.00 uur, Agnietenkapel
Francesca Aglialoro: De rijping van rode bloedcellen reguleren

Transfusie van rode bloedcellen is de oudste en meest geavanceerde vorm van celtherapie. Ondanks dat bloedtransfusies inmiddels behoorlijk geavanceerd zijn, is een transfusie niet zonder risico’s zoals  immuunreacties of het doorgeven van ziekten via het bloed. Het is daarom belangrijk om alternatieve oplossingen of bronnen te onderzoeken, zoals in vitro gekweekte rode bloedcellen. Aglialoro onderzocht de rol van specifieke membraaneiwitten bij het reguleren van de rijping van rode bloedcellen. Deze kennis is essentieel om nieuwe, veilige en functionele therapieën te ontwikkelen.
Link naar proefschrift 

Vrijdag 6 november
Promotie (UvA), 13.00 uur, Agnietenkapel
Jan Louwerens: Minimaal invasieve behandeling verkalkte pees in schouder

De promovendus wil met zijn onderzoek de zorg voor patiënten met kalkafzetting in pezen van de schouder (tendinitis calcarea) verbeteren. Louwersen heeft de effectiviteit van twee minimaal invasieve behandelingen geëvalueerd, de extracorporeal shockwave therapie (behandeling met schokgolven) en echogeleide barbotage (aanprikken van de kalklaag). De promovendus constateert dat deze twee behandelingen de meest veelbelovende zijn voor patiënten met tendinitis calcarea. De klinische uitkomsten zijn vergelijkbaar met die van chirurgische behandeling.
Link naar proefschrift 

Vrijdag 6 november
Promotie (UvA), 14.00 uur, online
Lina Bartels: Antistoffen effectief inzetten tegen tumorcellen

Hoewel kanker in veel gevallen nog steeds een dodelijke ziekte is, heeft het gebruik van bepaalde (monoklonale) antistoffen geleid tot een revolutie in de behandeling ervan. Deze antistoffen zijn gericht tegen bepaalde specifieke kenmerken op het oppervlak van tumorcellen. Wanneer zo’n antistof aan een tumorcel bindt, kan dit allerlei effecten in gang zetten die uiteindelijk leiden tot het uitschakelen van de tumorcel.  Dit principe kan gebruikt worden voor therapeutische doeleinden.
Daarnaast kunnen er extra functies worden gekoppeld aan deze antistoffen waardoor ze de tumorcellen nog efficiënter kunnen (laten) opruimen. Bartels deed onderzoek naar een van deze methodes, waarbij een antistof zo veranderd is dat deze andere witte bloedcellen (T-cellen) kan binden aan de tumorcel.  
Link naar proefschrift 

Datum: 4 November
Bron: UvA

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl