Promoties VU 1 oktober

september 29, 2020

Donderdag 1 oktober, 13:45 (Aula, VU)
Promotie Myron Best (Locatie: VU)

Vroegtijdig kanker ontdekken in druppel bloed
Myron Best onderzocht het ontdekken van kanker via bloed, zogenaamde ‘liquid biopsies’. Bloedplaatjes zijn celfragmenten in het bloed die betrokken zijn bij het stollingsproces en de aanzet geven tot wondgenezing. Recent is ontdekt dat bloedplaatjes een rol spelen bij de progressie en uitzaaiing van kanker.

Het onderzoek beschreven in dit proefschrift toont aan dat bloedplaatjes in patiënten met kanker hun genetisch RNA-materiaal aanpassen. Daarnaast beschrijft Best in dit proefschrift de eerste stappen van een bloedtest die in het equivalent van een druppel bloed middels innovatieve software-algoritmes kanker in een vroeg stadium kan herkennen, inclusief in welk orgaan de tumor is begonnen met groeien.

Tevens laat onderzoek in het proefschrift zien dat de genetische profielen in de bloedplaatjes van patiënten met een kwaadaardige hersentumor weer normaliseren nadat de tumor met een operatie grotendeels verwijderd is. En dat de signalen in de bloedplaatjes tijdens de behandeling met chemotherapie en bestraling corresponderen met toe- en afname van de tumor. Deze unieke methode om bloedplaatjes uit te lezen is een nieuwe, veelbelovende mogelijkheid om kanker in een vroeg stadium in bloed te herkennen.


Vroege detectie van kanker kan de ziekte in een eerder stadium aantonen en gerichtere en beperktere behandeling toestaan. Huidige methodes om kanker op te sporen, zoals scans en weefselbiopten, kosten veel tijd, zijn duur, belastend, en scans kunnen alleen grotere tumoren herkennen.

Datum: 29 september 2020 
Bron: https://www.vumc.nl 

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl