Promoties VU- UvA 16 oktober

oktober 14, 2020
Vrijdag 16 oktober 
Promotie (VUmc), 11.45 uur, Aula VU
Alwin Zweerink: Onderzoek naar pacemakertherapie

Alwin Zweerink onderzocht Cardiale Resynchronisatietherapie (CRT), een veel toegepaste pacemakertherapie voor patiënten met hartfalen. Bij een derde van de patiënten treedt hierna geen verbetering op in benauwdheidsklachten of fysieke conditie, dit zijn de zogenaamde “non-responders”. Zweerink richt zich op twee strategieën om de effectiviteit van CRT te vergroten. Allereerst een betere selectie van potentiële patiënten met beeldvormende technieken. Ten tweede het optimaliseren van de CRT-instellingen na implantatie van de pacemaker om een toename in pompfunctie te bewerkstelligen. Uit zijn onderzoek blijkt nu dat  je de voorspellende waarde van MRI of echocardiografie kan verbeteren door deze te corrigeren voor hartgrootte. Dat verkleint tegelijkertijd de huidige man-vrouw-verschillen (vrouwen hebben 20 procent kleinere harten dan mannen). Ook kunnen potentiële “responders” vooraf worden geïdentificeerd.
Link naar proefschrift

Vrijdag 16 oktober
Promotie (UvA), 16.00 u, Agnietenkapel
George Sulkers: Radiologische video bewegende pols verbetert behandeling

Het maken van een radiologische video van de bewegende pols is geschikt om verstoring en instabiliteit  van de handwortel vast te stellen. De promovendus zocht uit wat de rol is van de polsvideo bij het diagnosticeren van carpale (de handwortel betreffende) instabiliteit. Met zijn onderzoek biedt Sulkers artsen een makkelijk beschikbaar gereedschap om carpale instabiliteit aan te tonen of uit te sluiten. Hiermee kun je onnodige operaties aan de pols voorkomen.
Link naar proefschrift

Datum: 14 oktober
Bron: VU en UvA

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl