Wetenschapsagenda Amsterdam UMC 8 oktober

oktober 6, 2020
Donderdag 8 oktober
Promotie (UvA), Agnietenkapel, 10.00 u
Dewi van Harskamp: Onderzoek naar aangeboren stofwisselingsziekten met tracers

Tracers zijn stabiele stoffen die van nature in het lichaam voorkomen. Hiermee is het mogelijk om onderzoek te doen naar de stofwisseling in levende mensen. De tracers worden toegediend en hun aanwezigheid wordt daarna gemeten in adem, urine of bloed. Ze kunnen zowel in hun onveranderde vorm als in een gemetaboliseerde vorm worden gemeten. Daarmee is het mogelijk de stofwisseling te volgen. In dit proefschrift worden zowel technische aspecten als klinische toepassingen van tracers beschreven. Vooral voor aangeboren stofwisselingsziekten is deze techniek interessant.
Link naar proefschrift

Donderdag 8 oktober
Promotie (VU), Aula, 13.45 uur
Laura Meijer: Betere diagnostiek van periampullaire tumoren

‘Periampullaire tumoren’ is een overkoepelende benaming voor alle tumoren die ontstaan in de kop van het pancreas, zoals alvleesklierkanker, galwegkanker en duodenumkanker. Op dit moment is het nog niet mogelijk om met zekerheid een juiste diagnose te stellen. In het proefschrift van promovendus Meijer wordt de waarde van een aantal veelbelovende biomarkers geëvalueerd door de expressie van deze markers in bloed van patiënten met periampullaire tumoren te vergelijken met gezonde individuen en patiënten met goedaardige afwijkingen. Met als doel een duidelijker diagnose in de toekomst.
Link naar proefschrift

Datum: 6 oktober
Bron: VU en UVA

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl