Skip to main content

Wetenschapsagenda Amsterdam UMC 9 oktober

oktober 6, 2020
Vrijdag 9 oktober
Promotie (UvA), Agnietenkapel, 13.00 u
Marieke de Roo: Betere beeldvorming bij breuk handwortelbeentjes

De menselijke pols bevat acht handwortelbeentjes. Eén daarvan, het zogenoemde scafoïd, speelt een sleutelrol in de stabiliteit van het gewricht. Een scafoïd-breuk komt veel voor en als de genezing ervan mislukt, ontstaat artrose die leidt tot een ineenstorting van de botjes tussen hand en pols (de handwortel). Om de behandeling voor te bereiden, wordt tot nu toe het meeste onderzoek gedaan met de pols in rust. Dit proefschrift behandelt een nieuwe beeldvormingstechniek: vierdimensionale (4D)-CT beeldvorming om de polsbeweging te analyseren.
Link naar proefschrift

Vrijdag 9 oktober
Promotie (UvA), Aula, 14.00 u
Felix Behr: Afweermechanisme in huid, long en darm

Ons lichaam wordt blootgesteld aan ziekteverwekkers, waaronder virussen en bacteriën. Deze komen het lichaam binnen via barrièreweefsel, zoals huid, longen en darm. Als reactie op deze infecties worden gespecialiseerde immuuncellen gevormd, de zogenaamde weefsel-resident geheugen T-cellen. Behr heeft onderzocht welke genen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van deze immuuncellen en hoe deze cellen reageren op herinfecties.
Link naar proefschrift

Vrijdag 9 oktober
Promotie (UvA), Agnietenkapel, 16.00 u
Eliza Hagens: Uitzaaiing van slokdarmkanker

Dit proefschrift biedt fundamentele informatie voor onderzoek naar het uitzaaiingspatroon van slokdarmkanker naar de lymfeklieren. Hiermee kan de arts bepalen welke klieren hij moet laten bestralen of laten weghalen tijdens een operatie. Meer kennis van het uitzaaiingspatroon kan een onnodig grote operatie voorkomen en de zekerheid bieden dat de chirurg voldoende lymfeklieren verwijdert. Verder beschrijft Hagen onderzoeken die voorspellen welke patiënten een groot risico hebben op postoperatieve complicaties.
Link naar proefschrift

Datum: 6 oktober
Bron: UVA