Extern nieuws

Skipr Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

Personeel van ic Erasmus MC boos om beleid Gommers

september 24, 2021
Het personeel van de intensive care van het Erasmus MC in Rotterdam voelt zich niet gehoord door afdelingshoofd Diederik Gommers en het management. Afgelopen maandag liep een crisisbijeenkomst tussen Gommers, ic-directeur Johanneke Mulder en het verontruste personeel uit de hand. Dat blijkt uit een interne, anderhalf uur durende video-opname van de bijeenkomst, die is bekeken door NRC.

Kiesraad: kortere proef met stemhulp verstandelijk gehandicapten

september 24, 2021
Het is goed dat er een proef wordt gedaan om kiezers met een verstandelijke beperking te helpen in het stemhokje, maar de Kiesraad wil dat alle gemeenten aan het experiment kunnen meedoen, en niet slechts de tien tot vijftien gemeenten waartoe demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in juni van dit jaar besloot. De Kiesraad wil ook dat het experiment sneller wordt afgerond dan in de beoogde vijf jaar.

Schurft bij medewerkers en patiënten ziekenhuis Emmen

september 24, 2021
Enkele patiënten en medewerkers van het ziekenhuis Scheper in Emmen hebben daar schurft opgelopen. Het ziekenhuis zegt dat het meteen maatregelen heeft genomen en dat het daardoor veilig is om het ziekenhuis te bezoeken.

Jochen Mierau: ‘Overheid wilde wetenschap de mond snoeren in coronacrisis’

september 24, 2021
Een overheidsorganisatie probeerde Jochen Mierau de mond te snoeren, zomer 2020. Dat vertelt Mierau in de podcast Voorzorg.

Onderzoeksagenda van Gezondheidsraad 2022 bekend

september 24, 2021
Het werkprogramma van de Gezondheidsraad voor 2022 is bekend. Daarin staan de onderzoeken, adviezen en signalen die de raad ongevraagd en in opdracht van de ministeries VWS, Sociale zaken, Infrastructuur en Landbouw uitvoert.

Regeling coronacompensatie zittend ziekenvervoer verlengd

september 24, 2021
De continuïteitsbijdrageregeling voor het zittend ziekenvervoer is verlengd. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft met Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) afgesproken dat de regeling gaat gelden met terugwerkende kracht geldt tot december 2020. In eerste instantie gold de regeling van maart 2020 tot mei 2020, meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Prinses Máxima Centrum ontvangt 2,79 miljoen euro vanuit Charity gala

september 24, 2021
Tijdens het Charity Gala diner dat voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie werd georganiseerd is er een recordbedrag van 2.790.118,- euro opgehaald. Zangeres Anita Meyer is sinds kort een nieuwe ambassadeur van het Máxima in Utrecht.

Beweeghuis brengt specialist en beweegcoach bij elkaar

september 24, 2021
In Maastricht is op 23 september het Beweeghuis geopend: een zorgnetwerk voor mensen met beweegklachten. Medisch specialisten van het Maastricht UMC+, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches werken samen, grotendeels in de regio, buiten het ziekenhuis.

Marc van Kempen nieuwe directeur van Qualizorg

september 24, 2021
Naast zijn werk voor Qualizorg is Van Kempen sinds 2019 benoemd in de adviesraad van het Ludwig Boltzmann Instituut voor “Digital Health and Prevention”, verbonden aan de Universiteit van Salzburg. Het doel van het instituut is om HVZ-patiënten te ondersteunen bij het maken van langdurige, duurzame, efficiënte en effectieve gezondheidsbevorderende veranderingen in levensstijl met behulp […]

Minder dan 500 coronapatiënten in ziekenhuizen

september 24, 2021
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gezakt tot onder de 500. Voor het eerst sinds 23 juli komt het aantal opgenomen patiënten onder die grens uit.

NZa: zorgverzekeraars spannen zich te weinig in voor GLI

september 24, 2021
De NZa wil dat de zorgverzekeraars zich “maximaal inzetten” om meer zorggroepen te contracteren voor de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie). Dit staat in een brief aan onder meer InEen, KNGF, LHV, NIP, NVD, Overgewicht Nederland, Patiëntenfederatie Nederland, het ministerie van VWS, Zorginstituut Nederland en ZN.

Verpleeghuisbewoners willen vaker bewegen en naar buiten

september 24, 2021
Bewoners van verpleeghuizen en hun naasten vinden buitenkomen en wandelen prettig en zelfs essentieel, blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie op basis van waarderingen op ZorgkaartNederland. Dit lukt echter vaak niet, omdat er te weinig personeel of vrijwilligers zijn.

Traige bij huisartsenpost verbetert

september 24, 2021
De triage bij de huisartsenpost (HAP) is verbeterd dankzij de recente wijzigingen in de triagecriteria. Triagisten zelf denken dat het komt doordat de triagecriteria van de Nederlandse Triage Standaard verbeterd zijn.

Bravis tekent de Green Deal Duurzame zorg

september 24, 2021
Bianka Mennema, voorzitter van de raad van bestuur, heeft namens het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom haar handtekening gezet onder de Green Deal Duurzame zorg.  Hiermee belooft het ziekenhuis een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de zorgsector.

Wachtlijsten verpleeghuizen korter

september 24, 2021
De wachtlijsten voor verpleeghuiszorg zijn in het tweede kwartaal van 2021 korter geworden. Ook blijkt uit de wachtlijstrapportage van Zorgverzekeraars Nederland dat de meeste mensen op de wachtlijsten kunnen en willen wachten op een plaats van hun voorkeur.

WHO adviseert preventief coronamedicijn

september 24, 2021
De WHO heeft vrijdag groen licht gegeven voor het gebruik van een preventief geneesmiddel bij patiënten die besmet zijn geraakt met covid-19. Alleen als patiënten zelf niet voldoende antistoffen hebben aangemaakt, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken, kan het combinatiemiddel uitkomst bieden.

RIVM: mensen vinden naleven coronaregels lastiger

september 24, 2021
Mensen vinden het steeds lastiger zich te houden aan de coronamaatregelen die er nu nog zijn. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het RIVM en de GGD GHOR. Ook geven de ondervraagden aan het huidige coronabeleid minder te steunen, laten mensen zich bij klachten minder vaak testen bij de GGD en kiezen ze vaker voor een zelftest.

Nieuwe bestuurder Achmea komt over van ABN AMRO

september 24, 2021
Daphne de Kluis wordt per 12 oktober 2021 benoemd tot lid van de raad van bestuur van Achmea. Zij vult de vacature in die ontstond door het vertrek van bestuursvoorzitter Willem van Duin en de benoeming van Bianca Tetteroo op die positie in april.

Monique Beukers neemt afscheid van Robert Coppes Stichting

september 24, 2021
Monique Beukers legt na bijna 20 jaar haar functie als bestuurder neer bij de Robert Coppes Stichting, een organisatie voor gespecialiseerde zorg voor blinde en slechtziende volwassenen met bijkomende problematiek.

Advies: terughoudendheid met paracetamol bij zwangerschap

september 23, 2021
Zwangere vrouwen doen er verstandig aan om terughoudend te zijn met het gebruik van paracetamol, benadrukken medicijnwaakhond CBG en bijwerkingencentrum Lareb. “Gebruik paracetamol alleen als het echt nodig is, zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering”, vat CBG het bestaande advies nog eens samen.

Ziekenhuizen versoepelen coronaregels, afstand houden blijft norm

september 23, 2021
Ook ziekenhuizen versoepelen in navolging van de overheid hun coronaregels. De manier waarop ze dat doen verschilt. De meeste ziekenhuizen houden voorlopig vast aan de vertrouwde 1,5 meter afstand, maar het mondkapjesbeleid loopt meer uiteen.

UMC’s: staking heeft grote gevolgen, maar het is een recht

september 23, 2021
De staking in academische ziekenhuizen van volgende week dinsdag zal “grote impact” hebben, verwacht de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Toch zullen de werkgevers niet proberen de staking te verhinderen, bijvoorbeeld door een gang naar de rechter.

Qualicor Europe-certificaat voor Treant Zorggroep

september 23, 2021
De drie ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hebben de accreditatie van Qualicor Europe behaald.

Bijna 3 miljoen euro voor Topklinische brandwondenzorg Nederland

september 23, 2021
Drie Nederlandse brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam krijgen bijna 3 miljoen euro ZonMW-subsidie voor Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO).

Staking umc’s: 28 september alleen spoedeisende hulp

september 23, 2021
FNV houdt voet bij stuk: op 28 september leggen de medewerkers van zeven universitair medische centra (umc’s) hun werk neer. Op veel afdelingen worden ‘zondagsdiensten’ gedraaid: alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp is beschikbaar.

Eerste mensen kunnen 7 oktober derde coronaprik krijgen

september 23, 2021
Mensen met een ernstige afweerstoornis kunnen vanaf begin oktober een derde shot van het coronavaccin krijgen. De uitnodigingen gaan vanaf 6 oktober de deur uit. Op 7 oktober kunnen de eerste uitgenodigden terecht bij een vaccinatielocatie van een GGD.

Nieuwe techniek: in één keer raak, ook bij moeilijke aders

september 23, 2021
Een infuus aanbrengen bij mensen met ‘moeilijke aders’ lukt slechts in 6 procent van de gevallen bij de eerste prik. Met de echo-techniek van anesthesiemedewerker Rick van Loon schiet het succespercentage omhoog. Hij promoveert vrijdag 24 september op zijn onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

september 23, 2021
Het aantal mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal weer gedaald. Er liggen nu 513 covidpatiënten, het laagste aantal sinds 24 juli en 19 minder dan woensdag.

EMA beslist naar verluidt begin oktober over boosterprik Pfizer-vaccin

september 23, 2021
De Amerikaanse toezichthouder, de FDA, heeft woensdag toestemming gegeven voor een extra prik met het Pfizer-vaccin bij 65-plussers en andere groepen die groot risico lopen bij een besmetting. De extra prik zou zes maanden na de laatste inenting moeten worden gegeven, omdat dan de bescherming tegen het coronavirus wat zou verzwakken. (ANP)

Netwerk van kankerzorgcentra beoogt gelijke toegang kankerzorg voor alle Europese inwoners

september 23, 2021
Er moeten meer Europese kankerzorgcentra komen die zorg bieden op basis van de meest recente inzichten, onderzoek en richtlijnen. “Dergelijke centra zijn momenteel nog te ongelijk verspreid over Europa waardoor niet elke kankerpatiënt een gelijke kans op genezing of overleving heeft”, aldus onderzoek van het EUHealthSupport Consortium, geleid door het Nivel in Utrecht.

Henk Kamp vertrekt per direct bij ActiZ om minister van Defensie te worden

september 23, 2021
Henk Kamp start met ingang van vrijdag als minister van Defensie en legt daarmee per direct zijn werkzaamheden als voorzitter bij ActiZ neer. Hij volgt Ank Bijleveld-Schouten op die aftrad na een motie van afkeuring in de Tweede Kamer over de evacuatieoperatie in Afghanistan. De taken van Kamp bij ActiZ zullen worden waargenomen door vice-voorzitter Ronald Schmidt.

Het zorglandschap in de Benelux is in beweging

september 23, 2021
De transitie van enkele centrale locaties naar verschillende locaties waar zorg plaatsvindt, vergt ook veranderingen binnen de zorginstellingen. Denk daarbij aan aanpassingen in de eigen organisatie rondom zorgverlening. Maar ook zijn aanpassingen nodig in zowel de logistieke processen omtrent de levering van medicijnen en hulpmiddelen aan die zorginstellingen, als de bezorging van medische zendingen bij […]

Kabinet alsnog overstag, 675 miljoen om zorgsalarissen te verhogen

september 23, 2021
Het demissionaire kabinet maakt toch geld vrij om de salarissen in de zorg te verhogen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog. Om de maatregel te betalen stijgt de zorgpremie jaarlijks met 13 euro.

‘Plan voor Dansen met Janssen ontstond na kapotte koelkast’

september 23, 2021
Het plan om jongeren massaal met het Janssenvaccin in te enten is deels ontstaan na de ervaring met een kapotte koelkast in Nieuwegein, meldt het KRO-NCRV-programma Propaganda.

Nederland kleurt bijna oranje op Europese coronakaart

september 23, 2021
Nederland kan donderdag een grote vooruitgang boeken op de kaart van coronagevallen in Europa. Het hele land staat al weken volledig op rood, de een na hoogste waarschuwingskleur, maar negen provincies gaan mogelijk een stap omlaag naar oranje. De laatste keer dat Nederland er zo goed voor stond, was bijna een maand geleden.

Reddingsplan LangeLand en defusie RHG mist financiële onderbouwing

september 23, 2021
De defusie van de Reinier Haga Groep en de redding van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer zijn onzeker. De raad van bestuur heeft de financiering van de kostbare plannen nog lang niet rond: RHG moet de besprekingen met de banken en zorgverzekeraars nog beginnen.

Kinderarts Hans van Goudoever benoemd tot vicevoorzitter Amsterdam UMC en decaan UvA

september 23, 2021
De rvt van Amsterdam UMC heeft prof. dr. Hans van Goudoever per 1 januari 2022 benoemd tot vicevoorzitter van de rvb van Amsterdam UMC. Tevens is hij door het college van bestuur van de UvA benoemd tot decaan van de Faculteit der Geneeskunde.

Bravis vangt narcosegassen op om broeikasuitstoot te verlagen

september 22, 2021
Het Bravis Ziekenhuis stopt als eerste ziekenhuis van Nederland met het uitstoten van narcosegassen. Die gassen, die bijdragen aan de opwarming van de aarde, vangt het Brabantse ziekenhuis voortaan op. “Het broeikaseffect is een probleem van ons allemaal. Elke vermindering is welkom en hard nodig”, laat het ziekenhuis met vestigingen in Roosendaal en Bergen op Zoom weten.

Zorgwerkgevers willen 600 miljoen voor loonsverhoging

september 22, 2021
Negen werkgeversorganisaties en beroepsverenigingen uit de zorg dringen er bij de Tweede Kamer op aan om 600 miljoen ook structureel vrij te maken voor loonsverhoging in de zorg.

Aanbieder transgenderzorg failliet verklaard na wanbeleid

september 22, 2021
De particuliere aanbieder van transgenderzorg Stepwork is failliet verklaard door de rechtbank Noord-Nederland. Het bedrijf kwam deze maand onder vuur te liggen nadat BNNVARA-programma Zembla meldde dat er sprake was van een administratieve puinhoop bij het bedrijf. Zembla meldt nu dat het faillissement is aangevraagd door een medewerker.

WHO: luchtvervuiling ook in kleine concentraties al schadelijk

september 22, 2021
De WHO zegt dat er nieuw bewijs is dat luchtvervuiling al op lagere niveaus schadelijk is dan eerst werd gedacht. De richtlijnen voor vervuilende stoffen zijn daarom vrijwel allemaal naar beneden bijgesteld. Hierdoor bereikt een hoeveelheid van een schadelijke stof dus eerder een niveau dat als gevaarlijk wordt gezien. Kleine concentraties Blootstelling aan schadelijke stoffen […]

Zin in Zorg wil inzicht in overwerken jonge dokter

september 22, 2021
Zin in Zorg roept jonge dokters te melden hoeveel ze overwerken en hoe hun werkweek er precies uitziet. Dokters kunnen zich aanmelden voor 3 oktober en van 4 tot en met 10 oktober hun werktijden en -taken te registreren via een webformulier. De resultaten van het onderzoek worden eind november bekendgemaakt.

Laagst aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 24 juli

september 22, 2021
Het aantal mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal gedaald tot 532, het laagste aantal sinds 24 juli. Dat zijn er 46 minder dan dinsdag, is te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Wereldwijd meer dan 6 miljard coronaprikken gezet

september 22, 2021
Wereldwijd zijn meer dan zes miljard coronaprikken gezet, becijfert persbureau AFP. De laatste miljard prikken werden binnen 29 dagen gezet. Daarmee neemt het vaccinatietempo iets af.

Verenso en NVAVG: Blijf chirurgisch mondmasker dragen binnen 1,5 meter

september 22, 2021
Ook adviseren de beroepsverenigingen om terughoudend te zijn met activiteiten waarbij er vermenging van groepen plaatsvindt. Zij pleiten om rekening te houden met de groepsgrootte en de mogelijkheid om zoveel mogelijk afstand te houden. Coronatoegangsbewijs Zij leggen verder uit dat een coronatoegangsbewijs niet gebruikt wordt voor toegang tot het verpleeghuis, ook niet voor de horeca in […]

Borstkankercentrum Reinier de Graaf ziekenhuis ontvangt topklinische erkenning

september 22, 2021
Het Borstkankercentrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft heeft een topklinische erkenning ontvangen van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Dankzij de erkenning wordt de zorg voor patiënten met borstkanker opgenomen in het topklinisch zorgregister van de STZ.

Uitzender Aethon Groep neemt opleidingsaanbieder SVOZ over

september 22, 2021
Uitzender en detacheerder Aethon groep heeft SVOZ, een aanbieder van opleidingen in de zorg, overgenomen. Aethon verwacht met de overname onder meer op een efficiënte wijze nieuwe medewerkers en professionals op te kunnen leiden voor de markten waar nu schaarste heerst. 

Kans groot dat St Jansdal verlies boekt in 2021

september 22, 2021
De kans is groot dat het St Jansdal in Harderwijk verlies draait dit jaar. Arend Jan Poelarends van de raad van bestuur van het ziekenhuis vertelt aan Omroep Flevoland dat het ziekenhuis veel last heeft gehad van de coronacrisis en extra personeel heeft moeten inhuren.

‘Inspectie krijgt meldingen over huisartsenpraktijken van Co-Med’

september 22, 2021
NH Nieuws zelf krijgt klachten van patiënten over een tekort aan huisartsen op locatie. Patiënten worden doorverwezen naar andere praktijken in de buurt, maar ook daar zou geen capaciteit zijn om mensen te ontvangen. Overname Co-Med heeft sinds vorig jaar drie praktijken overgenomen in Noord-Holland. Deze praktijken hadden geen opvolger en met de overname door […]

Minister in Suriname roept om hulp in strijd tegen coronavirus

september 22, 2021
De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin heeft een oproep gedaan aan alle zorgmedewerkers in Suriname die nog tijd over hebben om te komen helpen bij de strijd tegen Covid-19. Hij deed dat dinsdagmiddag lokale tijd in een speciaal opgenomen videoboodschap.

20 miljoen subsidie voor ontmoetingsruimte bij geclusterde ouderenwoningen

september 21, 2021
De overheid stelt 20 miljoen euro subsidie beschikbaar voor het maken van een ontmoetingsruimte in woonvormen voor ouderen. De subsidie kan gebruikt om een dergelijke ruimte in nieuwe en bestaande gebouwen te realiseren.

‘ActiZ-voorman Henk Kamp nieuwe minister van Defensie’

september 21, 2021
ActiZ-voorzitter en oud-minister Henk Kamp is de beoogde minister van Defensie. Dit melden verschillende media op basis van anonieme bronnen.

Twee derde met positieve coronatest niet gevaccineerd

september 21, 2021
De meeste mensen die het coronavirus oplopen, zijn niet gevaccineerd tegen het virus. Dat komt naar voren uit de cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag naar buiten bracht.

Laagste weekcijfers coronagevallen en ziekenhuisopnames sinds begin juli

september 21, 2021
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen week flink gedaald, net als het aantal ziekenhuisopnames. Ook het reproductiegetal ging fors omlaag, wat erop wijst dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. Het aantal gemelde sterfgevallen door corona steeg wel. 

Weinig extra geld kabinet voor zorgsector

september 21, 2021
Het demissionaire kabinet-Rutte trekt 57 miljoen euro extra uit voor ondersteuning van de wijkverpleging. Het geld is bedoeld om de sector beter te laten samenwerken en om de administratieve lasten te verminderen, staat in de begroting van VWS voor 2022 die op Prinsjesdag is gepresenteerd. De zorgkosten bereiken volgend jaar de grens van 100 miljard euro.

Janssen: tweede prik verhoogt effectiviteit vaccin tot 94 procent

september 21, 2021
Een tweede prik met het coronavaccin van Janssen verhoogt de mate van bescherming volgens de fabrikant aanzienlijk. De studie waar de producent zich op baseert is nog niet kritisch bekeken door onafhankelijke vakgenoten van de onderzoekers. Dat moet in de komende maanden gebeuren.

Intrekken coronabewijs ook na fraude niet mogelijk

september 21, 2021
Wie eenmaal een QR-code heeft aangemaakt in de CoronaCheck-app, raakt die niet meer kwijt. Intrekken is technisch niet mogelijk, laat GGD GHOR desgevraagd weten. Ook niet met codes die zijn aangemaakt met behulp van valse vaccinatiebewijzen.

Coronavaccinatie werkt goed tijdens tumorbehandeling

september 21, 2021
De meeste patiënten met een tumor in een orgaan of weefsel waarvoor ze een behandeling krijgen met immuuntherapie en of chemotherapie, hebben een goede respons op het coronavaccin. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG, Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek.

Groot AI-project ontvangt 95 miljoen voor 10 jaar onderzoek

september 21, 2021
NWO gaat twee consortia financieren met een looptijd van tien jaar. Het Radboudumc leidt 5 labs. “Een unieke kans om onze internationale toppositie in AI voor de gezondheidszorg in Nijmegen verder uit te bouwen”, zegt Bram van Ginneken, hoogleraar AI in het Radboudumc.

Aangepaste triagecriteria verbeteren urgentie-inschatting op de HAP

september 21, 2021
Door recente wijzigingen in de triagecriteria kunnen de triagisten op de huisartsenpost een betere inschatting maken van de urgentie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van de stichting Nederlandse Triage Standaard.

Drie overnames maken SDB Groep prominenter op zorgsoftware-markt

september 21, 2021
SDB Groep heeft drie overnames gedaan en hoopt daarmee haar positie te verstevigen als software-leverancier voor de zorg. Sinds deze zomer vallen CPM4Care, Infent en KindPlanner onder de vleugels van SDB Groep, zo werd onlangs bekend.

Convenant moet zorgen voor begrijpelijke taal in patiëntportalen

september 21, 2021
Kennisorganisatie Nictiz en Stichting kanker.nl hebben afgesproken samen medische termen in patiëntportalen begrijpelijker te maken voor kankerpatiënten. De afspraken daarover zijn vastgelegd in een convenant. Het doel is patiënten beter te informeren.

Zorginstituut adviseert drie nieuwe medicijnen tegen migraine voor basispakket

september 21, 2021
Het Zorginstituut Nederland adviseert drie nieuwe medicijnen tegen migraine op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om drie zogenoemde CGRP-remmers: erenumab, fremanezumab en galcanezumab, meldt de NOS. De remmers zijn specifiek tegen migraine ontwikkeld en werken preventief.

Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis zet BeterDichtbij in op alle afdelingen en poli’s

september 21, 2021
Het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis startte in juli 2020 als eerste academisch ziekenhuis met de app BeterDichtbij. Daarmee kunnen patiënten en hun ouders digitaal in contact treden met hun behandelaar in het Sophia. Inmiddels zijn alle afdelingen en poliklinieken op de app aangesloten en maken meer dan 16.000 patiënten gebruik van de app, zo maken beide partijen bekend.

GGD-medewerkers verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen

september 20, 2021
Meerdere GGD-medewerkers zijn op non-actief gezet omdat ze mogelijk hebben gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. De verdachten zouden op aanvraag valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor steeds iemand onterecht over een QR-code kon beschikken, meldt GGD GHOR Nederland. In het belang van het onderzoek wil de organisatie niet zeggen om hoeveel verdachten en welke GGD-regio’s het precies gaat.

Laagst aantal coronagevallen sinds begin juli

september 20, 2021
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 1370 positieve tests gemeld bij het RIVM. In de afgelopen week registreerde het RIVM vijftig sterfgevallen, het hoogste niveau sinds 9 juni.

RKZ derde ziekenhuis met rode cijfers in coronajaar

september 20, 2021
Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk heeft een verlies geleden van 2,6 miljoen euro in 2020. Belangrijkste oorzaak is een reservering voor achterstallige vennootschapsbelasting. Het ziekenhuis overwoog een beroep te doen op de hardheidsclausule, maar deed dit uiteindelijk niet.

Meer geld voor onderzoek naar langdurige covid

september 20, 2021
Het ministerie van Volksgezondheid maakt meer geld vrij om onderzoek te doen naar langdurige covid. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

ETZ lanceert online keuzehulp voor botbreukpatiënten

september 20, 2021
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft samen met Netwerk Acute Zorg Brabant en ZorgKeuzeLab een online keuzehulp ontwikkeld voor patiënten met een botbreuk. De digitale tool helpt patiënten en zorgverleners om een keuze te maken voor de verdere behandeling en revalidatie en stimuleert samen beslissen over het best passende revalidatieplan.

Ziekenhuistop vangt kwart miljoen euro na fusie

september 20, 2021
Het mislukte Achterhoekse fusieziekenhuis Santiz heeft drie ontslagen bestuurders vorig jaar ruim een kwart miljoen aan afkoopsommen betaald, meldt RTL Z. Topman Chrit van Ewijk ontving 174.000 euro. Twee andere bestuurders streken samen ruim een ton op.

Gezondheidsraad: geef zwangere vrouw griepprik

september 20, 2021
Zwangere vrouwen zouden de kans moeten krijgen om zich te laten vaccineren tegen griep. Pasgeboren kinderen kunnen namelijk ernstig ziek worden van de griep. Dat risico kan worden beperkt door de moeder te vaccineren. De Gezondheidsraad adviseert om deze groep vrouwen toe te voegen aan het jaarlijkse Nationaal Programma Grieppreventie (NPG).

Pfizer en BioNTech: coronavaccin werkt ook bij 5- tot 11-jarigen

september 20, 2021
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kan ook aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar worden toegediend, zeggen de twee bedrijven na klinisch onderzoek. Het vaccin is niet schadelijk voor hun gezondheid en de proefpersonen maakten antilichamen aan, wat betekent dat het vaccin hun afweersysteem traint voor een echte besmetting.

NVZ-leden: 10 procent meer stageplaatsen komende jaren

september 20, 2021
Ziekenhuizen willen 10 procent meer stageplaatsen creëren en ze gaan proberen om 10 procent meer medewerkers te behouden en regionaal op te leiden. Hieraan hebben leden van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zich gecommitteerd via de Verklaring Versterking Arbeidsmarkt Zorg.

Twee nieuwe leden rvt voor Waarborgfonds voor de Zorgsector

september 20, 2021
Vanaf begin deze maand zijn Marja Appelman en Bas Leerink gestart als lid van de raad van toezicht bij het Waarborgfonds voor de Zorgsector.

Voor het eerst gevoelige gegevens uit meerdere bronnen geanalyseerd zonder datadeling

september 20, 2021
TNO heeft samen met het CBS, zorgverzekeraar CZ en het Limburgse ziekenhuis Zuyderland voor het eerst in de praktijk bewezen dat het mogelijk is om gevoelige data zoals persoonsgegevens uit meerdere bronnen te analyseren zonder dat deze data daadwerkelijk worden gedeeld.

Treant Zorggroep bouwt nieuw OK-complex

september 20, 2021
De bouw van een nieuw operatiecomplex op de ziekenhuislocatie in Emmen start eind oktober. Dat meldt Treant Zorggroep maandag. Het bestaande complex wordt compleet verbouwd en krijgt aanvullend op de huidige robotoperatiekamer een hybride OK.

Bravis ontwikkelt nieuw voedingsbeleid

september 20, 2021
Net zoals een auto niet zonder brandstof kan, kunnen patiënten zonder goede voeding niet bewegen, aldus Ingrid Buinsters, diëtist bij Bravis. Daarom ontwikkelt het ziekenhuis een nieuw voedingsbeleid ter bevordering van het herstel.

Theo Hiemstra aan de slag bij Zorginstituut Nederland

september 20, 2021
Theo Hiemstra is het nieuwe afdelingshoofd Zorg bij het Zorginstituut Nederland. Daarvoor was hij directeur bedrijfsvoering van het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Diana Delnoij treedt bij ZiN aan als Scientific Officer, een nieuwe functie binnen het zorginstituut.

Abrona benoemt twee nieuwe toezichthouders

september 20, 2021
Zorginstelling Abrona benoemt Marion Frissen en Ingrid Hissink als nieuwe toezichthouders. Frissen is per 1 juli Marjan Boertjes opgevolgd nadat de zittingstermijn van Boertjes afliep. Hissink volgde per 1 september 2021 Cock Aquarius op.

Meer aandacht voor werkdruk en werkomgeving verbetert patiëntveiligheid

september 20, 2021
Uit recent onderzoek van het Nivel blijkt dat kwalitatieve aspecten van de personele bezetting zoals het verlagen van de werkdruk en verbeteren van de werkomgeving van groot belang zijn voor een verbetering van de patiëntveiligheid in ziekenhuizen.

Werkdruk aanpakken is meer dan taakeisen verminderen

september 20, 2021
De werkdruk in de zorg is hoog. De ervaren werkdruk gaat vaak ten koste van werkplezier, de kwaliteit van het werk, de gezondheid en het privéleven. En daar wordt niemand beter van.

Meer klachten, maar minder zorggebruik onder zorgmedewerkers

september 20, 2021
Een opvallende en zorgwekkende constatering: terwijl de druk op zorgmedewerkers tijdens de coronacrisis opliep, maakten zij zelf – voor het eerst in vijf jaar – juist minder gebruik van zorg. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers over het zorggebruik onder zorgmedewerkers en de Monitor Gezond Werken van Stichting IZZ.

Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen

september 19, 2021
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag in totaal 559 mensen met een coronabesmetting. Dat zijn er iets meer dan zaterdag toen er 551 patiënten in het ziekenhuis lagen met covid-19, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Driekwart jeugdzorgmedewerkers overweegt te stoppen

september 19, 2021
De inspanningen van het ministerie van Volksgezondheid om de administratieve druk in de jeugdzorg te verminderen hebben na drie jaar nauwelijks iets opgeleverd. Dat blijkt uit onderzoek van KRO-NCRV’s Pointer en FNV Zorg & Welzijn onder ruim 2700 jeugdzorgprofessionals. Doordat medewerkers in de jeugdzorg sinds de decentralisatie zoveel tijd kwijt zijn aan administratieve lasten overweegt driekwart met het werk te stoppen.

Blokhuis: omstreden subsidie voor Siriz was overgangsfase

september 18, 2021
Ondanks vele waarschuwingen van ambtenaren dat het mogelijk eigenlijk niet mocht, heeft een organisatie die onbedoeld zwangere vrouwen adviseert jarenlang subsidie gekregen. Dat gebeurde aanvankelijk op verzoek van de Tweede Kamer, en werd onder staatssecretaris Paul Blokhuis langer voortgezet dan was gepland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bevestigt berichtgeving van NRC dat de subsidieregeling voor Siriz voortsleepte. Er zou sprake geweest zijn van een overgangsfase.

Kloof tussen aanbieders in jeugdzorg wordt groter

september 18, 2021
De kloof tussen oude stichtingen en nieuwe zorgondernemingen verdiept zich elk jaar, wijst anderhalf jaar data-onderzoek van Follow the Money uit. Van de alsmaar groeiende omzetten profiteren met name de private ondernemingen.

Zorgbonden boos over cao NU’91 en academische ziekenhuizen

september 17, 2021
Vakbonden FNV, FBZ, CNV en LAD zijn boos over de cao die beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 is overeengekomen met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). In een brief aan de NFU schrijven de bonden over “een cao waarmee een groot deel van de 79.000 werknemers in de umc’s er de komende jaren financieel op achteruitgaat”.

Vooral jongeren laten zich nu vaccineren

september 17, 2021
Vooral mensen van 18 tot en met 35 jaar hebben zich in de afgelopen dagen laten vaccineren tegen het coronavirus. Dit geldt ook voor de gemaakte afspraken voor een eerste prik.

Drie zorgbestuurders verdacht van tonnen aan pgb-fraude

september 17, 2021
Drie bestuurders van twee zorginstellingen in Den Haag, Delft en Rotterdam worden verdacht van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Zij zouden de DigiD-gegevens van klanten hebben gebruikt om het declareren van zorggeld mogelijk te maken, zonder dat de klanten dat wisten. Dat meldt Omroep West op basis van een melding van het Openbaar Ministerie.

EU komt met nieuwe autoriteit voor pandemiebestrijding

september 17, 2021
Een nieuwe EU-instantie moet de EU gaan wapenen tegen de volgende pandemie. HERA moet virussen die op de loer liggen sneller opmerken en daarvoor waarschuwen. Zo moeten ook tekorten aan mondkapjes, medicijnen of vaccins worden voorkomen. HERA krijgt een miljard euro per jaar voor haar taken, meldt Europa.nu.

SDB Groep pakt koppositie met drie overnames

september 17, 2021
SDB Groep neemt een drietal Nederlandse softwarebedrijven over. Met de overnames van CPM4Care en Infent wordt SDB marktleider in de Business Intelligence (BI)-oplossingen voor de zorg. Met de overname van KindPlanner wil SDB een strategische positie in de markt voor kinderopvang innemen.

Coen van de Louw wordt toezichthouder Omring en Vrijwaard

september 17, 2021
Coen van de Louw (57) treedt toe tot de raad van toezicht van zorgorganisaties Omring en Vrijwaard.

Samenwerking ZGT en MST is ‘gedwongen huwelijk’

september 17, 2021
Intensievere samenwerking tussen Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en Medisch Spectrum Twente (MST) is noodzakelijk, stellen de respectievelijke bestuurders Hilde Dijselbloem en Jan den Boon in Tubantia. Ze zoeken de grenzen op van de Mededingingswet om de zorg in de regio te behouden.

Kamer: gooi vennootschapsbelasting omhoog voor beter salaris zorgpersoneel

september 17, 2021
De Tweede Kamer wil dat het kabinet volgend jaar 600 miljoen euro extra vrijmaakt voor salarissen voor zorgpersoneel. Het geld daarvoor moet opgehaald worden door een verhoging van de vennootschapsbelasting. Het is “een concrete eerste stap” om zorgpersoneel te ondersteunen, zo vindt het parlement.

88 bezoekers Grand Prix positief getest, geen grote uitbraken

september 17, 2021
Zeker 88 mensen die twee weken geleden de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort hebben bezocht, zijn positief getest op het coronavirus. Het evenement heeft “niet tot grote uitbraken geleid”, concludeert de GGD Kennemerland.

Voorzitter raad van bestuur van Menzis zwaait af

september 17, 2021
Ruben Wenselaar stopt per 1 april 2022 na twintig jaar als voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar Menzis.

Nexus maakt gegevensuitwisseling met willekeurig pgo mogelijk

september 17, 2021
Cliënten van GGZ Westelijk Noord Brabant en GGZ Oost Brabant kunnen voortaan hun medische gegevens in hun eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) terugzien. De zorgaanbieders maken gebruik van het epd van Nexus. Nexus heeft het mogelijk gemaakt om gegevens uit te wisselen vanuit het epd naar een willekeurig pgo.

Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten organiseren samenwerking jeugdveld

september 17, 2021
De gemeenten Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten werken samen met passend onderwijs, het primair onderwijs en voortgezet onderwijs, de kinderopvang, het Centrum voor Jeugd en Gezin en het schoolmaatschappelijk werk in het Zeeuwse Pact Kinderogen. De samenwerkingspartners willen hiermee eventuele hulpvragen vroegtijdig signaleren.

Einde aanwijzing Thuiszorg Olympia

september 17, 2021
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de aanwijzing voor Thuiszorg Olympia in Eindhoven beëindigd. Olympia heeft volgens de inspectie het afgelopen halfjaar de nodige verbeteringen in de zorg doorgevoerd.

FNV-onderzoek: ‘Zorgmedewerkers zijn op’

september 17, 2021
Twee op de vijf medewerkers in de sector zorg en welzijn hebben in de coronaperiode collega’s zien vertrekken vanwege de hoge werkdruk of overbelasting. Een derde van het personeel zegt dat ze meerdere keren per week in onderbezette teams werken en moeite hebben om vrij te nemen.

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl