Extern nieuws

Skipr Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

Halsema roept regering op: creëer een denktank

december 5, 2021
De regering moet een nationale denktank creëren met daarin mensen van verschillende disciplines, die voorstellen moet formuleren voor de komende twee jaar over hoe om te gaan met het coronavirus. Die voorstellen moeten niet alleen betrekking hebben op de zorg, maar ook op de economische en sociale gevolgen. Dat zei burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Lichte toename van coronapatiënten in ziekenhuizen

december 5, 2021
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is, na twee dagen met een lichte daling, weer iets toegenomen. In totaal liggen er zondag 2.692 mensen met covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in het ziekenhuis, tegenover 2.670 zaterdag.

Gommers: nu geen code zwart, maar ic’s nog wel overvol

december 4, 2021
Op de intensivecareafdelingen is op dit moment geen sprake van een ‘code zwart’, waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet, maar het is er overvol. Dat zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Tien dagen geleden was de verwachting dat er 680 coronapatiënten op de ic zouden liggen, en dan zouden we volgens Gommers terechtkomen in een code zwart op de ic als er geen “keiharde maatregelen” zouden komen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af

december 4, 2021
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2670 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 58 patiënten minder dan een etmaal geleden. Ook van donderdag op vrijdag nam het aantal mensen met Covid-19 dat een ziekenhuisbed bezet houdt al af.

Genees- en verpleegkundestudenten nog niet betrokken bij boosters

december 4, 2021
Studenten genees- en verpleegkunde zijn nog niet gevraagd en bijdrage te leveren aan de boostercampagne in de strijd tegen het coronavirus. Dat zeggen de voorzitter van vereniging De Geneeskundestudent en verscheidene directeuren van hbo- en mbo-instellingen vrijdag tegen het ANP.

IGJ: blinde vlekken bij onderzoek naar medische missers

december 4, 2021
Bij het overgrote deel van medische calamiteiten doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geen eigen onderzoek naar de oorzaak. Slechts 3 tot 4 procent wordt door een onafhankelijke commissie beoordeeld, meldt Argos. In de meeste gevallen volgt de IGJ de interne rapportage van het ziekenhuis.

Nieuwe verdeling beschermd wonen op losse schroeven door openstelling Wlz

december 3, 2021
Het aantal ggz-cliënten dat beschermd woont neemt af. Dat komt doordat een deel van hen niet meer onder de zorg door de gemeente val, maar onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit kan gevolgen hebben voor het nieuwe verdeelmodel voor beschermd wonen dat komend jaar in werking moet treden. Onderzoeksbureau AEF deed hier in opdracht van VWS onderzoek naar.

COPD: levensbedreigend maar als ziekte nauwelijks bekend

december 3, 2021
Lees meer over COPD: wereldwijd doodsoorzaak nummer 3, maar als ziekte nauwelijks bekend

Meer dan duizend verpleeghuizen kampen met coronabesmetting

december 3, 2021
Meer dan duizend verpleeghuizen in Nederland kampen met een uitbraak van het coronavirus binnen de muren. In de afgelopen vier weken hebben 1.018 locaties te maken gehad met een recente besmetting. Het is voor het eerst sinds het begin van de epidemie dat het aantal boven die grens uitkomt.

Opnieuw daling van aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen

december 3, 2021
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met 85 gedaald. Op dit moment houden 2.728 mensen met covid-19 een ziekenhuisbed bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van woensdag op donderdag nam de coronabezetting in de ziekenhuizen toe, maar een etmaal eerder daalde het aantal covid-patiënten ook al, toen met 77.

Pluryn bestuurder Annette Imhof benoemd tot bestuurslid VGN

december 3, 2021
Annette Imhof is benoemd tot bestuurslid van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Imhof is sinds 2013 bestuurder van verschillende organisaties in de gehandicaptenzorg. Sinds augustus 2021 is zij bestuurder bij Pluryn.

Lies van Gennip nieuwe voorzitter Digivaardig in de zorg

december 3, 2021
Oud-directeur van Nictiz Lies van Gennip neemt het stokje over van Daniël Tijink en gaat het platform Digivaardig in de zorg leiden.

Marente benoemt nieuwe bestuurder per 1 maart 2022

december 3, 2021
Zorgorganisatie Marente heeft per 1 maart 2022 een nieuwe bestuurder: Heidi van den Brink. Zij zal samen met de zittende bestuurder Anne Leemhuis de raad van bestuur vormen.

Duitse gezondheidsminister Spahn stemt tegen vaccinatieplicht

december 3, 2021
De Duitse minister van Gezondheid, Jens Spahn, zegt dat hij tegen de algemene vaccinatieplicht gaat stemmen in het parlement. De krant Rheinische Post meldt dat Spahn, lid van de christendemocratische CDU, vrijdagochtend zei dat hij erg sceptisch is tegenover het verplicht inenten van mensen.

Medisch Centrum Leeuwarden heeft omvangrijk nieuwbouwplan

december 3, 2021
Medisch Centrum Leeuwarden gaat van 2023 tot 2025 bouwen en verbouwen tot er een ‘bijna volledig nieuw MCL’ staat. De intensive care en het operatiecomplex zijn als eerste aan de beurt. Naar verwachting zijn deze in 2025 af.

IC-capaciteit maandag met honderd omhoog naar 1250

december 3, 2021
De IC-capaciteit gaat wegens de toename van het aantal ernstige coronagevallen maandag omhoog naar 1250 bedden, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Tariefstijging huisartsen uitgesteld

december 3, 2021
Na de 675 miljoen euro die het kabinet beschikbaar stelde voor de hogere lonen in de zorg, verhoogde de Nederlandse Zorgautoriteit veel zorgtarieven, ook die van de huisartsen. Maar op aandringen van de zorgverzekeraars draait de NZa de tariefverhoging voor de huisartsen tijdelijk terug. De verzekeraars zouden het niet vanaf 1 januari kunnen doorvoeren.

Revant revalidatie volwassenen komt op Amphia-terrein

december 3, 2021
Revant medisch specialisten revalidatie en Amphia hebben een intentieverklaring getekend om revalidatiezorg voor volwassenen op het terrein van Amphia aan de Molengracht in Breda te vestigen. Hiervoor gaat Revant bouwen op het terrein van Amphia.

Zorgbalans bouwt specialistisch geriatrisch behandelcentrum

december 3, 2021
Ouderenzorgorganisatie Zorgbalans startte donderdag 2 december de bouw van een specialistisch geriatrisch behandelcentrum in Hillegom, genaamd ‘Sonnevanck’.

Peter van der Voort van UMCG: feitelijk is het ‘code zwart’

december 3, 2021
Feitelijk zijn we in de eerste fase van ‘code zwart’ beland. Dit zei senator en hoofd van de IC-afdeling van het UMC Groningen Peter van der Voort in de talkshow Beau.

Kamer tegen vaccinatieplicht, maar sluit niet definitief uit

december 2, 2021
De Tweede Kamer heeft donderdag een motie verworpen waarin een mogelijke vaccinatieplicht werd uitgesloten. Toch is een meerderheid in de Kamer daar nog altijd tegen, blijkt uit een rondgang van het ANP. Verschillende partijen hebben tegen gestemd omdat van verplichte coronavaccinatie nu geen sprake is, laten zij weten. Andere, waaronder VVD en D66, laten de deur op een kier.

Kamerdebat over afschaffen van korting bij collectieve zorgpolis

december 2, 2021
De Tweede Kamer gaat over twee maanden met demissionair minister De Jonge van VWS debatteren over afschaffing van de korting bij collectieve verzekeringen. Het kabinet wil al langer af van de korting en heeft een wetsvoorstel gemaakt: de korting moet per 1 januari 2023 verdwijnen.

Grapperhaus geschokt over ongelukken lachgas

december 2, 2021
Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vindt het hoge aantal verkeersongelukken veroorzaakt door lachgas “schokkend” en “zorgwekkend”. Uit een inventarisatie door de politie, op verzoek van de NOS, blijkt dat de afgelopen drie jaar er bijna 1800 ongelukken met lachgas waren

Twentse ziekenhuizen werken samen in één epd-systeem

december 2, 2021
Medisch Spectrum Twente en Ziekenhuisgroep Twente lanceren vrijdag een gezamenlijk ingericht elektronisch patiëntendossier (epd). Daarmee zijn ze de eerste ziekenhuizen in Nederland die op deze manier samenwerken.

Booster voor mensen met downsyndroom

december 2, 2021
Mensen met het downsyndroom die thuis wonen, krijgen vanaf vrijdag, verspreid over enkele weken, een uitnodiging voor de boostervaccinatie. Ze krijgen de uitnodiging via de huisarts, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Britten keuren nieuwe coronabehandeling GlaxoSmithKline goed

december 2, 2021
De Britse medicijnwaakhond heeft groen licht gegeven voor het gebruik van het middel sotrovimab van farmaceut GlaxoSmithKline.

Militairen helpen GGD nu bij afnemen coronatest

december 2, 2021
Militairen zijn donderdag begonnen met het helpen van GGD’en bij het afnemen van coronatests. Zes GGD-regio’s maken nu gebruik van de extra hulp, aldus een woordvoerder van GGD GHOR, de landelijke koepel van GGD’en. Dat zullen er volgende week ongeveer twaalf zijn. Nederland bestaat uit 25 regio’s.

Huisartsen gaan ‘geen grootschalige rol’ spelen bij boosterprik

december 2, 2021
Huisartsen gaan “geen grootschalige rol” spelen bij de boostercampagne, laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten. Coronaminister Hugo de Jonge meldde woensdag dat het grootste deel van de 60-plussers dit jaar een boosterprik tegen het coronavirus kan krijgen. Volgens de GGD is aan de LHV gevraagd om mee te helpen bij het zogenoemde boosteroffensief dat het kabinet aankondigde, om de traag verlopende campagne te versnellen.

VGZ start met online medicijnservice

december 2, 2021
Coöperatie VGZ begint 1 januari 2022 met een service waarbij leden hun medicijnen online kunnen bestellen. Aanleiding is de constatering dat een groeiend aantal VGZ-leden in coronatijd medicatie digitaal in huis wil of in een afhaalkluisje bezorgd wil.

Ruim 100 studenten gaan helpen op IC Erasmus MC

december 2, 2021
Honderdtwintig studenten geneeskunde en verpleegkunde gaan vanaf komend weekend zorgmedewerkers ondersteunen op de intensive care van het Erasmus MC in Rotterdam. Dat bevestigt het ziekenhuis na berichtgeving daarover van tv-programma EenVandaag. De studenten helpen bij taken zoals het wassen van patiënten.

ABN Amro: premie zorgverzekering stijgt harder dan uitgaven

december 2, 2021
De zorgpremies stijgen ook in 2022 harder dan de uitgaven binnen de Zorgverzekeringswet. Sinds 2014 is de zorgpremie al met 38 procent gestegen, terwijl de uitgaven met 28 procent zijn toegenomen.

Huisartsen willen boosterprikken zetten bij ouderen

december 2, 2021
Een actiegroep van huisartsen doet een oproep om boostervaccins bij niet-mobiele ouderen door huisartsen te laten zetten. “Wij hebben de ervaring met de griepprik, we kennen onze patiënten en kunnen dit razendsnel oppakken”, aldus de huisartsen van het actiecomité ‘Het roer moet om’.

KNMG verruimt standpunt over euthanasie bij dementie

december 2, 2021
Artsenfederatie KNMG heeft een ruimer standpunt ingenomen rond euthanasie bij dementie. Artsen mogen volgens de nieuwe richtlijn een euthanasieverzoek inwilligen van mensen die een schriftelijk verzoek om levensbeëindiging bij dementie indienden toen ze nog helder van geest waren, maar met wie overleg daarover inmiddels niet meer mogelijk is.

De Jonge: Meeste 60-plussers krijgen dit jaar boostervaccinatie

december 2, 2021
Alle 60-plussers die zes maanden of langer geleden hun laatste vaccinatie kregen, kunnen nog dit jaar een booster krijgen. Dat zegde demissionair zorgminister De Jonge woensdag toe aan de Tweede Kamer tijdens een coronadebat.

SDB Groep in podcast Voorzorg: ‘Technologie moet de zorgmedewerker dienen’

december 1, 2021
Technologie kan het werk van zorgprofessionals leuker en gemakkelijker maken. Toch wordt de potentie maar mondjesmaat benut, constateren zorgbestuurder Sam Schoch (Middin) en chief technology officer Sander van Tilburg (SDB Groep). Hoe het beter kan en wat daarvoor nodig is, bespreken ze in een nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg.

Inge de Haan nieuwe manager V&V ANW Nederland

december 1, 2021
Inge de Haan (1967) is per 1 december benoemd tot Manager V&V bij ANW Nederland. De Haan wordt verantwoordelijk voor de dienstverlening aan alle zorgorganisaties.

Collectieve zorgpolis juist duurder dan gewone verzekering

december 1, 2021
Collectieve zorgverzekeringen zijn niet goedkoper, maar gemiddeld duurder dan een gewone polis voor de basiszorg. Veel Nederlanders betalen daardoor via hun werkgever, patiëntenvereniging, gemeente, vakbond of ouderenbond tientallen euro’s zorgpremie per jaar meer.

Nieuw lid van rvt Noordwest Ziekenhuisgroep komt uit vastgoedwereld

december 1, 2021
Het bestuur van Noordwest Ziekenhuisgroep heeft een nieuw lid van de raad van toezicht gevonden. Mark Siezen vervult de positie per 1 december. 

Duurzame en gezonde keuken in Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder

december 1, 2021
Noordwest Ziekenhuisgroep heeft per 1 december een eigen keuken waar gezonde en duurzame avondmaaltijden voor de patiënten worden verzorgd.

Zestig militairen helpen UMC Utrecht met coronazorg

december 1, 2021
UMC Utrecht heeft sinds woensdag hulp van militairen op de corona-afdeling. Het gaat om artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel, meldt Defensie. UMC Utrecht kan een beroep doen op maximaal zestig soldaten.

VWS: bespreek psychische aandoeningen ook op de werkvloer

december 1, 2021
In navolging op de ‘Hey het is oké’-campagne, zijn de ministeries van VWS en SZW nu de ‘Hey het is oké op de werkvloer’-campagne gestart. Op deze manier willen ze werknemers aanmoedigen om met hun leidinggevende te praten over psychische aandoening en vragen ze werkgevers om meer begrip voor psychische aandoeningen.

Zorgbedrijf Ontzorgd Wonen failliet

december 1, 2021
Ouderenzorgorganisatie Ontzorgd Wonen is 26 november failliet verklaard, meldt RTL Nieuws. De 250 ouderen met krijgen een ander onderkomen. De 180 medewerkers zijn ontslagen.

Minder patiënten met corona in ziekenhuizen

december 1, 2021
Na zes aangesloten dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen woensdag gedaald. In totaal zijn er nu 2768 covidpatiënten opgenomen. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, blijkt uit cijfers van het LCPS.

Verzuim ziekenhuizen in drie maanden van 6 naar 10 procent

december 1, 2021
Op de verpleegafdelingen is het ziekteverzuim 9 procent en personeel van de IC’s zit op bijna 10 procent ziekteverzuim. Dat zei LNAZ-voorzitter en bestuursvoorzitter van Erasmus MC Ernst Kuipers woensdag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. 

Nieuwbouw Aafje-verpleeghuis in Kralingen van start

december 1, 2021
Op vrijdag 19 november is de laatste heipaal geslagen op de bouwplaats aan de Kralingseweg 500 in Rotterdam. Daarmee is het eerste nieuwbouwproject van ‘Hof van Kralingen’ officieel gestart. Naar verwachting wordt het verpleeghuis medio 2023 af.

Gea van Dijk ontvangt award voor bijdrage ouderenpsychiatrie

december 1, 2021
Gea van Dijk ontving 25 november de NKOP-award voor haar bijdragen in de ouderenzorg en met name de ouderenpsychiatrie. Van Dijk is beleidsadviseur bij de Friese ouderenzorgorganisatie Noordebreedte en associate lector ‘Ouderen met psychische problemen’ bij NHL Stenden hogeschool.

Zorgpersoneel mag langer gratis parkeren in Amsterdam

december 1, 2021
Zorgpersoneel in Amsterdam kan opnieuw een vergunning aanvragen waardoor het overal in de stad gratis kan parkeren. De maatregel die het stadsbestuur vorig jaar in maart nam vanwege de coronacrisis wordt verlengd, zo meldt het college van burgemeester en wethouders.

Positief advies in VS over eerste coronamedicijn

december 1, 2021
Deskundigen adviseren de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) een pil tegen covid-19 van farmaceut Merck in te zetten. Het middel molnupiravir moet voorkomen dat mensen die het coronavirus onder de leden hebben ernstige ziekteverschijnselen ontwikkelen of zelfs overlijden.

Verenso benoemt Nienke Nieuwenhuizen tot erelid

december 1, 2021
De vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso heeft Nienke Nieuwenhuizen benoemd tot erelid. Nieuwenhuizen was bestuursvoorzitter van 2014 tot 2020 voorzitter van Verenso.

Drie op de vier besmettingen worden niet opgehelderd

november 30, 2021
Het blijft lastig om zicht te houden op de manier waarop het coronavirus zich verspreidt in de samenleving. Bij driekwart van alle nieuwe gevallen lukt het niet om een bron te vinden. Dat komt onder meer doordat er zoveel positieve tests zijn dat het werk van de bron- en contactonderzoekers is teruggeschroefd.

De Jonge: eind deze week 700.000 boosters en derde prikken gezet

november 30, 2021
Aan het einde van deze week zullen 700.000 coronaboosters en derde prikken zijn gezet, verwacht zorgminister Hugo de Jonge. Tot dusver zijn er 800.000 prikken overgebracht naar de GGD’en, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere locaties waar deze coronavaccins worden toegediend. Het merendeel daarvan zal eind deze week in een arm zitten.

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

november 30, 2021
GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM in opdracht van demissionair coronaminister Hugo de Jonge werkt aan een ‘boosterversnellingsplan’. Daarin moet onder meer komen te staan hoe studenten GGD’en kunnen helpen.

Een op de drie ziekenhuizen schrapt nu alle planbare zorg

november 30, 2021
In 25 Nederlandse ziekenhuizen, ruim een op de drie, wordt in het geheel geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de vorige rapportage, die vrijdag verscheen, was de planbare zorg in 12 van de 74 ziekenhuizen helemaal geannuleerd.

Kwartiermaker Cathy van Beek vertrekt bij VWS

november 30, 2021
Cathy van Beek stopt 1 januari als kwartiermaker duurzame zorg. Ze doet die functie in opdracht van het ministerie van VWS. “Na vier jaar is er een onomkeerbare groene beweging ontstaan. Ik hoop en verwacht dat duurzaamheid veel meer in de systemen in de zorg geborgd gaat worden”, zegt Van Beek. “Ik zie dat veel zorgprofessionals met passie bezig zijn om een omslag te realiseren.”

Zuyderland zet in noodsituaties ook besmette medewerkers in

november 30, 2021
Het Limburgse medisch centrum Zuyderland gaat in noodsituaties ook met corona besmette medewerkers inzetten op de afdelingen intensive care van zijn ziekenhuizen in Heerlen en Maastricht. Daarover heeft het ziekenhuis overeenstemming bereikt met de ondernemingsraad, zei een woordvoerder van Zuyderland dinsdag.

Minder mensen kregen een geneesmiddel voorgeschreven in 2020

november 30, 2021
Twee derde (66 procent) van de bij de huisarts ingeschreven patiënten kreeg in 2020 een geneesmiddel voorgeschreven. In 2019 was dit zo’n 70 procent. Van de geneesmiddelen die al jaren het meest worden voorgeschreven, is de grootste afname te zien bij antibiotica, NSAID’s (pijnstillers) en neussprays- en druppels. Afname jongeren De afname in voorschrijven was […]

FVD-senator neemt afstand van vaccinkritiek Baudet

november 30, 2021
Eerste Kamerlid Paul Frentrop van Forum voor Democratie volgt niet zijn partijleider Thierry Baudet in diens oproepen aan mensen om zich niet te laten vaccineren. Tijdens een debat meldde hij, uitgedaagd door zijn voormalig partijgenoot Henk Otten, dat hij zelf wel gevaccineerd is. “Ik ben geen medicus en ik zou het afraden om medische adviezen op te volgen van welke partijleider dan ook”, aldus Frentrop.

Consortium van start om datagedreven wijkverpleging te boosten

november 30, 2021
De inzet van data in de wijkverpleging kan leiden tot betere afstemming van zorg en meer zelfredzaamheid. Toch wordt er nog weinig gebruik gemaakt van beschikbare gegevens in de wijkverpleging. Daarom is het consortium Data Nurse opgericht; een co-creatie van AmsterdamUMC, Vilans, Hogeschool Utrecht en Stichting Omaha System Support.

Zorgketen Zuid-Limburg slaat alarm

november 30, 2021
Door de enorme toestroom van nieuwe coronapatiënten en het hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel dreigt de zorg in Zuid-Limburg compleet vast te lopen.

Omikron-variant al een week eerder in Nederland

november 30, 2021
De Omikron-variant van het coronavirus was al een week eerder in Nederland dan tot nog toe bekend was. In testmonsters die op 19 en 23 november bij de GGD zijn afgenomen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de variant, die als zorgwekkend wordt beschouwd, aangetroffen.

Veel minder tijd voor wetenschappelijk onderzoek door covid-19

november 30, 2021
Veel wetenschappers, namelijk 40 procent van alle academici, hebben de tijd die ze konden besteden aan onderzoek tijdens de eerste lockdownperiode door corona aanzienlijk zien dalen. Wetenschappers met jonge kinderen meldden zelfs een verlies aan onderzoekstijd dat twee keer zo groot was als dat van academici zonder thuiswonende kinderen. De jonge moeders onder de academici hadden het meeste last van tijdverlies. Dat kan de voortgang van het onderzoek en de eigen toekomst in de academische wereld schaden.

Veel mensen na corona naar de fysiotherapeut

november 30, 2021
Ruim 157.000 mensen die corona hebben gehad, hebben sinds de uitbraak van de pandemie de hulp gezocht van een fysiotherapeut. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) bevestigt een bericht hierover in het AD. De organisatie is geschrokken van de toename, acht maanden geleden waren het er nog 70.000.

Z-CERT en VWS werken aan tool tegen hackers

november 30, 2021
Het ministerie van VWS, expertisecentrum Z-CERT en tal van andere partijen werken samen aan een Kwetsbaarheden Analyse Tool (KAT). Het systeem brengt diverse programma’s en tools samen die kwetsbaarheden in softwaresystemen opsporen. Het moet cyberbeveiligers helpen om hackers buiten de deur te houden.

Stijging van aantal positieve tests stokt: 21.552 nieuwe gevallen

november 29, 2021
Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag op rij dat er iets meer dan 20.000 besmettingen aan het licht komen.

Bijna 400 militairen gaan coronatests uitvoeren voor GGD’en

november 29, 2021
Een kleine vierhonderd militairen worden deze week opgeleid om GGD’en te helpen bij het uitvoeren van tests op het coronavirus. Zij kunnen na het volgen van een training die een dag duurt gelijk aan de slag bij de GGD. Die opleidingsdagen voor steeds zo’n honderd medewerkers van Defensie zijn woensdag, donderdag, vrijdag en volgende week maandag, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht.

Kuipers: deze week nieuw record aantal coronapatiënten

november 29, 2021
Eind deze week liggen er minimaal 3000 coronapatiënten in de ziekenhuizen: het hoogste aantal in deze pandemie. Dat verwacht Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van Erasmus MC en voorzitter van het LCPS en LNAZ.

Werk trekt grotere wissel op privéleven zorgmedewerker

november 29, 2021
Het werken in de zorg heeft sinds de coronacrisis een grotere impact op het privéleven van medewerkers. Hun naasten ondervinden dit en maken zich zorgen. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting IZZ, uitgevoerd door marktonderzoekbureau PanelWizard.

Grootste groei covidpatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

november 29, 2021
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Slechts 11 procent van ziekenhuiszorg gecontracteerd

november 29, 2021
Op uiterlijk 12 november 2021 hebben de zorgverzekeraars hun zorgpremies voor het jaar 2022 bekend gemaakt. Op die datum moet in de polis en op de website van de zorgverzekeraar ook zijn aangegeven met welke zorgaanbieders er afspraken zijn gemaakt. Volgens de websites van de zorgverzekeraars blijkt gemiddeld slechts 11 procent van de ziekenhuiszorg daadwerkelijk gecontracteerd te zijn.

Personeel zelfstandige kliniek pas naar ziekenhuis bij code zwart

november 29, 2021
Zelfstandige klinieken kunnen hun personeel pas afstaan aan ziekenhuizen als code zwart is afgekondigd. Dat zegt branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) in reactie op een uitspraak van demissionair coronaminister Hugo de Jonge. De bewindsman zei zaterdag in een NOS-bericht liever te willen dat medewerkers van particuliere klinieken gaan helpen bij de acute en kritieke zorg in ziekenhuizen, in plaats van planbare behandelingen zoals een heupoperatie van hen over te nemen.

Lareb: 231 meldingen van hartontstekingen na coronavaccins

november 29, 2021
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 231 meldingen ontvangen van ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) na coronavaccinatie. Bijna de helft van deze patiënten werd opgenomen in het ziekenhuis. Een groot deel was echter weer hersteld op het moment van melden bij Lareb.

Skipr Q&A: Hoe technologie de zorg toekomstbestendig kan maken

november 29, 2021
De ontwikkeling van (zorg)technologie gaat razendsnel, maar organisaties slagen er slechts mondjesmaat in daarvan te profiteren. Terwijl innovatie de grote problemen waar de zorg voor staat deels kan oplossen. Hoe dat komt en hoe dat op te lossen, bespreken Sander van Tilburg (chief technology officer bij SDB Groep) en Sam Schoch (bestuurder van Middin) met redacteur Sytse Wilman in een nieuwe Skipr Q&A.

NZa: Financiële verantwoording van zorgkantoren over 2020 in orde

november 29, 2021
Zorgkantoren hebben hun financiële processen over 2020 goed ingericht. “Dat is een grootse prestatie gezien de enorme impact van coronapandemie op de uitvoering van de Wet langdurige zorg (Wlz), de kosten van de langdurige zorg en de financiële bedrijfsvoering van zorgkantoren”, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Vaccinaties hoeven niet te stoppen, eisen Viruswaarheid afgewezen

november 29, 2021
Nederland hoeft niet te stoppen met het vaccineren tegen het coronavirus. De eisen van protestgroep Viruswaarheid zijn maandag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

Erica Bakkum aan de slag als OVV-lid

november 29, 2021
Erika Bakkum is door de Rijksministerraad benoemd tot permanent lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Ze treedt per 1 december 2021 aan voor een periode van vier jaar.

DC Klinieken neemt MCV Nederland over

november 29, 2021
Twee zelfstandige klinieken die maag- en darmzorg leveren, gaan verder als DC Klinieken.

Een op vijf besmette verpleeghuisbewoners sterft ondanks vaccin

november 29, 2021
Het percentage sterfgevallen in de verpleeghuizen is weer net zo hoog als in de tweede coronagolf in november vorig jaar, voor de vaccinaties. Dat zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh tegen NOS. Uit de meest recente data blijkt dat zo’n 22 procent van de gevaccineerde bewoners na een besmetting overlijdt. De afnemende effectiviteit van de vaccins, vooral bij ouderen, is hier een van de oorzaken van.

Thuiszorg Oost-Gelderland bereidt zich voor op code zwart

november 29, 2021
In Oost Gelderland nadert code zwart. De thuiszorg is er minimaal.

Zeldzame ontsteking door corona kan leiden tot doodgeboortes

november 29, 2021
Bij zwangere vrouwen met een coronabesmetting kan het virus in uitzonderlijke gevallen de ongeboren baby in gevaar brengen in de tweede helft van de zwangerschap. Sinds juli dit jaar zijn minstens dertien doodgeboortes in Nederland te wijten aan een door het coronavirus beschadigde placenta.

Weer zo’n 22.000 coronabesmettingen vastgesteld

november 28, 2021
Het aantal positieve coronatests groeit nauwelijks meer. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 22.193 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is vergelijkbaar met de vorige dagen. Maar dat wil niet zeggen dat de piek van de coronagolf bereikt is.

Coronapatiënten blijven binnenstromen op verpleegafdelingen

november 28, 2021
De verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 354 nieuwe patiënten met een coronainfectie zien binnenkomen, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er zondag 2624 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen, dat zijn er 18 minder dan zaterdag.

RIVM: 13 besmettingen met Omicron-variant in Nederland

november 28, 2021
Bij dertien van de vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol aangekomen reizigers die positief op corona hebben getest, is tot nu toe de Omicron-variant van het virus aangetroffen. Dat meldt het RIVM. Het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen, aldus het RIVM.

Coronavariant Omicron vermoedelijk ook in Nederland

november 27, 2021
Bij een aantal van de 61 uit Zuid-Afrika teruggekeerde reizigers die positief op corona hebben getest, is vermoedelijk de variant Omicron aangetroffen. Dat meldt het RIVM. De resultaten van alle verdachte testmonsters worden zondag bekendgemaakt.

22.089 nieuwe coronagevallen

november 27, 2021
Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 22.089 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorige week zaterdag, toen het instituut 21.778 nieuwe positieve testuitslagen meldde.

Aantal nieuwe Covid-opnames verpleegafdelingen onverminderd hoog

november 27, 2021
Een dag voor de nieuwe maatregelen van het kabinet in werking treden, is de instroom van coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen onverminderd hoog. De verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 354 nieuwe patiënten met een coronainfectie zien binnenkomen, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er zaterdag 2624 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen.

Covid-pil MSD minder effectief dan gedacht

november 27, 2021
De anti-Covid-pil van farmabedrijf MSD blijkt in een laatste evaluatie minder effectief dan gedacht. Uit de meest recente klinische studies blijkt dat de pil 30 procent bescherming biedt tegen sterfte of opname in het ziekenhuis, meldt het bedrijf vrijdag. Eerder leek dat in 50 procent van de gevallen zo te zijn.

Eerste levering vaccins voor kinderen eind volgende maand

november 27, 2021
Hoewel er nog geen officieel besluit is om (groepen van) kinderen van 5 tot en met 11 jaar te vaccineren, wordt eind volgende maand al wel de eerste levering verwacht van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech bestemd voor kinderen. Het gaat om 42.000 doses met aangepaste kinderdosering, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

NU’91: maatregelen helpen, maar niet genoeg

november 26, 2021
De nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vrijdag aankondigde, zullen de druk op de zorg verlichten, maar het is niet genoeg, zegt NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Daarvoor is het tekort aan personeel te hoog en is er al te veel zorg uitgesteld.

Gommers: OMT-advies steeds moeilijker door gebrekkige data

november 26, 2021
Het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) van afgelopen woensdag was het moeilijkste tot nu toe, zegt ic-baas en OMT-lid Diederik Gommers. Uit die bijeenkomst kwam het advies waarop het demissionaire kabinet de vrijdagavond aangekondigde maatregelen heeft gebaseerd. Volgens hem neemt de verdeeldheid onder de belangrijkste adviseurs van het demissionaire kabinet toe.

Kabinet begint met hulp van Defensie een boosteroffensief

november 26, 2021
Voor het einde van het jaar wil het demissionaire kabinet zoveel mogelijk ouderen een boosterprik hebben gegeven. Voor dit boosteroffensief gaat Defensie helpen met 750 mensen en worden ook studenten ingezet, maakte het kabinet vrijdag bekend.

‘Wat mist is middenhuur voor ouderen’

november 26, 2021
Volgens ABN Amro-bankier voor de zorgsector Anja van Balen is de toegenomen populariteit van Nederlandse seniorenwoningen onder grote beleggers deels het gevolg van de Wet langdurige zorg. “Het pakt uit als ‘De markt schudt-de-senior-leeg’.”

NZa: inmiddels 33 procent minder operatiekamers beschikbaar

november 26, 2021
In de ziekenhuizen was vrijdag 33 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Maandag lag het percentage nog op 29 procent. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De Jonge bekrachtigt fase 2D, planbare operaties landelijk uitgesteld

november 26, 2021
Zorgminister Hugo de Jonge heeft de zogeheten ‘fase 2d’ afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit en indien nodig en “medisch aanvaardbaar” worden ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Dit om handen vrij te spelen voor zorg voor Covid-patiënten en op de intensive cares. Ook wordt de hulp van Defensie ingeschakeld.

‘Zorg is nog niet klaar voor samen beslissen’

november 26, 2021
Ondanks alle voordelen lijkt samen beslissen in de spreekkamer niet erg van de grond te komen. Onbekendheid met het fenomeen, de hoge werkdruk van artsen en de neiging om terug te vallen in traditionele paternalistische consultvoering staan een succesvolle invoering in de weg.

RIVM: nieuwe coronavariant buiten de deur houden wordt moeilijk

november 26, 2021
Het wordt waarschijnlijk zeer lastig om de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere coronavariant die in zuidelijk Afrika is gesignaleerd buiten de deur te houden, zegt viroloog Chantal Reusken van het RIVM. De verspreiding van nieuwe varianten is tot dusver vrijwel nooit beperkt gebleven tot een bepaald gebied. “Wat we kunnen doen is zoveel mogelijk vertragen.”

ECDC: einde van Nederlandse coronagolf nog niet in zicht

november 26, 2021
Nederland zit nog niet op de piek van de huidige coronagolf. Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC blijft het aantal positieve tests voorlopig stijgen. De organisatie berekent dat meer dan 186.000 Nederlanders volgende week te horen krijgen dat ze besmet zijn geraakt.

Sjaak Wijma: ‘Bij passende zorg hoort een passende bekostiging’

november 26, 2021
Bij passende zorg hoort een passende organisatie en passende bekostiging, die ziekenhuizen in staat stelt om minder te behandelen en te opereren, stelt Sjaak Wijma in de podcast Voorzorg.

Alleen nog hoogstnoodzakelijke huisartsen- en wijkzorg mogelijk

november 26, 2021
Alleen de hoogstnoodzakelijke huisartsenzorg en wijkverpleging is op dit moment nog haalbaar. Dat schrijven de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en brancheorganisatie voor de ouderenzorg ActiZ in een gezamenlijke boodschap.

Verpleegkundigen eisen zeggenschap in bestuur ziekenhuis

november 26, 2021
Nurse Minded, een groep IC-verpleegkundigen, eist meer inspraak in het ziekenhuisbestuur. Ze willen een ‘Verpleegkundige beleidsraad’ met instemmingsrecht en inspraak over budgetten.

‘Complexe problemen in de zorg los je niet op aan de tekentafel’

november 26, 2021
Samenwerken in netwerken, tussen of binnen organisaties. Dat is de expertise van Manon de Caluwé van adviesbureau Common Eye. Zij spreekt erover tijdens de Skipr masterclass Complexity Thinking.

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl