Skip to main content

Extern nieuws

Skipr Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

september 30, 2023
Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

Podcast: Lat voor keurmerk huisartseninformatiesystemen gaat elk jaar omhoog

september 29, 2023
Huisartsenpraktijken krijgen als eerste zorgorganisaties een keurmerk voor informatiesystemen. Dat moet inzichtelijk maken welke leveranciers aan een aantal minimale eisen voldoet. De lat gaat elk jaar omhoog, vertelt Martina Bartelink, directeur van de stichting achter het keurmerk, in de podcast Voorzorg.

Bestuursvoorzitter Sleijfer: Erasmus MC zal nooit meer hetzelfde zijn

september 29, 2023
“Het Erasmus MC zal nooit meer hetzelfde zijn.” Dat zegt Stefan Sleijfer, voorzitter van de raad van bestuur van het Rotterdamse academische ziekenhuis vrijdag in een verklaring op de ziekenhuiswebsite. “We zijn diep in schok over de gebeurtenissen. We zijn begonnen om de draad weer zoveel mogelijk op te pakken. Dat is moeilijk”, aldus Sleijfer. Het onderwijs in het ziekenhuis ligt volgens hem vooralsnog stil. In en rond het Onderwijscentrum, waar een schietpartij plaatshad, wordt schoongemaakt.

Bestuursvoorzitter Jack Jansen verlaat MeanderGroep

september 29, 2023
Jack Jansen stopt als bestuursvoorzitter van de MeanderGroep. Hij wil een nieuwe stap in zijn carrière maken. 

Ziekenhuizen en zbc’s zagen omzet minder hard stijgen in 2022

september 29, 2023
De bedrijfsopbrengsten van categorale ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (zbc’s) zijn in 2022 gemiddeld met vier procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De stijging was daarmee een stuk lager dan in 2021 toen er gemiddeld 11 procent bijkwam. Dat blijkt uit een jaaropgaven-analyse van Kompas in Zorg en BS Health Consultancy.

Sfeer gelaten bij Erasmus MC dag na schietpartij

september 29, 2023
Bij het Erasmus MC heerst een dag na de schietpartij een gelaten sfeer onder de werknemers. Toch gaat voor de meeste ziekenhuismedewerkers het werk “gewoon weer door”, zegt een medewerker tegen een verslaggever ter plaatse. Wel zal er in het ziekenhuis onderling veel nagepraat worden.

Kuipers oppert ‘giftaks’ voor Chemours, Tata en Philip Morris

september 29, 2023
De ‘vervuiler betaalt’ moet ook gelden bij volksgezondheid, vindt minister Ernst Kuipers (D66) volgens het AD. Bedrijven die vervuilend en slecht zijn voor de gezondheid moeten dus meer belasting betalen.

Groep ggz-behandelaars eist stop op vragenlijsten zorgautoriteit

september 29, 2023
Een groep van psychiaters, psychologen en cliënten in de geestelijke gezondheidszorg wil dat de rechter een streep zet door de verplichting aan behandelaars om informatie over hun cliënten door te geven aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Slachtoffer schietpartij was ook huisarts 

september 29, 2023
De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

VGN na kort geding: ‘Bezwaar maken tegen tarieven voortaan elk jaar mogelijk’

september 29, 2023
Zorgaanbieders krijgen de ruimte om jaarlijks bezwaar te maken tegen het richttariefpercentage van de zorgkantoren. “Dat biedt uitzicht op de mogelijkheid om indien nodig jaarlijks bezwaar te maken,” zegt VGN-directeur Theo van Uum. “Dat is toch wat anders dan nu voor drie jaar tekenen bij het kruisje.”  

Maurice van den Bosch vertrekt naar Antoni van Leeuwenhoek

september 29, 2023
Voorzitter raad van bestuur van OLVG Maurice van den Bosch gaat per 1 januari 2024 aan de slag als voorzitter rvb van het Antoni van Leeuwenhoek (NKI-AVL).

Kuipers en Dijkgraaf bij Erasmus MC

september 29, 2023
Demissionair ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) brengen vrijdagmiddag een bezoek aan het Erasmus MC in Rotterdam, een dag na de dodelijke schietpartij daar.

Nieuwe bestuurder bij zorgorganisatie Sensire

september 29, 2023
Sensire verwelkomt per 1 januari Margje Mahler als nieuwe bestuurder van de zorgorganisatie. Samen met Renée Wilke vormt Mahler vanaf dat moment de raad van bestuur van Sensire en Yunio.

Positieve beoordeling snelle toets voor Mental Health Hub

september 29, 2023
Nu de snelle toets is goedgekeurd, kan er een gezamenlijk transformatieplan worden ingediend die nodig is voor de financiering vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Het is een gezamenlijk project van gemeente Doetinchem, de Stadskamer, Buurtplein, Huisartsenzorg Oude IJssel, Iriszorg, Menzis, GEM en GGNet. Laagdrempelig netwerk Het doel van het project Mental Health Hub, nu in […]

Jasme Leenaars nieuw lid raad van bestuur Heliomare

september 29, 2023
Samen met de huidige bestuursvoorzitter Jan Welmers zal Leenaars de dagelijkse leiding van Heliomare op zich nemen. Met de komst van Leenaars kan de nieuw ingezette strategische koers van Heliomare en de samenwerking in de regio verder versterkt en tot uitvoer gebracht worden. Jasme Leenaars Leenaars kijkt ernaar uit om bij Heliomare aan de slag […]

MSD stopt met de productie van immuuntherapie in Oss

september 29, 2023
Farmaceut MSD stopt over twee jaar met de productie van immuuntherapie in Oss. De productie wordt overgenomen door modernere fabrieken in andere landen.

Effectieve aanpak van hartfalen met Deltaplan Hartfalen

september 28, 2023
Het Deltaplan Hartfalen is een initiatief van de Hartstichting en Netherlands Heart Institute, die samenwerken onder de vlag van de Dutch CardioVasculair Alliance (DCVA). In de DCVA bundelen 22 onderzoeks- en zorginstanties hun krachten om oplossingen voor hart- en vaatziekten sneller bij patiënten te krijgen. Gezamenlijke aanpak Hartfalen is een groot maatschappelijk probleem. Op dit […]

Erasmus MC biedt psychologische steun na schietincident

september 28, 2023
Mensen die daar behoefte aan hebben, kunnen vrijdag met een psycholoog en zogeheten studentenhosts spreken over de schietpartij bij het Erasmus MC donderdag.

Kuipers opent klimaatneutrale Rijnstate Elst

september 28, 2023
Minister Kuipers van VWS heeft donderdag Rijnstate Elst (bij Arnhem) geopend. Dit is het eerste klimaatneutrale ziekenhuis in Europa.

Dodelijk schietincident en brand in Erasmus MC

september 28, 2023
In Rotterdam zijn donderdag twee schietincidenten geweest waarbij drie mensen om het leven zijn gekomen. Eén van de schietincidenten was in een leslokaal in het Rotterdamse Erasmus MC. Het tweede schietincident was bij een woning aan het Heiman Dullaertplein. Op beide plekken brak ook brand uit.

Feenstra blijft langer bij HagaZiekenhuis

september 28, 2023
Interimbestuurder Hans Feenstra blijft ongeveer een half jaar langer in de top van HagaZiekenhuis, tot uiterlijk 1 april volgend jaar. Feenstra werd in juli aangesteld voor drie maanden.

Mantelzorger verstrikt tussen vele zorgwetten

september 28, 2023
Het wordt de 5 miljoen mantelzorgers die Nederland telt niet makkelijk gemaakt. Dat maakten organisaties als FNV, MantelzorgNL en SCP donderdag duidelijk in gesprek met de Tweede Kamer. 

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

september 28, 2023
Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Samenwerking Attendi en Nedap brengt AI-gedreven spraakrapportages dichterbij

september 28, 2023
Softwareleveranciers Attendi en Nedap hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Dat maakt het voor zorginstellingen mogelijk om via Attendi’s AI-toepassing spraakgestuurd te rapporteren in het elektronische dossier van Nedap.

Langdurige zorg krijgt er nog 245 miljoen euro bij in 2023

september 28, 2023
Demissionair minister Helder trekt dit jaar nog 245 miljoen euro uit voor de langdurige zorg. Hiervan is 125 miljoen een sigaar uit eigen doos maar 120 miljoen is structureel opgehoogd door het kabinet.

VNG stopt delen data via Informatie Knooppunt Zorgfraude

september 28, 2023
VNG is tijdelijk gestopt met het delen van persoonsgegevens in het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). De partners in het IKZ wisselden tot nu toe gegevens uit conform het informatieprotocol.

AI voorspelt nazorg bij VieCuri

september 28, 2023
De doorstroom naar vervolgzorg zoals een revalidatiekliniek of verpleeghuis stokt regelmatig. Om te voorkomen dat patiënten langer dan nodig in het ziekenhuis zijn en niet de zorg krijgen die men eigenlijk nodig heeft, heeft VieCuri een model ontwikkeld dat via kunstmatige intelligentie (AI) vóór een operatie al de verwachte ontslagdatum van een patiënt, de benodigde nazorg en de locatie van de nazorg voorspelt.

Helft Nederlanders krijgt diagnose kanker

september 28, 2023
Het risico om kanker te krijgen is de afgelopen dertig jaar flink toegenomen. De helft van alle Nederlanders krijgt in de loop van het leven de diagnose kanker. Drie decennia geleden ging het nog om één op de drie Nederlanders.

‘Faillissementen jeugdzorg dreigen door nieuwe cao’

september 28, 2023
Veel jeugdzorginstellingen dreigt om te vallen als de nog af te sluiten cao gelijke tred houdt met andere zorgsectoren, en volledige compensatie door gemeenten uitblijft. Bij loongroei van 10 procent zouden zonder meestijgende tarieven volgend jaar acht aanbieders een “zeer hoog insolventierisico” kennen.

Provincie Friesland gaat praten over sluiting ziekenhuizen

september 28, 2023
De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure.

Pier Eringa vertrekt per direct bij Ajax

september 27, 2023
Bestuursvoorzitter Pier Eringa van Gelre Ziekenhuizen gaat per direct weg bij Ajax als voorzitter van de raad van commissarissen.

Groot project met vierhonderd scholen om interventies voor leerlingen te meten

september 27, 2023
Bijna vierhonderd scholen in het basis- en voortgezet onderwijs zijn dit schooljaar betrokken bij grootschalig effectonderzoek. Verdeeld over veertien projecten krijgen ze een kansrijke interventie aangeboden voor de cognitieve of sociaal-emotionele ontwikkeling van hun leerlingen, meldt het het Nederlands Jeugdinstituut.

Specialist weg uit Maasstad wegens verbaal grensoverschrijdend gedrag

september 27, 2023
Een medisch specialist is weg bij het Maasstad Ziekenhuis wegens “herhaald verbaal grensoverschrijdend gedrag”, meldt het ziekenhuis nadat het AD hierover had bericht. Het ziekenhuis laat weten dat er geen formele klachten of meldingen waren binnen gekomen, maar dat er meerdere informele signalen waren over het leer- en werkklimaat op de afdeling. 

Thomas Groenewoud Zorgfinancial 2023

september 27, 2023
Thomas Groenewoud van de ZorgSaam Zorggroep wint de verkiezing Zorgfinancial van het jaar 2023. Dit is een verkiezing van Fizi, beroepsvereniging zorgfinancials, in samenwerking met partner Alterim.

Kuipers lanceert campagne The Next Level Dokter

september 27, 2023
Demissionair minister Kuipers van VWS heeft woensdag de promotie- en informatiecampagne ‘THE NEXT LEVEL DOKTER’ gelanceerd. De campagne moet geneeskundestudenten en basisartsen inspireren een artsenberoep te kiezen buiten het ziekenhuis.

1SociaalDomein en jb Lorenz bundelen krachten

september 27, 2023
1SociaalDomein en jb Lorenz, expertbureau op het gebied van domeinoverstijgende samenwerking in en rond de zorg en het sociaal domein, gaan strategisch samenwerken. Ze willen “pragmatische oplossingen bieden voor professionals in het sociaal domein en de zorg”.

LUMC test medicijnen voortaan in eigen huis met patiënt-vrijwilligers

september 27, 2023
Het LUMC en het Centre for Human Drug Research (CHDR) gaan intensiever samenwerken in het LUMC zelf. Nieuwe medicijnen worden sneller getest en zouden eerder beschikbaar moeten zijn voor patiënten.

Helder wil bureaucratie snel en steviger aanpakken

september 27, 2023
Demissionair minister Helder van VWS komt dit najaar met nieuwe maatregelen om de bureaucratie in de zorg te verminderen. “In het IZA-overleg heb ik begin deze maand gezegd dat het ambitieuzer moet”, aldus Helder: “Ik ga terug naar de tekentafel.”

Dijklander kiest Willem Wiegersma als bestuursvoorzitter

september 27, 2023
Het Dijklander Ziekenhuis heeft Willem Wiegersma per 1 december als bestuursvoorzitter van aangesteld. Hij volgt Jeroen Muller op die met vervroegd pensioen gaat.

Onderzoek: Philips verzweeg duizenden klachten slaapapneu-affaire

september 27, 2023
Philips heeft sinds 2010 duizenden klachten van patiënten over defecte slaapapneu-apparaten achtergehouden voor de Amerikaanse toezichthouder FDA. Ook heeft het medisch-technologisch concern nagelaten sterfgevallen te onderzoeken van mensen die gebruikmaakten van de apparaten. Dat meldt NRC op basis van data-onderzoek, dat de krant uitvoerde met onderzoekscollectief ProPublica, de Amerikaanse krant de Pittsburgh Post-Gazette en studenten van de Northwestern University in Chicago.

Marjolein Tasche wordt nieuwe voorzitter LHV

september 27, 2023
Marjolein Tasche wordt het nieuwe boegbeeld van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV). De leden hebben haar per 1 januari 2024 benoemd tot voorzitter. Tasche is momenteel nog als bestuurder verbonden aan ziekenhuisorganisatie Franciscus Gasthuis & Vlietland.

FNV krijgt ‘verontrustende signalen’ na openen covidregeling

september 27, 2023
Vakbond FNV krijgt “verontrustende signalen” nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen “niet te constateren” is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

Geraline Leusink verruilt MUMC+ voor Rijnstate

september 27, 2023
Geraline Leusink is per 1 januari 2024 benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en omstreken. Momenteel is zij nog lid van de raad van bestuur bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Leusink volgt Wim van Harten op, die na ruim 8 jaar afscheid neemt.

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

september 26, 2023
Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor ze zorg gaan mijden, zeggen zij. Onder meer de SP wil van zorgminister Ernst Kuipers weten hoe hij die verhoging gaat voorkomen. “Ik ben bang dat die niet te voorkomen is”, zei Kuipers tijdens het wekelijke vragenuurtje van de Kamer.

NVZ roept Tweede Kamer op: steun regionaal werkgeverschap

september 26, 2023
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) roept de Tweede Kamer op om regionaal werkgeverschap te steunen. De organisatie doet dit voorafgaand aan het debat in de Kamer over de arbeidsmarkt in de zorg op 27 september.

Nathani Niebuur-Sluiter nieuw lid raad van bestuur TMZ

september 26, 2023
Nathani Niebuur-Sluiter start per 1 oktober 2023 als lid van de raad van bestuur van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ). Zij volgt Willy Belshof op die TMZ na ruim negen jaar in december 2023 gaat verlaten.

Yulius benoemt nieuw lid van raad van toezicht

september 26, 2023
Mirjam de Bruin is op 18 september toegetreden tot de raad van toezicht van ggz-aanbieder Yulius. De Bruin volgt Joost de Bie op die afscheid heeft genomen na het aflopen van zijn tweede zittingsperiode.

FWG tekent convenant met de Nationale Zorgreserve

september 26, 2023
Stichting FWG en de Nationale Zorgreserve gaan samenwerken. Dit soort samenwerkingen moet de Nationale Zorgreserve, een crisisfaciliteit, helpen om een duurzaam vervolg te krijgen.

Regels voorwaardelijke toelating medicijnen aangepast

september 26, 2023
De regels voor de voorwaardelijke toelating van medicijnen tot het basispakket worden aangepast. Demissionair minister Kuipers (VWS) volgt het advies van Zorginstituut Nederland hierover. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Nieuwe NZa-voorzitter: ‘IZA-geld gaat dit jaar niet op, dat betekent vertraging’

september 26, 2023
Het geld voor de zorgtransformatie dat voor dit jaar beschikbaar is in het Integraal Zorgakkoord (IZA) wordt nu al niet uitgegeven.

Tandartsen: vergoed bezoek ook voor ouderen en jongvolwassenen

september 26, 2023
Een bezoekje aan de tandarts moet ook worden vergoed voor jonge volwassenen en voor ouderen. Daarvoor pleit de beroepsorganisatie voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers.

Hoogleraar: zorgpremies hebben hoogste grens nog niet bereikt

september 26, 2023
Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.

Patiëntenfederatie wil meer digitale zorg en meer preventie

september 26, 2023
Patiëntenfederatie Nederland is het eens met de waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden. “We herkennen de zorgen over de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wij denken dat je de zorg op hetzelfde kwaliteitsniveau kunt houden en het betaalbaar kunt houden, maar dan zul je de zorg wel anders moeten organiseren”, zegt een woordvoerder.

PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

september 26, 2023
Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

Medicijnautoriteit waarschuwt voor online fabels over anticonceptie

september 26, 2023
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media.

DSW: zorgpremie over vijf jaar naar 200 euro

september 26, 2023
Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie met een recordbedrag van 11,50 euro. De verzekerden moeten volgend jaar 149 euro betalen: dat is een stijging van 8,2 procent. Bestuursvoorzitter De Groot verwacht dat als we nu niets doen aan de voortdurende prijsstijgingen de premie binnen vijf jaar de 200 euro zal aantikken.

Regionale organisatie huisartsen Amsterdam presenteert nieuwe medisch directeur

september 25, 2023
Regionale organisatie huisartsen Amsterdam (ROHA) heeft een nieuwe medisch directeur gevonden in eigen geledingen. Per 1 oktober start Susan Wiegman als opvolger van Stella Zonneveld.

VGZ en Bergman Clinics sluiten contract voor 2024

september 25, 2023
Zorgverzekeraar VGZ en zelfstandige kliniek Bergman Clinics hebben een overeenkomst gesloten voor planbare zorg in 2024. Beide partijen zijn er erg mee in hun nopjes dat dit zo vroeg in het contracteerseizoen gelukt is.

Koning Willem-Alexander opent expositie Stilstaan bij Corona

september 25, 2023
Koning Willem-Alexander opent vrijdag in Den Bosch de expositie Stilstaan bij Corona, een fototentoonstelling waar teruggeblikt wordt op de coronacrisis. De tentoonstelling bestaat uit foto’s waarmee meer dan veertig bekende en onbekende Nederlanders stilstaan bij de gevolgen van corona voor iemand in hun omgeving. Dat kan het gemis zijn van een naaste, een nog onzekere toekomst voor een onderneming of persoonlijke gezondheidsklachten door long covid.

Kuipers over commerciële huisartsenketens: risico is winst boven kwaliteit

september 25, 2023
Demissionair minister Ernst Kuipers onderkent het gevaar van de opkomst van commerciële ketens in de huisartsenzorg. Dat ontstaat “wanneer het realiseren van (uitkeerbare) winst een groter belang krijgt dan de kwaliteit of de toegankelijkheid van zorg”, schrijf hij in antwoord op Kamervragen.

Noordwest Ziekenhuisgroep draait ban op verkoop verse bloemen terug

september 25, 2023
Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) gaat weer verse bloemen verkopen. Een proef om die uit duurzaamheidsoverwegingen te vervangen door kunstbloemen is daarmee in de knop gebroken. “We hadden de intensiteit van deze reacties niet verwacht”, verklaart de organisatie deze stap.

Rechter fluit NZa terug en veegt concentratiebesluit van tafel

september 25, 2023
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft een besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) teruggedraaid. De NZa gaf daarin gehandicaptenzorgorganisatie de LeekerweideGroep en ouderen- en thuiszorgorganisatie de Wilgaerden toestemming om te fuseren. Een familievereniging voelde zich gepasseerd en vocht het besluit met succes aan.

Vooral jonge zorgmedewerkers raken emotioneel uitgeput

september 25, 2023
Eén op de zes zorgmedewerkers voelt zich emotioneel uitgeput. Onder jonge zorgmedewerkers is dat nog hoger: één op de vijf. Dat blijkt uit de Monitor Gezond werken in de zorg 2023, een gezamenlijk onderzoek van Stichting IZZ, Universiteit Utrecht en Leiden onder ruim vijfduizend zorgmedewerkers.

‘Zorg om verslavingsgevaar bij gebruikers van pijnstillers’

september 25, 2023
Steeds meer mensen zitten aan de zware, verslavende pijnstillers. Vorig jaar gebruikten zo’n 1,1 miljoen mensen korte of langere tijd opioïden; 50.000 meer dan in 2021 en 100.000 meer dan in 2020. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen die De Telegraaf publiceert. Het gaat dan vooral om morfine-achtige pijnstillers als oxycodon.

Nauwelijks nog hiv vastgesteld in Amsterdam

september 25, 2023
Het aantal nieuwe besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is de afgelopen jaren hard gedaald in Amsterdam. Vorig jaar liepen waarschijnlijk slechts negen mensen het virus op in de hoofdstad, terwijl er in 2010 ongeveer tweehonderd nieuwe gevallen waren. De GGD in Amsterdam hoopt dat de hoofdstad rond 2026 geen enkele nieuwe hiv-infectie meer heeft.

Whitepaper: 85% zorgverleners staat open voor MedTech

september 25, 2023
Van de zorgverleners die nog geen MedTech gebruiken, staat 85% daar wel voor open. Desondanks ervaren zij nog de nodige belemmeringen om ermee aan de slag te gaan; 46% noemt gebrek aan kennis de grootste drempel. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Markteffect, onder 310 verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Zuyderland

september 24, 2023
Vele honderden demonstranten worden zaterdagmiddag in Heerlen verwacht voor een actie ter behoud van de spoedeisende hulp (SEH) en het beddenhuis van het Zuyderland Ziekenhuis in de Limburgse gemeente. Het ziekenhuis wil reorganiseren en vanaf 2030 de SEH evenals het beddenhuis verplaatsen naar het Zuyderland in Sittard-Geleen. Daar is volgens Zuyderland geen ontkomen aan door het almaar oplopend personeelsgebrek.

Zuid-Friese zorgaanbieders halen snelle IZA-toets met passende zorg

september 22, 2023
Een groep zorgaanbieders in Zuid-Friesland heeft de snelle IZA-toets doorstaan voor transformatiegelden en gaat aan de slag met een project voor een integraal gezondheidspad voor passende zorg en ondersteuning. 

15 procent loonsverhoging voor ambulancemedewerkers

september 22, 2023
Ambulancemedewerkers krijgen over een periode van 24 maanden een loonsverhoging van 15 procent. Ook zijn er afspraken gemaakt over verbetering van de werkprivébalans tussen vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn en werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) in een nieuwe cao. 

Nederlandse wetenschapper krijgt prijs voor onderzoek naar kanker

september 22, 2023
Piet Borst, in het verleden wetenschappelijk directeur van het Nederlands Kanker Instituut (NKI), heeft donderdag een Laskerprijs gekregen. Die prestigieuze Amerikaanse prijs is bestemd voor mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan medische wetenschap en de volksgezondheid.

René van der Hulst aangesteld als voorzitter van OncoZON

september 22, 2023
René van der Hulst is aangesteld als de nieuwe voorzitter dagelijks bestuur van OncoZON, een samenwerkingsverband van negen ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland op het gebied van oncologie.

RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

september 22, 2023
 Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

D66: NZa moet sneller en harder ingrijpen

september 22, 2023
D66 wil dat de NZa sneller en harder optreedt als de kwaliteit van de zorg onvoldoende is. De rol van de zorgautoriteit moet worden versterkt, staat in het verkiezingsprogramma van D66, de partij van demissionair minister van VWS Kuipers.

Podcast Voorzorg: ’85 procent van huisartsenzorg kan digitaal en daar zit nog rek in’

september 22, 2023
Arene Online Huisartsen handelt 85 procent van de zorgvragen digitaal af. Volgens huisarts en mede-oprichter Jan Frans Mutsaerts en directeur Tom Kliphuis is daarmee de grens nog niet bereikt. “Er zit nog rek in, je ziet bijvoorbeeld steeds meer thuismetingen”, zeggen ze in de podcast Voorzorg.

Ook over 2023 verwacht Gelre fors verlies

september 22, 2023
Gelre Ziekenhuizen heeft in 2022 een verlies geboekt van maar liefst 20 miljoen euro, meldt het ziekenhuis in de pas gedeponeerde jaarrekening. Het ziekenhuis kreeg te maken met een gedaalde omzet door lagere productie en hogere kosten dan verwacht. Zo moest er meer externe medewerkers worden ingezet door het hogere verzuim en viel de loonsverhoging vanuit de cao hoger uit dan verwacht. Ook zorgde de invoering van een nieuw elektronisch patiëntendossier voor hogere kosten en voelde Gelre Ziekenhuizen de stijging van de energiekosten flink. 

Limburgse ziekenhuizen opereren minder door personeelstekort

september 22, 2023
Een nijpend tekort aan medisch personeel heeft geleid tot een daling van het aantal uitgevoerde operaties in Limburgse ziekenhuizen. Zowel het VieCuri Medisch Centrum in Venlo als het Zuyderland ziekenhuis merken de gevolgen van dit tekort, meldt 1limburg.nl. 

Passende zorg moet het hebben van veranderkracht in focuskliniek

september 22, 2023
Steeds meer laag complexe, electieve zorg vindt plaats in zelfstandige klinieken met een ‘hyperfocus’ op een of enkele zorgpaden. Daarmee kunnen zij goedkopere zorg bieden met dezelfde of soms zelf hogere kwaliteit en vaak met een veel betere toegankelijkheid: patiënten kunnen er veel sneller terecht. Hoe kunnen deze focusklinieken bijdragen aan de transitie van de […]

Tweede Kamer: Commerciële investeerders moeten weg uit huisartsenzorg

september 21, 2023
De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg blijft en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

NZa vindt regiobeelden nog te vaag

september 21, 2023
Regio’s moeten de knelpunten in de regio-en ROAZ-plannen scherper formuleren, anders komen er straks geen goede regioplannen uit voort. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit na bestudering van de 31 regiobeelden en elf ROAZ-beelden.

Jeugdinstelling onder verscherpt toezicht na arm op rug draaien

september 21, 2023
Jeugdinstelling Robertshuis staat het komende halfjaar onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Tijdens bezoeken van vestigingen in Zuid-Limburg zagen medewerkers van de IGJ meerdere tekortkomingen. De instelling moet per direct stoppen met het toepassen van “vrijheidsbeperkende maatregelen”. Daaronder valt bijvoorbeeld het op de rug draaien van een arm als iemand erg onrustig wordt. Dat is niet toegestaan in een open instelling als deze.

IGJ na bezoek bij vier ziekenhuizen: te weinig aandacht voor betalingen aan artsen

september 21, 2023
Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan “intern inzicht en controles”. De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook “onvoldoende op de hoogte” van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.

Nieuwe ronde aanvragen IZA-fonds wijkverpleging

september 21, 2023
Zorgaanbieders in de wijkverpleging kunnen vanaf 4 oktober aanvragen bij het IZA-fonds wijkverpleging indienen. Er zit nog 35 miljoen euro in kas.

Pharos deelt kennisdossiers over inclusieve dementiezorg en dementiepreventie

september 21, 2023
Het aantal mensen met dementie in Nederland groeit sterk. Bovendien hebben mensen met een lage sociaaleconomische status of migratieachtergrond een grotere kans op de ziekte. Daarom publiceert Pharos drie kennisdossiers over inclusieve dementiezorg en preventie van de ziekte.

ZN: zorg is vangnet voor mensen zonder bestaanszekerheid

september 21, 2023
Zorgverzekeraars maken zich zorgen over de groeiende groep Nederlanders die onvoldoende bestaanszekerheid hebben. “Steeds meer volwassenen en kinderen lopen gezondheidsschade op omdat ze door geldgebrek geen toegang hebben tot bijvoorbeeld goede voeding, een geschikte woning, sport en lichamelijke verzorging”, waarschuwt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Zorgwoordvoerder Wieke Paulusma van plek 14 naar 7 op D66-kandidatenlijst

september 21, 2023
D66’ers zetten gepasseerde Kamerleden alsnog op de kandidatenlijst. Ook is de kieslijst op andere plekken veranderd. Huidig zorgwoordvoerder Wieke Paulusma gaat van plek 14 naar 7 op de kieslijst.

Adrz opent spoedstraat voor kinderen

september 21, 2023
Adrz in Goes opent zaterdag een kinderstraat op de spoedeisende hulp (SEH). Hiermee wil het ziekenhuis de spoedzorg kindvriendelijker inrichten.

Negen Nederlandse ziekenhuizen in ranglijst slimste ziekenhuizen ter wereld

september 21, 2023
In een lijst met de 330 slimste ziekenhuizen ter wereld staan negen Nederlandse organisaties. Erasmus MC behoudt met plek 49 de hoogste Nederlandse notering. Het LUMC staat als nieuwkomer op plek 280.

Amerpoort en Sherpa willen fuseren

september 21, 2023
De bestuurders van Sherpa en Amerpoort hebben afgelopen maandag een overeenkomst ondertekend om de mogelijkheden tot fusie te onderzoeken. “Bij beide organisaties groeit het besef dat we samen meer kunnen realiseren voor cliënten en medewerkers door samen te gaan als één organisatie”, aldus Amerpoort.

Radboudumc stelt twee hoogleraren aan

september 21, 2023
Radboudumc heeft twee nieuwe hoogleraren. Marien de Jonge start als hoogleraar Infectie en Immuniteit. Nicol Voermans gaat als hoogleraar Spierziekten aan de slag.

Steeds meer mensen met stapeling van verplichte eigen betaling zorgkosten

september 21, 2023
Steeds meer mensen krijgen te maken met een stapeling van verplichte eigen betalingen van zorgkosten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat vooral om een toename van mensen die naast het eigen risico een eigen bijdrage voor Zvw-zorg betalen.

D66 wil meer aandacht voor dilemma’s euthanasie bij vergevorderde dementie

september 20, 2023
Veel artsen ervaren emotionele belasting en onzekerheid bij een verzoek tot euthanasie bij patiënten met dementie. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vraagt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte meer aandacht voor de dilemma’s.

Zorgpartijen organiseren Het Grote Zorgdebat 2023

september 20, 2023
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseert een breed scala aan zorgpartijen Het Grote Zorgdebat. Op maandagavond 13 november gaan kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat over hun ideeën voor de toekomst van de zorg.

Alliade stopt samenwerking met omstreden uitzendbureau

september 20, 2023
Alliade legt de samenwerking met uitzendbureau Ultracare stil. Aanleiding is de publicatie van Follow the Money en Pointer waaruit blijkt de voormalig mede-eigenaar een drugscrimineel is.

CWZ start immunotherapie in wijkkliniek

september 20, 2023
Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) verplaatst de immunotherapie voor mensen met longkanker naar de wijk. Patiënten kunnen sinds deze week terecht bij wijkkliniek CWZ Druten.

HMC in financiële problemen, top maakt ‘actieplan’

september 20, 2023
Haaglanden MC (HMC) heeft te maken met grote financiële problemen. Halverwege het jaar blijkt de prognose van het resultaat bijna gehalveerd ten opzichte van de begroting 2023. “Er is een actieplan noodzakelijk”, aldus een vertrouwelijke memo van de financiële afdeling aan de raad van bestuur van HMC.

Whitepaper – Met een gezonde mond verbetert de kwaliteit van leven sterk

september 20, 2023
Goede mondzorg is belangrijk voor ons allemaal. Ook voor mensen op hogere leeftijd die afhankelijk zijn van zorg en in een zorginstelling wonen. Met een gezonde mond kunnen ze pijnloos praten, lachen en genieten van maaltijden. Maar mondzorg voor ouderen is anders en vraagt om specialistische kennis. Deze doelgroep heeft een andere benadering nodig.

VGN: financiële situatie gehandicaptenzorg blijft zorgwekkend

september 20, 2023
De geplande bezuinigingen via meerjarencontracten zijn voor de langdurige zorg een jaar van de baan. Vanaf 2025 zal de bezuiniging echter in volle omvang van kracht zijn. “Dit betekent dat de financiële situatie van de gehandicaptenzorg zorgwekkend blijft”, reageert de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) op de Prinsjesdagplannen.

Tbs met dwangverpleging voor steken Haagse huisarts

september 20, 2023
De rechtbank in Den Haag heeft woensdag een 39-jarige man veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van een huisarts in Den Haag. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 75.000 euro.

Patiënten bij de diëtist zijn steeds ouder

september 20, 2023
Dit blijkt uit de jaarcijfers van 2022 en trendcijfers over 2020-2022 van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Leeftijdsverdeling patiënten verandert In vergelijking met eerdere jaren stijgt het aandeel patiënten van 75 jaar en ouder. Hetzelfde geldt voor het percentage kinderen dat de diëtist bezoekt. Met 31 procent is de groep patiënten van 45 tot en met […]

Verenso: Onvoldoende aandacht voor kwetsbare ouderen

september 20, 2023
De Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) is geschokt dat er in de stukken van Prinsjesdag opnieuw weinig aandacht is voor de behandeling van kwetsbare ouderen met complexe problemen. “Zeker gezien de opgave waarbij ouderen steeds langer in hun eigen huis blijven wonen is het van groot belang oog te hebben voor het vormgeven van goede behandeling van kwetsbare ouderen in de wijk”, stelt Verenso.