Skip to main content

Extern nieuws

Skipr Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

Friese gemeenten komen miljoenen tekort op jeugdzorg

februari 23, 2024
De Friese gemeente Ooststellingwerf komt zo’n 1,6 miljoen euro tekort op jeugdzorg, meldt Omrop Fryslân. Twee weken geleden maakte de gemeente Leeuwarden bekend dat haar tekort richting de 11 miljoen euro oploopt.

Diakonessenhuis automatiseert delen data voor verkeersveiligheid

februari 23, 2024
Het Utrechtse ziekenhuis Diakonessenhuis heeft het delen van gegevens over verkeersongelukken met VeiligheidNL geautomatiseerd. Zo wil het ziekenhuis accurater en met minder administratieve lasten bijdragen aan de verkeersveiligheid.

Podcast Voorzorg: Zorg als gangmaker van de groene transitie

februari 22, 2024
Het verduurzamen van de zorg lijkt een overweldigend en complex thema. Toch kan elke bestuurder, zorgprofessional, onderzoeker en beleidsmaker het verschil maken en een beweging starten. “De zorg speelt een sleutelrol om zowel de eigen sector te verbeteren als de samenleving in beweging te brengen”, aldus de auteurs van Groene planeet, groene zorg.

Ook UMCG niet in hoger beroep kinderhartchirurgie

februari 22, 2024
Ook Erasmus MC en UMCG gaan als zogenaamde ‘belanghebbende partijen’ niet in hoger beroep in de uitspraak over de concentratie van de kinderhartchirurgie. Een nieuwe rechtszaak zou lang duren en dat is niet in het belang van onze patiënten en medewerkers, aldus UMCG. 

Wilhelmina Ziekenhuis Assen opent nieuw dagcentrum

februari 22, 2024
Het nieuwe dagcentrum van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is op woensdag 21 februari officieel in gebruik genomen. Het centrum maakt deel uit van het operatiecomplex dat in april 2023 is geopend.

Psychotherapeuten vrezen langere wachtlijsten door nieuwe beroepenstructuur

februari 22, 2024
De beoogde nieuwe beroepenstructuur voor psychologen leidt tot langere wachtlijsten en een verarming van de kwaliteit van zorg en de eigen ambacht. Dat vrezen circa 300 psychotherapeuten van de actiegroep Red de Psychotherapeut.

Slimme horloge kan hartstilstand herkennen

februari 22, 2024
Onderzoekers van het Radboudumc, Erasmus MC, Reinier de Graaf Gasthuis en Corsano Health zijn erin geslaagd om met een smartwatch betrouwbaar te meten of de bloedsomloop stilvalt bij een patiënt. Ze toonden dat aan bij 291 patiënten die een operatie ondergingen, waarbij de bloedsomloop standaard onderbroken moet worden. Deze resultaten zijn donderdag verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Digital Health.

Yulius stelt nieuwe interim-bestuurder aan

februari 22, 2024
Daniëlle Santen start per 1 maart als interim bestuursvoorzitter van Yulius. Zij neemt de honneurs waar zolang de functie van bestuursvoorzitter niet vast is ingevuld.

Vergunning ontbreekt vaak bij chiropractoren die met röntgen werken

februari 22, 2024
Chiropractoren die röntgentoestellen gebruiken, hebben hier vaak geen vergunning voor. Dat blijkt uit toezicht van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) bij chiropractorpraktijken die wel een behandeling met röntgentoestellen aanbieden via hun website. Deze praktijken moeten nu een vergunning aanvragen, voordat ze de röntgentoestellen weer mogen gebruiken.

CZ en Lunet tekenen vijfjarige samenwerking Wlz-zorg

februari 22, 2024
CZ zorgkantoor en gehandicaptenzorgaanbieder Lunet hebben dinsdag een intentieverklaring ondertekend. De organisaties gaan de komende vijf jaar samenwerken aan betaalbare en toegankelijke langdurige zorg in de regio.

AI verbetert kijkonderzoek in de darm aanzienlijk

februari 22, 2024
Dankzij een slimme computer die met Artificial Intelligence (AI) meekijkt, kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord. Dat blijkt uit een publicatie van het Radboudumc in The Lancet Digital Health. Uit eerder onderzoek bleek al dat meer opgespoorde en verwijderde poliepen leidt tot minder darmkanker.

Kuipers heeft nieuwe baan bij universiteit in Singapore 

februari 22, 2024
Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

Minister Dijkstra gaat niet in hoger beroep en koerst op akkoord kinderhartchirurgie

februari 21, 2024
Demissionair VWS-minister Pia Dijkstra gaat niet in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die het besluit over de kinderhartchirurgie onderuit haalde. In plaats daarvan wil ze afspraken maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van kinderhartchirurgie en een bestuurlijk akkoord sluiten voor concentratie op de langere termijn. Dat meldt Dijkstra in een Kamerbrief.

‘Bijna een kwart van de zorginstellingen verwacht rode cijfers’

februari 21, 2024
Zo’n 22,5 procent van de zorginstellingen schrijft naar verwachting rode cijfers over 2023. Vooral veel gehandicaptenzorginstellingen verwachten een negatief resultaat. Dat blijkt uit een uitvraag van het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) onder haar deelnemers.

Zorgpartijen ontwikkelen technologie voor opendeurenbeleid

februari 21, 2024
Acht zorgorganisaties uit de regio Zwolle werken met Vilans en het onderwijs samen aan verbeterde technologie voor het opendeurenbeleid. Onder de noemer ‘Leefcirkels XL’ ontwikkelen de partijen een aangepaste GPS-tracker voor mensen met gevorderde dementie en mensen met een verstandelijke beperking.

Lancering toolkit duurzame inzetbaarheid umc-medewerkers

februari 21, 2024
Het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKleS) lanceert een nieuw initiatief om duurzame inzetbaarheid in de zorgsector te bevorderen. Daarnaast heeft het fonds een toolkit ontwikkeld waarmee umc’s zelf aan de slag kunnen gaan. Dat meldt de NFU woensdag.

Resterende bezuinigingen op langdurige zorg van tafel

februari 21, 2024
De voorgestelde bezuinigingen van het demissionaire kabinet op de langdurige zorg worden teruggedraaid. Nadat eerder in de zomer al enkele bezuinigingen werden geschrapt stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een amendement gestemd om de resterende 193 miljoen euro ook van tafel te krijgen. Zo wordt de verlaging op de normatieve huisvestingscomponent (ter waarde van 117 miljoen euro) geschrapt.

Nieuwe directeur bij Rivas Beatrixziekenhuis

februari 21, 2024
Vanaf 1 mei treedt Willem van den Andel aan als de nieuwe directeur van het Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis in Gorinchem.

Digipunt Zuyderland helpt digitale zorg toegankelijk te houden

februari 21, 2024
Digitale innovatieve ontwikkelingen moeten volgens het Zuyderland altijd toegankelijk en begrijpelijk zijn. Daarom heeft Zuyderland Medisch Centrum een ‘DigiPunt’ geopend. Daar kunnen mensen met alle vragen met betrekking tot digitale zorg binnen het ziekenhuis terecht.

Marcel Duvigneau vertrekt als bestuurder bij Marga Klompé

februari 21, 2024
Marcel Duvigneau vertrekt begin september als bestuurder van Marga Klompé. Na meer dan 40 jaar bij de organisatie te hebben gewerkt gaat hij met vervroegd pensioen.

VNG wil onderzoek naar nieuwe eigen bijdrage Wmo

februari 21, 2024
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uit zorgen over de voorgestelde inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2026.

Transgender personen stellen Amsterdam UMC aansprakelijk na mislukte operaties

februari 21, 2024
Vier transgender personen stellen het Amsterdam UMC aansprakelijk voor schade door mislukte gezichtsoperaties. De patiënten zeggen niet alleen blijvend letsel te hebben overgehouden, maar ook dat ze niet goed zijn voorgelicht over de risico’s. De chirurg zou hen verder hebben overgehaald om meer ingrepen te ondergaan dan ze eigenlijk wilden.

Stijgend aantal zelfdodingen onder Amsterdamse jongvolwassenen

februari 21, 2024
Het aantal jongeren onder de dertig jaar dat uit het leven stapt in Amsterdam is de afgelopen jaren toegenomen. In vier jaar tijd steeg het aantal zelfdodingen onder deze groep met 40 procent.

Magentazorg behaalt winst van 6 procent over 2023

februari 21, 2024
Magentazorg heeft over 2023 een rendement behaald van maar liefst 6 procent. Zowel op de kapitaalsvergoeding als op de exploitatie van de zorg wordt dit resultaat geboekt. 

SoloPartners en Espria slaan handen ineen

februari 20, 2024
SoloPartners en zorgconcern Espria gaan samen optrekken om verschillende vraagstukken rondom de professionalisering van de zzp’er in de zorg aan te pakken.

CWZ aan de slag met toekomstbestendige zorg na goedkeuring snelle toets

februari 20, 2024
Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) heeft van zorgverzekeraars VGZ en CZ groen licht gekregen voor het transformatieplan ‘Een ziekenhuis zonder muren.’ Met dit plan wil het CWZ in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) de zorg voor de inwoners van Nijmegen anders inrichten voor de toekomst.

Flevoziekenhuis zit zonder drinkwater door lekkage

februari 20, 2024
Door een lekkage in de waterleiding van het Flevoziekenhuis in Almere komt daar geen drinkwater uit de kranen. Afspraken, opnames en operaties kunnen wel gewoon doorgaan door dat de brandweer een tijdelijke noodleiding heeft aangelegd.

Rechter schrapt boetes tabaksfabrikanten om verkoopbonussen

februari 20, 2024
De rechter schrapt de boetes voor elf tabaksfabrikanten en -groothandelaren voor de bonussen die zij aan winkels gaven. VWS zag die bonus als verboden reclame en legde de boetes op.

Tenzinger maakt genomineerden Zorgverslimmer award bekend

februari 20, 2024
Tenzinger heeft ook dit jaar weer 24 kandidaten genomineerd voor de Zorgverslimmers award.

RVC Medical IT gaat op in NEXUS Nederland

februari 20, 2024
RVC Medical IT gaat vanaf 19 februari verder onder de vlag van NEXUS Nederland.

CIZ, ZiN, NZa en CAK maken werkagenda voor passende langdurige zorg

februari 20, 2024
CIZ, ZiN, NZa en het CAK willen met een werkagenda passende langdurige zorg ervoor zorgen dat deze zorg ook in de toekomst toegankelijk is.

MUMC+ maakt elektrische ‘vingerafdruk’ van het hart

februari 20, 2024
De combinatie van niet-invasieve methoden brengt hartritmestoornissen gedetailleerd in kaart en maakt gepersonaliseerde behandeling mogelijk.

Elkerliek ziekenhuis locatie Deurne maakt plaats voor 200 zorgwoningen

februari 20, 2024
Elkerliek ziekenhuis in Oost-Brabant heeft de locatie in Deurne verkocht. Het ziekenhuis blijft wel open tot 2030. De nieuwe eigenaren willen het dan slopen en circa 200 zorgwoningen realiseren.

Acht aanbieders dwarslaesierevalidatie intensiveren samenwerking

februari 20, 2024
Acht aanbieders van dwarslaesierevalidatie versterken hun samenwerking om de zorg goed, toegankelijk én betaalbaar houden.

Sommige kankersoorten vaker vastgesteld bij rijkere mensen

februari 20, 2024
Dat mensen met een laag inkomen korter gezond blijven dan mensen met meer geld, is bekend. Maar sommige kankervormen worden toch vaker geconstateerd bij mensen met een hogere sociaaleconomische status.

Hugo de Jonge bemoeide zich ‘actief’ met aanpak arts door inspectie

februari 19, 2024
Hugo de Jonge heeft zich, aan het begin van de coronacrisis, als minister van VWS bemoeid met het beleid van de IGJ tegenover een huisarts.

Karina Raaijmakers wordt lid raad van bestuur NZa

februari 19, 2024
Karina Raaijmakers is vanaf 1 april lid raad van bestuur van de NZa. Daarnaast wordt zij bestuurder van het College sanering zorginstellingen.

NZa: zorgkantoren falen steeds vaker in nakomen zorgplicht

februari 19, 2024
Door het groeiende aantal wachtenden in de ouderenzorg slagen zorgkantoren er steeds minder goed in om hun zorgplicht waar te maken, stelt de NZa.

Dit is de nieuwe bestuurder van het Martini Ziekenhuis

februari 19, 2024
Per 22 augustus 2024 treedt Fleurisca Korteweg toe tot de raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis. Ze volgt dan Ton Tiebosch op.

Loonkostensubsidie bij arbeidsbeperking verdient zich terug

februari 19, 2024
Door 250 miljoen extra te investeren in loonkostensubsidie kunnen 40.000 mensen met een arbeidsbeperking extra aan de slag.

Nieuwe award voor groen leiderschap vernoemd naar overleden chirurg

februari 19, 2024
Dit jaar wordt voor het eerst de Jeroen Meijerink Award voor groen leiderschap uitgereikt. De onderscheiding is vernoemd naar onlangs overleden Radboudumc-chirurg Meijerink, een grondlegger van het Landelijk Netwerk de Groene OK.

WIJdezorg wil met woningcorporatie en vastgoedbelegger woonvorm in Zoeterwoude ontwikkelen

februari 19, 2024
Zorgorganisatie WIJdezorg, woningcorporatie Habion en belegger Vastgoed Zorgsector slaan de handen ineen om woonvormen voor ouderen in Zoeterwoude te realiseren. Hiertoe hebben ze een intentieovereenkomst ondertekend.

HetHuisartsLab gaat strijd aan met Zilveren Kruis Achmea over inkoopbeleid

februari 19, 2024
HetHuisartsLab heeft een handhavingsverzoek ingediend tegen Zilveren Kruis Achmea bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De klacht van de huisartsen richt zich op vermeende onnodig hoge prijzen en verarming van de eerstelijnszorg.

Vilans stelt Kees Donkervoort aan als nieuwe voorzitter raad van toezicht

februari 19, 2024
Kees Donkervoort is de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Vilans. Hij was al toezichthouder bij de organisatie en volgt Jolanda Buwalda op als voorzitter. De rvt wordt verder uitgebreid met twee nieuwe leden.

Dijklander Ziekenhuis krijgt groen licht op snelle toets IZA-plan

februari 19, 2024
Zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis hebben de snelle toets van het ingediende transformatieplan van het Dijklander Ziekenhuis positief beoordeeld. Het ziekenhuis zet in op passende zorgpaden, slimme inzet van medewerkers en zorgprofiel en locatieprofilering.

Zorgprofessionals kampen massaal met haperende toevoer van hulpmiddelen

februari 19, 2024
Ruim tweederde van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die betrokken zijn bij het aanvragen, bestellen of leveren van hulpmiddelen ervaart daarmee iedere maand problemen. Dat blijkt uit een peiling onder bijna vijfduizend leden van V&VN.

Ontslag medewerker tbs-kliniek om bezoek patiënt buiten werktijd

februari 17, 2024
De Van der Hoeven Kliniek in Utrecht heeft een medewerker op staande voet ontslagen omdat die buiten werktijd in de kamer van een patiënt is aangetroffen. Dat heeft de instelling voor klinische forensische psychiatrie vrijdag bekendgemaakt.

Peter van der Voort nieuwe voorzitter Vereniging Palliatieve Zorg NL

februari 16, 2024
Voormalig senator en intensivist Peter van der Voort is 15 februari gestart als de nieuwe voorzitter van de Vereniging Palliatieve Zorg NL.

Geen vergoeding voor fitprogramma darmkankerpatiënten

februari 16, 2024
Een programma om mensen met darmkanker in een zo goed mogelijke conditie te krijgen voor hun operatie, komt niet in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket van de zorgverzekering. 

Thuiszorg West-Brabant neemt Thuishulp Breda over

februari 16, 2024
Thuiszorg West-Brabant heeft Thuishulp Breda overgenomen. Alle activiteiten van Thuishulp Breda worden vanaf februari verleend onder de vlag van Thuiszorg West-Brabant.

Raad van bestuur BovenIJ breidt uit met nieuw lid

februari 16, 2024
Per 1 mei is Sanne Blom benoemd tot lid van de raad van bestuur van het BovenIJ ziekenhuis. Blom vormt vanaf dat moment samen met Edwin van der Meer de nieuwe raad van bestuur.

Europese gezondheidsdienst waarschuwt voor uitbraak mazelen

februari 16, 2024
Het aantal gevallen van mazelen in Europa neemt in de komende maanden waarschijnlijk toe. De ziekte gaat in een paar Europese landen rond, en in sommige landen zijn te weinig mensen gevaccineerd tegen de potentieel dodelijke ziekte, waarschuwde de Europese gezondheidsdienst ECDC vrijdag.

Bedrijfsarts geschorst, liet zieke werknemer niets horen

februari 16, 2024
Een bedrijfsarts mag drie maanden niet werken, omdat hij een zieke werknemer van een bedrijf niet had laten weten dat hij eigenlijk ander werk zou moeten doen. De werknemer kon daardoor niet met het medische advies naar zijn baas stappen.

NZa adviseert nieuwe bekostiging voor tijdelijk verblijf

februari 16, 2024
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert een nieuwe, modulaire bekostiging in te voeren voor tijdelijk verblijf in de zorg. Voor eerstelijnsverblijf en geriatrische revalidatiezorg komen er tarieven voor verschillende onderdelen, zoals het verblijf en de behandeling tijdens het verblijf. De nieuwe bekostiging moet in eerste instantie op experimentele basis worden ingevoerd op 1 januari 2025.

Bestuurder Annemiek Overboom vertrekt bij Saffier

februari 16, 2024
Annemiek Overboom gaat na zeven jaar stoppen als bestuurder bij de Haagse ouderenzorgorganisatie Saffier.

Groot deel Kamer wil breed onderzoek naar aanhoudende oversterfte

februari 16, 2024
Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat er een groot, samenhangend onderzoek wordt uitgevoerd naar de oorzaken van de oversterfte in Nederland sinds 2020. Al vier jaar op rij zijn meer mensen dan verwacht overleden. Een motie van NSC wordt op voorhand gesteund door PVV, BBB, SGP en SP. De motie is door demissionair minister Pia Dijkstra (Medisch Zorg) ontraden. Ze wil eerst de vele lopende onderzoeken naar de oversterfte in de jaren 2020 en 2021 afwachten. Die worden rond de zomer verwacht.

Loonsverhoging van 7 procent voor personeel umc’s

februari 16, 2024
Personeel van universitaire medische centra (umc’s) krijgt er in 2024 en 2025 in totaal 7 procent salaris bij. De cao-onderhandelingen van onder meer werkgeversorganisatie NFU en vakbonden CNV, FNV, NU’91 en FBZ zijn donderdagavond afgerond.

mProve- en Santeon-ziekenhuizen in gesprek over samenwerking

februari 16, 2024
Samenwerkingsverbanden mProve en Santeon gaan mogelijk met elkaar samenwerken. Volgens mProve-voorzitter Stefan Kroese kan dat snel concrete vorm aannemen, laat hij weten in een interview met Zorgvisie.

‘Grote verschillen in kwaliteit verslavingszorg, inspectie moet optreden’

februari 15, 2024
Er zijn grote verschillen in kwaliteit tussen de aanbieders van verslavingszorg. De meeste mensen met een verslaging krijgen helemaal geen zorg. Als ze hulp krijgen zijn ze er vaak al slecht aan toe. De kwaliteit van de zorg die ze krijgen kan vervolgens enorm variëren. De verslavingszorg moet daarom veel hoger op de politieke agenda, schrijft Nationaal Rapporteur Verslavingen (NRV), professor Arnt Schellekens.

Meer zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen vergoeding

februari 15, 2024
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) om meer zorgmedewerkers met langdurige covid financieel tegemoet te komen.

Flevoziekenhuis Almere stuurt 70 ziekenhuisbedden naar Oekraïne

februari 15, 2024
Het Flevoziekenhuis in Almere heeft met de hulp van provincie Flevoland zeventig oude ziekenhuisbedden naar Oekraïne gestuurd. Het gaat om bedden die vorig jaar zijn vervangen door nieuwere exemplaren in het ziekenhuis.

Stroom werkt weer in groot deel verzorgingshuis Hoogvliet

februari 15, 2024
In een groot deel van het verzorgingstehuis aan de Alverstraat in Hoogvliet waar woensdag door wateroverlast in een meterkast problemen waren met de stroomvoorziening, is inmiddels weer stroom. De reparatie van de gesprongen waterleiding die de lekkage veroorzaakte is volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond nog in volle gang.

Ministerie VWS blijft betalen voor niet leveren info over corona

februari 15, 2024
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijft maandelijks duizenden euro’s aan dwangsommen betalen voor het niet op tijd leveren van informatie over de coronapandemie.

Civiele zaak van Staat tegen bedrijf Van Lienden begint 22 april

februari 15, 2024
De civiele rechtszaak van de Staat tegen het bedrijf van Sywert van Lienden over de omstreden mondkapjesdeal begint op 22 april. Demissionair zorgminister Conny Helder schrijft in een Kamerbrief dat op die dag de eerste mondelinge behandeling is bij de rechtbank in Amsterdam. De civiele zaak staat los van de strafrechtelijke procedure door het Openbaar Ministerie vanwege mogelijke strafbare feiten.

Nederlanders willen graag mantelzorgen, maar zonder verzorgen

februari 15, 2024
Nederlanders zijn heel bereid om mantelzorg te verlenen aan iemand die hulp nodig heeft, maar dat hangt wel af van wat ze dan moeten doen.

Samenwerking SDB leidt tot nieuw epd revalidatiezorg

februari 15, 2024
Merem Medische Revalidatie en Vogellanden, experts in medische specialistische revalidatie, slaan de handen ineen met SDB Groep. Samen ontwikkelen zij een elektronisch patiënten dossier (epd) dat de revalidatiezorg verbetert.

NOA Amsterdam krijgt transformatiegeld

februari 15, 2024
Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en CZ hebben het ‘transformatieplan’ van het Netwerk Ouderengeneeskunde Amsterdam (NOA) goedgekeurd.

Bureau dat voor LUMC fraudeerde failliet

februari 15, 2024
Het Haagse subsidiebedrijf Percuros B.V. is op verzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) failliet verklaard. Het LUMC en Percuros zijn verwikkeld in een fraudeschandaal met Europese onderzoekssubsidies. Beide partijen geven elkaar de schuld, melden Omroep West en Follow the Money op basis van gezamenlijk onderzoek.

Nieuwe bestuurder bij HWW

februari 15, 2024
HWW zorg in Den Haag heeft Menno Riemersma benoemd tot lid van de raad van bestuur per 1 mei aanstaande. Hij volgt Marc Bindels op.

Innovatie als antwoord op de zorguitdaging van morgen

februari 15, 2024
Niet alleen focus op kosten besparen maar ruim baan geven aan medische innovatie. Als katalysator voor een houdbare gezondheidszorg. Dát is een essentieel antwoord op het dreigende zorginfarct.

Amsterdam UMC wil met AI bloedkweken SEH verminderen

februari 15, 2024
Het is volgens het ‘acute AI-team’ van Amsterdam UMC niet nodig om standaard bloedkweken af te nemen op de SEH. Met de inzet van een algoritme wil dit team het aantal bloedkweken op de SEH met 30 procent terugdringen.

Resistente darmbacterie verspreidt zich over Europa

februari 15, 2024
Het aantal besmettingen met de darmbacterie Klebsiella pneumoniae neemt toe. Het gaat om een variant die heel besmettelijk is en bestand tegen antibiotica. In 2021 was die ziekte vastgesteld in vier landen, nu in tien landen, waaronder Nederland. Het aantal geanalyseerde gevallen is gestegen van 12 naar 143.

RVS: ‘Schaf het zelfredzaamheidsprincipe af’ 

februari 14, 2024
De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) adviseert de overheid om het zelfredzaamheidsprincipe af te schaffen. Hulp en ondersteuning aan mensen moet zich niet richten op korte termijn herstel, maar op weerbaarheid op de lange termijn, vindt de raad.

‘Ouderenzorg heeft wettelijke verankering van lokaal zeggenschap nodig’ 

februari 14, 2024
Verschillende zorg-, brancheorganisaties en vertegenwoordigers van cliënten willen lokale zeggenschap over zorg en hulp verankeren in de wet. Een petitie die 3200 keer is ondertekend, is samen met een advies overhandigd aan Tweede Kamerleden.

Gezondheidsraad adviseert vaccinatie kinderen tegen RSV

februari 14, 2024
De Gezondheidsraad adviseert om op korte termijn alle kinderen onder de 1 jaar via het Rijksvaccinatieprogramma bescherming aan te bieden tegen het verkoudheidsvirus RSV. Kinderen kunnen in hun eerste levensjaar beschermd worden tegen RSV door ze antistoffen toe te dienen.

Voor tweede keer stroomuitval in verpleeghuis Hoogvliet

februari 14, 2024
In een verpleeghuis in Hoogvliet met honderd ouderen met dementie of een fysieke beperking is voor de tweede keer binnen enkele dagen wateroverlast ontstaan in een meterkast. Het probleem wordt veroorzaakt door een gesprongen waterleiding, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Implementatieplan zorgcoördinatiecentra klaar

februari 14, 2024
Het ministerie van VWS heeft het implementatieplan voor de zorgcoördinatie in de regio’s klaar. Dat heeft minister Helder in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Dit moet ervoor zorgen dat in alle regio’s de zorgcoördinatiecentra (zcc) 1 januari 2025 van start kunnen gaan.

Dijkstra wil farmaceutische industrie belonen voor vraaggestuurde medicatie

februari 14, 2024
De nieuwe minister voor Medische Zorg, Pia Dijkstra, wil farmaceuten duidelijk maken aan welke medicijnen de maatschappij behoefte heeft en wat de maatschappij daar bereid is voor te betalen. Ze stelt een financiële beloning in het vooruitzicht.

Griepepidemie duurt voort, past bij tijd van het jaar, aldus RIVM

februari 14, 2024
De griepepidemie duurt nu vier weken. Afgelopen week gingen 69 patiënten per 100.000 inwoners met griepklachten naar de huisarts, laten cijfers van onderzoeksinstituut Nivel zien. Dat zijn er iets minder dan een week eerder, maar het aantal zit nog steeds boven de grenswaarde voor een griepepidemie.

Twijfeltelefoon voortaan ook bereikbaar voor vragen over anticonceptie

februari 14, 2024
Op social media verspreiden influencers desinformatie over anticonceptie. “Ondertussen trekken bevriende huisartsen aan de bel over de toename van ongewenste zwangerschappen in de spreekkamer”, aldus Robin Peeters, internist van het Erasmus MC. Vanaf woensdag is de Twijfeltelefoon daarom ook bereikbaar voor vragen over anticonceptie.

Noordwest Ziekenhuisgroep start met coschap duurzaamheid

februari 14, 2024
Noordwest Ziekenhuisgroep heeft voor coassistenten van de Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam een eco-coschap ontwikkeld. Beide geneeskundeopleidingen hebben dit keuzecoschap goedgekeurd.

Zorg weer bij sectoren met stijgend aantal banen

februari 14, 2024
Het blijft voor werkgevers moeilijk om personeel te vinden. Het aantal openstaande vacatures daalt weliswaar gestaag, maar er zijn ook minder werklozen om de openstaande functies te vervullen. Voor iedere honderd werkloze mensen in Nederland stonden in het laatste kwartaal van vorig jaar 114 vacatures open, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wilders wil SER-voorzitter Kim Putters als nieuwe informateur

februari 14, 2024
SER-voorzitter Kim Putters moet de nieuwe informateur worden, vindt Geert Wilders. De PVV-leider zegt dat de PvdA’er bereid is deze functie te vervullen. De radicaal-rechtse politicus stelt een korte gespreksronde voor van drie à vier weken waar alle fractievoorzitters voor worden uitgenodigd. Daarin moet het nadrukkelijk ook gaan over de vorm van een mogelijke coalitie die de politiek leiders voor zich zien.

Kamer wil tegen wens minister in speciale covid-poliklinieken

februari 14, 2024
Tegen de wens van demissionair zorgminister Conny Helder in, wil de Tweede Kamer dat er speciale poliklinieken komen voor patiënten met langdurige covid. Een wijzigingsvoorstel van GroenLinks-PvdA om dit te regelen, wordt gesteund door een Kamermeerderheid. Uit de VWS-begroting moet nu 27 miljoen euro aan die speciale klinieken worden besteed.

Tergooi MC loopt voor het eerst tegen grens aan door stijging zorgvraag

februari 14, 2024
Tergooi MC puzzelt met de beschikbare personeelscapaciteit. Het ziekenhuis staat op het punt planbare operaties uit te stellen. “Er zit een grens aan de extra diensten die medewerkers kunnen draaien”, stelt het ziekenhuis op de eigen site.

RIVM maakt zich zorgen over stijging kinkhoest bij baby’s

februari 14, 2024
Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest neemt de afgelopen weken snel toe. Artsen stellen nu wekelijks bij zo’n 110 kinderen, van wie ongeveer twintig baby’s, kinkhoest vast, meldt het RIVM. De stijging is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de Biblebelt.

Gehandicaptenzorg haalt in hoger beroep gelijk over tarieven

februari 13, 2024
Zorgkantoren moeten een nieuwe berekening gaan maken voor de tariefpercentages die ze bieden aan de gehandicaptenzorg. Tot dat oordeel is het gerechtshof in Den Haag gekomen in het hoger beroep in een zaak die door 54 zorgaanbieders was aangespannen tegen de zorgkantoren.

FNV: angstcultuur en giftige werksfeer komen veel voor bij RIVM

februari 13, 2024
Ambtenaren op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben te maken “met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag”, concludeert vakbond FNV na een onderzoek onder medewerkers van het departement. Er zijn veel meldingen bij het RIVM en het CIBG. Daders worden niet aangepakt en de top van het ministerie maakt zich vaak zelf ook schuldig aan wangedrag, stelt de bond.

Martini Ziekenhuis neemt online keuzehulp voor patiënten met longkanker in gebruik

februari 13, 2024
Het Martini Ziekenhuis in Groningen is begin dit jaar gestart met het aanbieden van een online keuzehulp aan patiënten bij wie longkanker is vastgesteld.

Arbeidsinspectie doet onderzoek naar werksfeer ministerie VWS

februari 13, 2024
De Nederlandse Arbeidsinspectie is een onderzoek gestart naar mogelijk ongewenst gedrag op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “De FNV heeft daarover een melding bij ons gedaan, en naar aanleiding daarvan heeft een gesprek met de bond plaatsgevonden. Die melding pakken we op”, laat een woordvoerster weten.

Ziekenhuismedewerkers herkennen geheugenproblemen niet goed

februari 13, 2024
Artsen en verpleegkundigen hebben vaak niet door dat patiënten in het ziekenhuis geheugenproblemen hebben, blijkt uit een studie van het ABOARD project.

Bijna 107.000 ondertekenaars petitie covid-poli’s

februari 13, 2024
Bijna 107.000 mensen hebben een petitie getekend waarin de regering wordt gevraagd om 27 miljoen euro vrij te maken voor speciale poliklinieken voor mensen met langdurige covid. Kamerlid voor GroenLinks-PvdA Julian Bushoff diende op 24 januari een voorstel in met een verzoek om zo’n bedrag voor dit doel. Daarover moet nog worden gestemd.

Koffiedrinken lijkt sterftekans bij darmkanker te verminderen

februari 13, 2024
Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben een sterk verband gevonden tussen meer koffie drinken en minder kans op sterfte bij darmkanker.

Akkoord over nieuwe cao Kraamzorg

februari 13, 2024
De werknemers krijgen 10 procent meer loon over een periode van twaalf maanden.

Nieuw spel moet mediawijsheid bij mensen met beperking vergroten

februari 13, 2024
Een speciale editie van het Mediajungle bordspel gaat mensen met een verstandelijke beperking en leerproblemen helpen om mediawijs te worden.

Geen herhaalde kans op miskraam door covid-19

februari 13, 2024
Covid-19 bij zwangere vrouwen kan leiden tot schade aan de placenta, waardoor zij hun kindje kunnen verliezen. Onderzoekers van het LUMC hebben nu aangetoond dat die vrouwen geen verhoogde kans hebben om opnieuw een miskraam of doodgeboren kindje te krijgen als zij weer zwanger zijn.

FNV presenteert manifest over giftige werksfeer ministerie VWS

februari 13, 2024
Hoe is het om te werken op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport? FNV heeft een enquête gehouden onder enkele honderden ambtenaren, naar aanleiding van signalen over onveilige werkomstandigheden. Op basis van de uitkomsten biedt de bond een manifest aan bij de Tweede Kamer. 

Marcel Levi: ‘Nationaal Groeifonds essentieel om nieuwe R&D bedrijven aan te trekken’

februari 13, 2024
De Tweede Kamer moet vol inzetten op het behoud van en aantrekken van nieuwe R&D-intensieve bedrijven.

Ophef werkt: Zorgverzekeraars vragen geen borstfoto’s meer aan vrouwen  

februari 13, 2024
Zorgverzekeraars laten weten hun bekritiseerde machtigingsbeleid voor reconstructieoperaties na borstkanker ‘gefaseerd’ aan te passen. Vanaf 2025 schaffen zij het machtigingsbeleid helemaal af.

Minister past wet aan voor regie over verdeling opleidingsplaatsen

februari 12, 2024
De minister van VWS mag van de rechter niet de opleidingsplaatsen voor medisch specialisten verdelen. Dus gaat de minister nu de wet aanpassen.