Extern nieuws

Skipr Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

Kempenhaeghe schuift interim-bestuurder door als bestuursvoorzitter

februari 2, 2023
Anouk Vermeer-de Boer is benoemd als voorzitter raad van bestuur van Kempenhaeghe, een expertisecentrum voor epilepsie, slaapstoornissen en neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen. De afgelopen maanden was ze op interim-basis actief als bestuurder bij de organisatie.

Chemotherapie thuis aanbieden vergroot kwaliteit van leven

februari 2, 2023
Cliënten ervaren een grotere kwaliteit van leven en meer eigen regie als ze chemotherapie of immuuntherapie thuis krijgen. Dat komt naar voren uit onderzoek van Amstelring Wijkzorg in samenwerking met het Spaarne Gasthuis en Zorgbalans.

Heliomare kiest NEXUS als nieuwe epd-leverancier

februari 2, 2023
De Noord-Hollandse zorg- en onderwijsinstelling Heliomare heeft een contract gesloten met NEXUS voor een elektronisch patiëntendossier. Volgens beide partijen komt de overeenkomst de samenwerking in de keten ten goede.

ActiZ stelt bezettingsnorm verpleeghuis ter discussie

februari 2, 2023
Volgens de bestuursvoorzitter van de branchevereniging van ouderenzorgorganisaties veranderen de eisen in het nieuwe kwaliteitskader kwetsbare ouderen.

Nieuwe voorzitter raad van toezicht De Twentse Zorgcentra 

februari 2, 2023
Theo Schouten start als voorzitter van de raad van toezicht bij De Twentse Zorgcentra. Schouten is de opvolger van Olaf Fisscher die stopt vanwege het bereiken van zijn maximale zittingstermijn.

Onderzoek op SEH’s naar mogelijkheid thuisbehandeling

februari 2, 2023
Op de spoedeisende hulpafdelingen van 38 ziekenhuizen vindt donderdag een onaangekondigd onderzoek plaats. Aan mensen die daar zijn binnengekomen, wordt gevraagd wat ze vinden van thuismonitoring.

IGJ stelt Good4Life onder verscherpt toezicht

februari 2, 2023
De IGJ stelt Stichting Good4Life onder verscherpt toezicht. Good4Life biedt thuiszorg in de omgeving van Utrecht en Amsterdam. Binnen drie maanden moet Good4Life de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van zorg wegnemen.

Schaarste mondkapjes niet leidend bij verpleeghuizen, zegt Rutte

februari 2, 2023
De schaarste aan beschermingsmiddelen voor personeel in verpleeghuizen heeft volgens premier Rutte wel een rol gespeeld, maar is in maart 2020 niet leidend geweest bij het advies aan verpleeghuizen dat het vanuit medisch oogpunt niet nodig was om bijvoorbeeld mondkapjes te dragen.

‘Cardiologen plaatsen te veel defibrillators’

februari 2, 2023
Cardiologen plaatsen bij te veel patiënten inwendige defibrillators. In een op de vijf gevallen draagt een zogeheten icd niets bij aan de overlevingskans van een patiënt, terwijl er wel een risico is op complicaties.

Nieuw stappenplan voor opzetten van hospice

februari 2, 2023
Koepelorganisatie VPTZ Nederland heeft een nieuwe versie geschreven van het ‘Stappenplan voor het opzetten van een hospice’. Dit gaat in op zaken als het proces van vraag naar idee, het vinden van draagvlak en organisatorische aspecten, zoals huisvesting, financiën en organisatiestructuur.

Marjan Boertjes nieuwe bestuurder entrea lindenhout

februari 2, 2023
Marjan Boertjes wordt per 1 april de nieuwe bestuurder van entrea lindenhout, de Gelderse organisatie voor jeugdhulpverlening. John Goessens, die de afgelopen maanden de taken van bestuurder en adjunct-bestuurder combineerde, richt zich vanaf 1 april weer volledig op zijn taken als adjunct-bestuurder.

Verscherpt toezicht IGJ voor Avian Thuiszorg

februari 2, 2023
De IGJ stelt Avian Thuiszorg onder verscherpt toezicht. Avian biedt thuiszorg in de omgeving Breda en Tilburg. Binnen drie maanden moet Avian de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van zorg wegnemen.

Level1-traumazorg HagaZiekenhuis gaat naar HMC

februari 1, 2023
HagaZiekenhuis heft dit jaar zijn level1-traumacentrum op. Het Haagse ziekenhuis verplaatst deze zeer complexe zorg naar Haaglanden MC (HMC). Traumachirurgen uit beide ziekenhuizen gaan vanaf dat moment werken in HMC.

Bart Berden voorzitter rvt Ambulancezorg Limburg

februari 1, 2023
Bart Berden is per 1 februari voorzitter van de raad van toezicht van Ambulancezorg Limburg. Met de benoeming van hem is er een begin gemaakt met het samenstellen van een nieuwe raad van toezicht.

EU: sterftecijfer kanker in Nederland hoger dan EU-gemiddelde

februari 1, 2023
In Nederland overlijden volgens de Europese Commissie jaarlijks meer mensen aan kanker dan gemiddeld in de Europese Unie, al liep dat sterftecijfer in ons land tussen 2011 en 2019 met ruim een tiende terug. Het aantal nieuwe kankerpatiënten in Nederland is het op een na hoogste van de 27 landen.

Petra Baarendse lid van raad van bestuur Nivel

februari 1, 2023
Petra Baarendse wordt per 1 april 2023 lid van de raad van bestuur bij het Nivel. Ze krijgt de portefeuille bedrijfsvoering.

JBZ vindt geen instrument om positieve gezondheid te meten

februari 1, 2023
Onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) hebben geen valide meetinstrument gevonden om het concept ‘positieve gezondheid’ te meten. Het ziekenhuis werkt sinds 2016 met positieve gezondheid.

Nieuwe bestuursvoorzitter Ziekenhuis Rivierenland

februari 1, 2023
Wendy Bosboom, nu bestuurslid, wordt per 1 juli benoemd als voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Rivierenland. Zij volgt Marc Hendriks op, die na veertig jaar gezondheidszorg met pensioen gaat.

Record: bijna 1,5 miljoen mensen gewisseld van zorgverzekeraar

februari 1, 2023
Bijna 1,5 miljoen mensen zijn gewisseld van zorgverzekeraar, volgens definitieve cijfers die kenniscentrum Vektis heeft gepubliceerd. Dat is 8,2 procent van de verzekerden, een recordaantal. Sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 stapten nog nooit zoveel mensen over.

Toch overheidsregeling voor zorgpersoneel met langdurige covid

februari 1, 2023
Het kabinet gaat alsnog zelf werken aan een financiële regeling voor zorgmedewerkers die door langdurige coronaklachten niet meer kunnen werken. Dat meldt zorgminister Conny Helder aan de Tweede Kamer.

‘Stop met opereren meniscus en stop met polderen’ 

februari 1, 2023
Uit een studie van het Radboudumc blijkt dat ook kleinere groepen patiënten geen baat hebben bij een operatie aan een door slijtage gescheurde meniscus. Het was al bekend dat de ingreep zelden zinvol is. Door te stoppen met opereren kan 11 tot 26 miljoen euro bespaard worden.

Laura van Goor bij raad van commissarissen Marente

februari 1, 2023
Laura van Goor is per 1 februari benoemd als lid van de raad van commissarissen bij Marente.  Zij volgt Caroline Soeterbroek op,  die afscheid neemt omdat haar tweede zittingstermijn afloopt.

Arbeidsmarktexpert Randstad duidt de HR trends van 2023

februari 1, 2023
Arbeidsmarkt in cijfers De arbeidsmarkt kampt al tijden met schaarste. Ook in 2023 zal dat zo zijn. Toch lijkt het hoogtepunt van de krapte voorbij te zijn. Nog steeds laten de cijfers veel openstaande vacatures zien, een lage werkloosheid van 3,7% en een flinke druk op de lonen. Maar zowel het CBS als UWV geven […]

Naomi Nathan nieuwe bestuurder Nederlandse Transplantatie Stichting

februari 1, 2023
Naomi Nathan is de nieuwe directeur-bestuurder van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Nathan werkte hiervoor in Haaglanden Medisch Centrum als directeur van het HMC Kankercentrum en clustermanager moeder- en kindzorg, projectleider in Erasmus MC en consultant en interim-directeur.

Verdachten fatale steekpartij jeugdzorginstelling langer vast

februari 1, 2023
De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij bij jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen medio vorige maand blijven zestig dagen langer vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Assen besloten, meldt het Openbaar Ministerie. De verdachten zijn twee 19-jarige mannen en een 16-jarige jongen.

KwadrantGroep winnaar Nationale HR Zorg Award

februari 1, 2023
KwadrantGroep is met het pilot Zorghulpen winnaar geworden van de Nationale HR Zorg Award. Zorghulpen hebben geen zorgdiploma en nemen laagcomplexe taken over van gediplomeerde zorgprofessionals in de thuiszorg.

Bonden gaan acties voeren in ziekenhuizen

januari 31, 2023
Het cao-overleg tussen vakbonden en NVZ is definitief mislukt. FNV, CNV, NU’91 en FBZ gaan acties voorbereiden in de ziekenhuizen.

Maximale impact met een minimale voetafdruk

januari 31, 2023
En ook de zorg zelf draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen: wereldwijd is ruim vier procent van de CO2-uitstoot afkomstig van de zorg[2] en in Nederland zelfs 7 procent[3]. En dat is niet het enige probleem. Afval, grondstoffengebruik, vervuiling van oppervlaktewater – we hebben alleen al in Europa jaarlijks ruim twéé Aardes nodig om […]

Onderzoek longkankerscreening gaat van start

januari 31, 2023
Ziekenhuis en onderzoeksinstituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam bijt deze week definitief het spits af van een grote, eerder aangekondigde studie naar mogelijkheden voor en wenselijkheden van een brede longkankerscreening. De proef wordt geleid door het Erasmus MC in Rotterdam en heeft plaats in meerdere Europese landen.

Eerste Kamer wil fonds voor zorgpersoneel met langdurige covid

januari 31, 2023
Het ministerie van Volksgezondheid moet 150 miljoen euro in de begroting opnemen voor zorgpersoneel met langdurige coronaklachten. Dat wil de Eerste Kamer, die daartoe een motie van de Partij voor de Dieren heeft aangenomen.

NZa gaat ggz-tarieven in 2024 en 2026 aanpassen

januari 31, 2023
De NZa wil met een breed kostenonderzoek in 2026 kostendekkende ggz-tarieven invoeren. Per 2024 komt er nog een tussentijdse aanpassing.

GGZ Momentum heeft nieuwe directie

januari 31, 2023
Inge Poels en Fieke van Casteren vormen per 1 februari samen de nieuwe directie van GGZ Momentum. Met Poels en van Casteren zet GGZ Momentum de volgende stap in de nieuwe vormgeving van de organisatie. GGZ Momentum is in maart 2022 onderdeel geworden van de VIGO groep.

Ook LUMC, Maastricht UMC en instantie Z-CERT doelwit van cyberaanval

januari 31, 2023
Ook het universitair medisch centrum in Maastricht (MUMC+) en de instantie Z-CERT waren het doelwit van een cyberaanval, melden de desbetreffende woordvoerders. De websites hebben er daardoor kort uit gelegen. Z-CERT helpt de zorg met cybersecurity en zal namens zichzelf en namens getroffen ziekenhuizen aangifte doen van de aanvallen.

Ambulancebazen ziek in afwachting rapport werkcultuur

januari 31, 2023
In de aanloop naar de publicatie van een onderzoeksrapport van het Groningse adviesbureau Het Zuiderlicht hebben een topbestuurder en manager van Ambulancezorg Groningen zich voor langere tijd ziek gemeld.

Mediq: ruil Philips slaapapneu-apparaat om

januari 31, 2023
Mediq roept haar klanten op om hun Philips slaapapneu-apparaat om te ruilen. Het gaat om de apparaten waar Philips halverwege 2021 een terugroepactie voor heeft opgezet. Inmiddels heeft 84 procent van de klanten het apparaat omgeruild of contact opgenomen met Mediq. 16 procent heeft nog geen actie ondernomen.

Bonden willen 15 procent meer loon, NVZ gaat tot 13

januari 31, 2023
De bonden willen 15 procent meer loon in de nieuwe cao voor ziekenhuismedewerkers, aldus NU’91. De NVZ gaat tot maximaal 13 procent. De ziekenhuiswerkgevers laten dat vanmiddag weten in hun laatste bod (‘eindbod’).

Neuroloog Jelis Boiten krijgt Koninklijk lintje

januari 31, 2023
Vasculair neuroloog Jelis Boiten heeft bij zijn afscheid van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) een koninklijke onderscheiding gekregen.

Website UMCG weer bereikbaar, ddos-aanval nog wel gaande

januari 31, 2023
De website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is weer bereikbaar, dat meldde het ziekenhuis rond 21.30 uur.

Laatste dag van ‘overstapseizoen’ voor zorgverzekeringen

januari 31, 2023
Voor mensen die hun oude zorgverzekering hebben opgezegd, maar nog niet direct een nieuwe hebben afgesloten, is dinsdag de laatste dag om dat te regelen. Het overstapseizoen zit er dan op.

Ziekenhuispatiënten extra ziek door resistente bacterie

januari 31, 2023
Ziekenhuispatiënten die ongemerkt tegen antibiotica resistente bacteriën bij zich dragen, hebben gemiddeld 14 procent kans om binnen een maand na opname een infectie te ontwikkelen die amper te bestrijden is. Dat schrijft Amsterdam UMC, dat de onderzoeksresultaten publiceert in The Lancet Infectious Diseases.

Persoonlijke aandacht grote invloed op werkplezier zorgmedewerkers

januari 31, 2023
Na voldoening in het werk heeft het krijgen van persoonlijke aandacht de grootste invloed op het werkplezier van zorgmedewerkers.

Bonden verwerpen 13 procent meer loon ziekenhuispersoneel

januari 31, 2023
De bonden hebben vannacht een loonsverhoging van 13 procent voor ziekenhuismedewerkers afgewezen. FNV, CNV, FBZ en NU’91 dreigen met acties.

Regio Zuid-Holland-Noord presenteert afspraken als antwoord op code rood in vvt

januari 30, 2023
Avant, een samenwerking van ouderenzorgorganisaties, en zorgkantoor Zorg en Zekerheid voorzien op korte termijn grote tekorten aan verpleegzorgplekken. Ze hebben samen een visie gepresenteerd om de ouderenzorg in de toekomst kwalitatief, toegankelijk en betaalbaar te houden. Daarin staat samenwerking centraal.

Marjon Vonck wordt nieuwe bestuurder bij de NVVE

januari 30, 2023
Marjon Vonck begint per 1 februari als lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Zij volgt Dick Bosscher op, die per 1 mei met prepensioen gaat. Zij volgt hem vanaf mei ook op als hoofdredacteur van het kwartaalblad Relevant.

Zuyderland traint SEH-personeel met mixed reality

januari 30, 2023
Zuyderland Medisch Centrum maakt gebruik van mixed reality om medewerkers op de spoedeisende hulp (SEH) te trainen. Deelnemers dragen een HoloLens en zien daardoor een hologram op een oefenpop om zo vaardigheden in verschillende scenario’s te oefenen.

NZa adviseert meer samenwerking voor kwetsbare patiënten

januari 30, 2023
Om tot passende zorg te komen voor kwetsbare patiënten thuis is een goede samenwerking tussen zorgaanbieders uit verschillende domeinen en sectoren nodig, vindt de NZa.

Wetenschappelijke bureaus PvdA en GL: draai privatiseringen terug

januari 30, 2023
Belangrijke sectoren als de zorg, kinderopvang, energie en openbaar vervoer moeten weer in publieke handen komen. Of op zijn minst moet de overheid er weer meer over te vertellen krijgen. Dat staat in een gezamenlijke discussiestuk van de wetenschappelijke bureaus van de PvdA en GroenLinks.

WHO: coronapandemie blijft internationale noodsituatie

januari 30, 2023
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt het te vroeg om de coronapandemie niet langer als internationale noodsituatie te bestempelen. Want dat is het nog wel, stelt de organisatie, en verminderde aandacht voor de besmettelijke ziekte kan leiden tot onvoorzichtigheid en opflakkeringen van het virus.

MC Leeuwarden vergroot medezeggenschap verpleegkundigen

januari 30, 2023
Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) lanceert een verpleegkundig platform. Hiermee wil het ziekenhuis de zeggenschap van verpleegkundigen vergroten.

UMCG getroffen door Russische cyberaanval, meer ziekenhuizen onder vuur

januari 30, 2023
De pro-Russische hackersgroep Killnet zit achter de cyberaanval waardoor de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sinds zaterdag plat lag. De groepering dreigt meerdere Nederlandse ziekenhuizen en mogelijk andere zorgorganisaties aan te vallen en heeft dat ook al gedaan. De schade is voorlopig beperkt, maar het gevaar is nog niet geweken.

Philips schrapt 1100 banen in Nederland en zet in op doorontwikkeling van producten

januari 30, 2023
Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. De twee jaar erna verdwijnt wereldwijd nog eens hetzelfde aantal banen, maakte het bedrijf maandag bekend. De ontslagen horen bij een reorganisatie die topman Roy Jakobs inzet. Daardoor moet het medisch technologiebedrijf beter gaan presteren.

Veel last seksueel grensoverschrijdend gedrag in thuiszorg

januari 30, 2023
Bijna driekwart van de zorgverleners heeft wel eens te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, wijst onderzoek van het thuiszorgbureau Verpleeg Collectief uit.

Markenheem versterkt raad van toezicht

januari 30, 2023
Marian Adriaansen en Guido van de Logt zijn toegetreden tot de raad van toezicht van oudereninstelling Markenheem in Doetinchem en Bronckhorst.

Cyberaanval treft deel UMCG

januari 29, 2023
Vijf onderdelen van de website van UMCG zijn sinds zaterdag niet bereikbaar vanwege een DDoS-aanval. De patiëntenzorg kan gewoon doorgaan. Ook het patiëntenportaal MijnUMCG is toegankelijk.

Wetsvoorstel beoogt betere hulp aan kwetsbare mensen

januari 27, 2023
Gemeenten en instanties moeten straks makkelijker informatie kunnen uitwisselen over mensen die veel hulp nodig hebben. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS heeft een wetsvoorstel aan de Kamer gestuurd om dat te regelen. Hij vindt dat de wet nu te weinig mogelijkheden biedt om de hulp goed af te stemmen.

Zorgelijke financiële situatie bij Pluryn, maar ‘continuïteit niet in gevaar’

januari 27, 2023
De financiële situatie bij jeugdzorg- en gehandicaptenzorgaanbieder Pluryn is zorgelijk, maar nog niet problematisch, laat de Jeugdautoriteit weten. De organisatie kampt met niet-kostendekkende tarieven in bepaalde jeugdzorgregio’s en de vraag naar bedden van Pluryn is snel afgenomen. Pluryn gaat om tafel met de regio’s voor hogere tarieven. 

VWS verhoogt maximumprijzen geneesmiddelen

januari 27, 2023
De maximumprijzen van geneesmiddelen met een relatief lage jaaromzet (500.000 euro) worden met 15 procent verhoogd. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel van minister Kuipers van VWS. Door de verhoging is de kans groter dat deze geneesmiddelen beschikbaar blijven.

David Baden: toegang spoedeisende hulp onder druk

januari 27, 2023
De toegankelijkheid van de spoedeisende zorg staat onder druk, zegt voorzitter David Baden van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Vrijdag meldde het Isala ziekenhuis in Meppel dat de spoedeisende hulp (SEH) daar voor zeker twee maanden in de nacht dicht moet, vanwege een tekort aan dokters. Baden noemt het “een teken aan de wand”.

Patiëntenfederatie: kijk voor ingreep naar polis

januari 27, 2023
Mensen die van plan zijn een behandeling te ondergaan, moeten van tevoren goed naar hun zorgverzekering kijken. Die waarschuwing geeft de Patiëntenfederatie Nederland. Als een verzekeraar geen contract heeft met een zorginstelling, kan het zijn dat de patiënt een rekening krijgt voor zijn behandelingskosten.

Onderhandelingen dure medicijnen duren langer

januari 27, 2023
Zorgminister Kuipers vindt het “vervelend” dat het in 2022 langer duurde voordat er een akkoord was over de prijs van dure medicijnen. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) heeft berekend dat het gemiddeld 597 dagen duurde voordat er een akkoord was bereikt, de vijf jaren ervoor duurde dat nog gemiddeld 420 dagen.

Chronisch zieken hebben minder vertrouwen in zorg

januari 27, 2023
Het vertrouwen in de gezondheidszorg en de medische mogelijkheden bij mensen met een chronische ziekte is gedaald ten opzichte van 2020. Het vertrouwen is nog wel hoger dan voor de coronacrisis. Een deel van de mensen maakt zich ook zorgen over de oplopende personeelstekorten en over de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst, blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Karel Rosmalen tijdelijk directeur LHV

januari 27, 2023
Karel Rosmalen is tijdelijk de directeur van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Vanaf 1 februari vervangt hij Paul van Rooij, die afscheid neemt.

SEH Meppel sluit ’s avonds door tekort assistenten

januari 27, 2023
De SEH van het Isala ziekenhuis in Meppel sluit in elk geval in februari en maart ‘s nachts de deuren. Het lukt niet om de hulppost open te houden in de nacht, vanwege “een tijdelijk tekort aan arts-assistenten”, aldus het ziekenhuis.

Ziekteverzuim zorg vorig jaar hoger dan ooit

januari 27, 2023
Het verzuimpercentage in de zorg was vorig jaar hoger dan ooit, meldt Vernet, dat de zorgverzuimcijfers verzamelt. Het verzuim was in 2022 ruim 8 procent. Een jaar eerder kwam dat percentage nog uit op ruim 7 procent.

Cid Berger directeur zorgverzekeraar De Friesland

januari 27, 2023
Steven Hofenk heeft besloten per 1 april zorgverzekeraar De Friesland te verlaten. Cid Berger, op dit moment verantwoordelijk voor Merk Marketing & Sales, wordt de nieuwe directeur. Het advies voor zijn benoeming ligt bij de ondernemingsraad.

POH’ers negatief over ‘vinkjescultuur’ zorgverzekeraars

januari 27, 2023
Het grootste deel van de zorgprofessionals in de huisartsenzorg is meer dan tevreden over zijn/haar werk. Ze voelen zich gewaardeerd door de patiënt en collega’s en hebben voldoening in het werk. Echter, 94 procent ervaart de vinkjescultuur opgelegd door de zorgverzekeraars als negatief.

‘Tekort medicijnen zal dit jaar verder oplopen’

januari 27, 2023
Het tekort aan medicijnen zal dit jaar nog verder oplopen, voorspelt de bond van farmaceutische groothandelaren BG Pharma.

Zuyderland MC biedt hartrevalidatie op afstand

januari 26, 2023
De afdeling cardiologie in Zuyderland Medisch Centrum biedt patiënten na een hartinfarct de mogelijkheid tot telerevalidatie.

Twente werkt samen voor opleidingsplaatsen psychologen

januari 26, 2023
De bestuurders van 26 Twentse zorgaanbieders gaan samenwerken om plaatsen te creëren voor de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog). “Dit is nodig om de continuïteit van zorg te kunnen waarborgen in de regio”, laten de initiatiefnemers weten.

Nieuw bestuur Nieuw Unicum

januari 26, 2023
Nieuw Unicum vervangt de raad van bestuur. De organisatie voor multidisciplinaire zorg aan mensen met een fysieke en cognitieve beperking in Zandvoort krijgt per 1 februari Maaike de Vries als bestuurder. Een maand later start Anne-Marie Jasper.

Griepepidemie zit zorg ziekenhuizen niet in de weg

januari 26, 2023
De griepepidemie leidt niet tot afschaling van de ziekenhuiszorg, zegt de NZa. Uit de monitor Toegankelijkheid van Zorg blijkt dat 55 procent van de ziekenhuizen de planbare zorg volledig levert, net zoveel als in november en dus voor de griepepidemie.

Pier Eringa naar Ajax

januari 26, 2023
Voetbalclub Ajax draagt Pier Eringa voor als voorzitter van de raad van commissarissen. De kans is groot dat hij wordt benoemd, want de ondernemingsraad en de vereniging Ajax zijn akkoord.

Dit zijn de vier belangrijkste lessen uit de coronapandemie

januari 26, 2023
Onderzoekers van de Erasmus School of Health Policy and Management zetten de belangrijkste lessen van de coronapandemie op een rij.

CPB inventariseert financiële prikkels zorgbekostiging

januari 26, 2023
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een ‘denkkader zorgbekostiging’ ontwikkeld. Dat geeft beleidsmakers inzicht in de economische effecten op de netto collectieve uitgaven en de kwaliteit van zorg van een verandering in de bekostiging.

Cliëntondersteuners luiden noodklok over zorgjungle

januari 26, 2023
Cliëntondersteuners van MEE vinden het steeds lastiger om passende zorg en ondersteuning te organiseren voor kwetsbare burgers.

Chris Kuiper nieuwe voorzitter stuurgroep kwaliteitskompas gehandicaptenzorg

januari 26, 2023
Chris Kuiper is met ingang van 1 januari 2023 de nieuwe voorzitter van de landelijke stuurgroep kwaliteitskompas.

IGJ en NZa richten samen vizier op commerciële huisartsenzorg

januari 26, 2023
De IGJ en de NZa gaan samen onderzoek doen naar nieuwe, innovatieve commerciële ketens van huisartsenzorg.

PFZW verhoogt dekkingsgraad ondanks tegenvallende beleggingen

januari 26, 2023
Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft in 2022 een negatief rendement van -22,2 procent behaald op beleggingen. Desondanks steeg de actuele dekkingsgraad van 106,6 naar 109,2.

Surplus krijgt Femke Aarts als nieuwe bestuurder

januari 26, 2023
Femke Aarts volgt Anton van Mansum op als bestuurder Surplus. Samen met Anthonie Maranus vormt zij het bestuur Surplus.

Traumazorg verbetert volgend jaar sterk, verwacht Kuipers

januari 25, 2023
Zorgcoördinatiecentra (ZCC’s) maken het waarschijnlijk dat volgend jaar al 90 procent van de level1-traumapatiënten naar het juiste ziekenhuis wordt vervoerd. Dit percentage blijft al jaren steken rond 65.

Convenant: betrek specialist ouderengeneeskunde bij strategie zorginstellingen

januari 25, 2023
ActiZ, Verenso, Zorgthuisnl, LAD en FBZ hebben in het convenant ‘Rol en inspraak specialist ouderengeneeskunde’ de inspraak en medeverantwoordelijkheid van de Specialisten ouderengeneeskunde geregeld.

Kuipers verscherpt criteria voor pakketsluis dure geneesmiddelen

januari 25, 2023
Minister Ernst Kuipers van VWS scherpt criteria voor nieuwe dure geneesmiddelen aan. Als die jaarlijks 20 miljoen euro of meer kosten, belanden eerst in de pakketsluis.

Jurgen Sernee naar raad van toezicht Nictiz

januari 25, 2023
Ziekenhuisbestuurder Jurgen Sernee is met ingang van 1 januari 2023 is toegetreden tot de raad van toezicht van Nictiz.

Anita Wydoodt in raad van toezicht Philadelphia Zorg

januari 25, 2023
Ziekenhuisbestuurder Anita Wydoodt is op 1 januari 2023 gestart als lid van de raad van toezicht bij Philadelphia.

CBRE: bouwstop brengt doel voor 435.000 ouderenwoningen in gevaar

januari 25, 2023
Door de bouwstop die onlangs moest worden afgekondigd lijkt Nederland het doel van 435.000 voor ouderen geschikte woningen in 2050 niet te gaan halen. Dit denkt CBRE in een laatste voorspelling voor de markt voor zorgvastgoed. 

Ella van Lingen vertrekt deze zomer bij Reinaerde

januari 25, 2023
Ella van Lingen neemt in de zomer afscheid als bestuurder bij Reinaerde. Zij is bijna elf jaar bestuurder bij de gehandicaptenzorgorganisatie. 

Bestuurder ouderenzorgaanbieder Sint Jacob kondigt vertrek aan

januari 25, 2023
Irma Krieg, bestuurder zorg & revalidatie bij Stichting Sint Jacob in Haarlem, heeft haar vertrek aangekondigd. Ze legt haar functie per 1 juli 2023 neer.

Nieuwe directeur WGV Zorg en Welzijn komt over van ’s Heeren Loo

januari 25, 2023
WGV Zorg en Welzijn stelt met ingang van 1 maart 2023 Irma van der Fluit aan als nieuwe directeur. Zij volgt John van der Meulen op die als interim-directeur ‘WGV nieuwe stijl’ in het kader van regionaal werkgeverschap heeft neergezet. 

Ouderenzorginstellingen Zuid-Limburg en CZ zorgkantoor tekenen vijfjarige overeenkomst

januari 25, 2023
Zes ouderenorganisaties in Zuid-Limburg hebben met het CZ zorgkantoor een overeenkomst getekend voor vijf jaar. In ruil voor de zekerheid dat de zes organisaties de zorgopgave zonder probleem invullen biedt CZ zorgkantoor hen vijf jaar lang financiële garantie. 

Nog steeds veel oversterfte in 2022, vooral door griep en covid

januari 25, 2023
Afgelopen jaar zijn in iedere leeftijdsgroep opnieuw meer mensen overleden dan verwacht. Belangrijke oorzaken waren de griep en corona. De oversterfte was iets lager dan in 2020 en 2021, toen dit aantal sterfgevallen voornamelijk te wijten was aan covid-19, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar ook in 2022 gingen er meer mensen dood dan voor de coronapandemie, zelfs in vergelijking met 2015 en 2018 waarin een zware griepgolf heerste.

Patiëntinformatie van kanker.nl beschikbaar via BeterDichtbij

januari 25, 2023
Artsen en verpleegkundigen kunnen vanaf woensdag de informatie van kanker.nl met hun patiënten via BeterDichtbij delen. Dankzij een integratie is de informatie over kanker, de behandeling ervan en over leven met kanker direct beschikbaar.

LHV zegt alsnog ja tegen IZA

januari 24, 2023
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gaat alsnog het Integraal Zorgakkoord (IZA) ondertekenen. Dat is de uitkomst van een landelijke ledenvergadering dinsdagavond. “De LHV gaat vanaf nu volop in gesprek met de andere partijen om de afspraken in het IZA uit te werken”, laat de vereniging op haar website weten.

ACM start onderzoek naar farmaceuten vanwege dure medicijnen

januari 24, 2023
Drie geneesmiddelenbedrijven moeten vrezen voor een boete, omdat ze mogelijk te hoge prijzen voor hun producten vragen. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is hier een onderzoek naar gestart. De drie ondernemingen, van wie de namen niet zijn bekendgemaakt, zijn nu verplicht om informatie aan de waakhond te geven. Die kan dan besluiten tot “een diepgaand onderzoek”.

Defusie RHG kost 3,7 miljoen euro aan adviseurs en juristen

januari 24, 2023
De ontbinding van de fusie van de Reinier Haga Groep (RHG) heeft minimaal 3,7 miljoen euro gekost. Het geld ging de afgelopen drie jaar op aan juristen, adviesbureaus en interimmanagers.

Meer kinderen met astma-aanval op IC

januari 24, 2023
Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen in Nederland. Jaarlijks belanden ongeveer 2.200 kinderen in het ziekenhuis door een astma-aanval.  Vijf tot tien procent van deze kinderen is zo benauwd dat ze naar de IC moeten. Derdehands roken “Derdehands roken, dus ook buiten roken of onder de afzuigkap, brengt veel schadelijke stoffen met […]

LHV-bestuur positief over behaald onderhandelresultaat IZA

januari 24, 2023
Het bestuur van de LHV is positief over de afspraken die het afgelopen half jaar zijn gemaakt in het kader van het Integraal Zorg Akkoord.

ETZ biedt alle afgestudeerde verpleegkundigen vast contract aan

januari 24, 2023
Alle student-verpleegkundigen die in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) stage lopen en afstuderen, krijgen de komende jaren een contract voor onbepaalde tijd aangeboden. Hiermee wil het ziekenhuis jonge professionals behouden.

Ruim de helft van de ggz-aanbieders heeft nog geen contract met zorgverzekeraar

januari 24, 2023
De grote ggz-instellingen hebben tot dusver minder dan de helft van de contracten met zorgverzekeraars afgesloten, meldt de Nederlandse ggz op basis van een rondgang. “Voor de mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig gaan hebben, is dit heel vervelend”, zegt directeur Marijke Verbeek van de Nederlandse ggz. “Velen van hen weten nu niet of hun behandeling volledig vergoed gaat worden door hun verzekeraar.”

MCL start met software die polibezoeken reumapatiënten moet terugdringen

januari 24, 2023
Om de reumazorg toegankelijk te houden, start Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) een pilot met software van DEARhealth. Het platform voor zorgverleners en de patiëntapp moet het aantal polikliniekbezoeken verlagen.

Anna Zorggroep verwelkomt nieuwe bestuurder

januari 24, 2023
Astrid van der Put-van der Vlugt wordt per 1 april de nieuwe bestuurder van Anna Zorggroep. Ze volgt Marianne Acampo op, die de overstap naar het Flevoziekenhuis maakte.

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl