Extern nieuws
Skipr Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.
Onderzoek naar betere samenwerking met Duitse meldkamers
juli 14, 2025
In het oosten van Nederland wordt onderzocht of de meldkamers tussen Nederland en Duitsland beter kunnen samenwerken. Met het project URGENT wil het netwerk van acute zorg in de regio’s Twente en Oost-Achterhoek dat bij een incident waarbij de Duitse ambulancedienst om hulp wordt gevraagd de locatiegegevens digitaal worden gedeeld.
Ggz bezorgd over drukte door ADHD-toename
juli 14, 2025
De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit “ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben”. Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
Zicht op impactvolle algoritmes binnen VWS-organisaties ontbreekt
juli 14, 2025
Er is nog geen openheid van zaken over de algoritmes die het ministerie van VWS en aanverwante organisaties inzetten. Het streven is om daar eind dit jaar een stap verder mee te zijn, schrijft demissionair minister Daniëlle Jansen in een Kamerbrief. Met name de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) en het Zorginstituut Nederland (ZiNL) hebben nog werk te verzetten om de doelen te halen, blijkt daaruit.
Zzp-club boos over beoordelingen schijnzelfstandigheid
juli 14, 2025
Zzp-brancheorganisatie SoloPartners is boos over hoe enkele voorbeelden van dienstverbanden worden beoordeeld door de Belastingdienst. Van de 30 beoordeelde casussen werden 72 procent als arbeidsovereenkomst bestempeld.
Ziekenhuizen melden honderdduizenden no-shows
juli 14, 2025
Zeker achthonderdduizend ziekenhuisafspraak werden afgelopen jaar gemist. Dat blijkt uit een uitvraag van actualiteitenprogramma EenVandaag, waar dertig ziekenhuizen op reageerden. Patiënten die niet komen opdagen op een afspraak kosten de organisaties veel tijd en de rekening loopt in de miljoenen.
Aboutaleb wordt voorzitter van branchevereniging voor jeugdzorg
juli 14, 2025
Ahmed Aboutaleb, voormalig burgemeester van Rotterdam, wordt voorzitter van Jeugdzorg Nederland, de branchevereniging voor instellingen die jeugdhulp en jeugdbescherming bieden. De organisatie noemt hem “een zeer ervaren bestuurder met een groot hart voor jongeren”.
MST en ZGT verwerken inwonersadviezen in toekomstplannen
juli 14, 2025
In aanloop naar een mogelijke fusie, hebben MST en ZGT inwoners om input gevraagd. Een deel van de adviezen – waarin noaberschap centraal staat – zijn verwerkt in een gezamenlijk contourendocument.
Gemeente verdubbelt budget om meer huisartsen in de Noordoostpolder aan te trekken
juli 14, 2025
De gemeenteraad van Noordoostpolder verdubbelt het budget voor het project Polderdokter. Met het geld wil de gemeente nieuwe huisartsen naar Noordelijk Flevoland lokken. Dat meldt Omroep Flevoland.
Zowel vertrouwen als wantrouwen in wetenschap groeit
juli 14, 2025
Mensen groeien uit elkaar wat betreft hun vertrouwen in de wetenschap. Ze hebben óf heel veel vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek, óf heel weinig. De middengroep wordt kleiner. Dat komt naar voren in een onderzoek dat instituut Rathenau heeft laten doen. Een andere bevinding is dat onderzoek naar gezondheid en vaccinaties veel vertrouwen geniet.
Veel verpleeghuizen voldoen niet aan opendeurenbeleid
juli 14, 2025
Slechts 471 verpleeghuizen voldoen aan de regelgeving voor een opendeurenbeleid. Dat meldt Meldpunt.
Vier keer zoveel gebruikers ADHD-middelen als 20 jaar geleden
juli 14, 2025
Ongeveer 300.000 mensen in Nederland krijgen middelen om hun ADHD onder controle te houden. Dat is bijna vier keer zoveel als in 2006. Statistiekbureau CBS geeft geen verklaring voor de toename.
Een vijfde van supermarkten en horecazaken verkocht nog tabak
juli 14, 2025
Ondanks het verbod op de verkoop van tabaksproducten door supermarkten of horecagelegenheden, constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar dat niet alle zaken zich daaraan hielden. Bij 21 procent van de eerste controles werden overtredingen vastgesteld. Vooral bij avondwinkels en kleinere supermarkten ging het mis, aldus de NVWA.
RvS komt eind zomer met advies strafbaarstelling illegaliteit
juli 13, 2025
De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
Sjoemelende verpleegkundigen krijgen beroepsverbod
juli 12, 2025
Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
Jansen: Toegang tot zorg voor onverzekerden moet beter
juli 11, 2025
Minister Daniëlle Jansen werkt aan een wetsvoorstel met daarin nieuwe en betere regels voor de zorg aan onverzekerden en onverzekerbare vreemdelingen.
FrisiusMC kiest voor ERP-systeem Axians
juli 11, 2025
FrisiusMC kiest voor een Enterprise Resource Planning (ERP)-oplossing van Axians. Het systeem ondersteunt onder andere financiën, inkoop en logistiek.
Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg ondertekend
juli 11, 2025
Het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) is ondertekend. Zestien organisaties hebben het akkoord, dat de ouderenzorg “toekomstbestendig” moet maken, bekrachtigd.
Kwadraad en Fundis willen fuseren
juli 11, 2025
Kwadraad en Fundis hebben op donderdag een intentieverklaring tot voorgenomen fusie ondertekend. De fusie moet onder meer een oplossing bieden voor de financiële problemen bij Kwadraad. De organisatie die maatschappelijk werk in Zuid-Holland het westen van Utrecht verzorgt draaide al jaren verlies.
Marina Eckenhausen verlaat de IGJ
juli 11, 2025
Marina Eckenhausen vertrekt per 1 januari 2026 als inspecteur-generaal bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
OM moet van hof ex-huisarts Velsen alsnog vervolgen voor ontucht
juli 11, 2025
Het Openbaar Ministerie moet van het gerechtshof Amsterdam alsnog een voormalig huisarts (69) uit de Noord-Hollandse gemeente Velsen vervolgen voor ontucht. Het hof deed donderdag uitspraak in een zaak die was aangespannen door twintig patiënten en beveelt het OM het onderzoek weer op te pakken.
Tielen: jeugdzorg kan soms niet anders dan kind opsluiten
juli 11, 2025
Hoewel het verboden is, blijven jeugdzorginstellingen kinderen opsluiten op hun slaapkamer. Daarom wil het kabinet het weer wettelijk toestaan, schrijft Trouw.
Omzet jeugdzorgaanbieders fors gegroeid
juli 11, 2025
De omzet van jeugdzorgaanbieders is in 2024 met 11 procent gegroeid. Die groei komt vooral terecht bij grotere spelers die de opbrengsten zagen stijgen met 150 miljoen euro, blijkt uit cijfers van A-Insights.
Yulius biedt excuses en geldbedrag aan voor misstanden
juli 11, 2025
“We bieden de betrokken oud-cliënten onze oprechte excuses”, aldus Els van Bezouwen, voorzitter van de raad van bestuur. “Ook krijgen zij de mogelijkheid om hun ervaringen te delen in een gesprek met een onafhankelijk bureau en bieden wij hen een financiële tegemoetkoming van 5.000 euro.” Kinderen moesten op de afdeling bijvoorbeeld als straf in de kou […]
Minder complicaties na extra echometing bij hoogzwangere vrouwen
juli 11, 2025
Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Antibioticapil tegen soa’s ondanks risico’s steeds populairder
juli 11, 2025
Het aantal gebruikers van het middel doxyPEP is flink toegenomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de GGD Amsterdam, meldt Nieuwsuur.
Fonds 50 miljoen voor buitenlandse onderzoekers start deze zomer
juli 10, 2025
Buitenlandse topwetenschappers die onderzoek willen doen in Nederland kunnen zich vanaf deze zomer melden bij een fonds van 50 miljoen euro, melden minister Eppo Bruins (Wetenschap, NSC) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
IZZ: Zorgprofessional heeft nog altijd te weinig invloed
juli 10, 2025
Twee jaar na de invoering van de Wet Zeggenschap in de Zorg blijkt dat zorgprofessionals nog altijd te weinig invloed hebben op hun werk, meldt Stichting IZZ op basis van een peiling.
Zorgsector is kampioen datalekken
juli 10, 2025
De sector Gezondheid & welzijn was in 2024 opnieuw koploper in het aantal datalekmeldingen. Dat blijkt uit de jaarlijkse datalekkenrapportage van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacy-waakhond legt uit hoe dat komt en wat er moet gebeuren om voor verbetering te zorgen.
IGJ: Zorgaanbieder moet diploma van zzp’er controleren
juli 10, 2025
Hierin schrijft de IGJ onder meer dat zorgaanbieders zelf de deskundigheid van de flexkrachten moeten borgen. Dat betekent dat ze zelf het diploma, de verklaring omtrent het gedrag (VOG) en de identiteit van de ingehuurde kracht controleren. “Dat kan niet worden overgelaten aan een bemiddelings- of uitzendbureau”, aldus de IGJ. “Maak afspraken met flexibele krachten […]
Gezondheidsraad blijft bij advies: geef baby prik met vitamine K
juli 10, 2025
In 2017 gaf de raad hetzelfde advies. De toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid nam dat in 2021 over. Vanaf 2025 zou de prik worden toegediend. Verloskundigen protesteerden hiertegen en weigerden de prik te geven. Ze vreesden meer kosten en meer werkdruk, en dat de vaccinatiebereidheid zou dalen. Eenmalige injectie Daarom vroeg de staatssecretaris vorig jaar de Gezondheidsraad opnieuw […]
Podcast Voorzorg | Hoe transparantie een papieren exercitie werd
juli 10, 2025
In de podcast Voorzorg gaat redacteur Pierre de Winter in gesprek met senior redacteur Bart Kiers over waarom het maar niet wil vlotten met transparantie over kwaliteit van zorg.
MIND-peiling: AI kan helpen bij praten over psychische problemen
juli 10, 2025
Mensen die kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om over mentale klachten te praten, ervaren de techniek als laagdrempelig, empathisch, niet oordelend en informatief. Dat blijkt uit een peiling van MIND.
IGJ over asielwet: zorgverleners moeten iedereen in Nederland zorg bieden
juli 10, 2025
“Zorgverleners mogen niet worden gehinderd om hun werk te doen”, aldus Marina Eckenhausen, inspecteur-generaal bij de IGJ.
Bestuurder van De Wever neemt afscheid
juli 10, 2025
Marcel van der Priem stopt als bestuurder van Tilburgse vvt-organisatie De Wever. Hij start medio september als bestuursvoorzitter van zorggroep De Opbouw.
Doorstroom uit ziekenhuis stokt bij ruim een kwart van de ouderen
juli 10, 2025
Meer dan een kwart van de oudere patiënten ligt onnodig lang in het ziekenhuis. Dat blijkt uit berichtgeving van het AD over een landelijke flitsmeting van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).
NVZ in verkiezingsbrochure: ondersteun en versnel de transitie op de werkvloer
juli 10, 2025
In aanloop naar de verkiezingen vraagt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) de politieke partijen om steun voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg. “Via het IZA en het aanstaande AZWA worden in de zorgsector al stevige stappen gezet. Het is aan politiek Den Haag om deze extra kracht bij te zetten.”
Verloren usb-stick Pluryn met cliënt- en salarisgegevens onvindbaar
juli 10, 2025
Medio juni meldde Pluryn dat een usb-stick met persoonsgegevens was verdwenen. Op de staaf staan persoonsgegevens van alle cliënten die op 31 januari 2025 in zorg waren bij Pluryn. Ook staan er gegevens op van mensen die in de afgelopen 25 jaar zorg kregen van Pluryn of haar rechtsvoorgangers. Verzuimgegevens Op de stick staan de […]
Nederland gebaat bij behoud innovatiekracht
juli 10, 2025
Europa’s rol in de wereldwijde geneesmiddelenontwikkeling ligt in de waagschaal. Innovatiekracht is op het internationale speelveld de sleutel tot autonomie, beschikbaarheid van geneesmiddelen en het behoud van kennis en onderzoek – wat nieuwe mogelijkheden voor patiënten biedt, ook in Nederland. Juist die innovatiekracht is gebaat bij Europese farmawetgeving waarin innovatie wordt gestimuleerd.
Drie mensen aangehouden voor verkoop vervalste zorgcertificaten
juli 9, 2025
De verdenkingen tegen hen zijn valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie en oplichting.
Ict-chaos breekt lagere administratielast in de knop
juli 9, 2025
Stroeve ict, onduidelijke afspraken en een cultuur waarin administratieve verplichtingen moeilijk worden losgelaten, staan de aanpak van de administratielast in de weg. Dat blijkt uit een veldbevraging van Berenschot, uitgevoerd in opdracht van de Regiegroep Aanpak Regeldruk.
IGJ legt Haagse jeugdzorgaanbieder last onder dwangsom op
juli 9, 2025
De Haagse jeugdhulporganisatie is nog steeds te onveilig voor kwetsbare jongeren.
Rechter spreekt zich niet uit in Humira-zaak
juli 9, 2025
De Amsterdamse rechtbank heeft Farma Ter Verantwoording niet ontvankelijk verklaard in de rechtszaak tegen farmaceutisch bedrijf Abbvie.
Zorgbranches en LVV-gemeenten smeken Senaat om medemenselijkheid niet te straffen
juli 9, 2025
Vier gemeenten die ongedocumenteerde mensen opvangen, vragen de Eerste Kamer om illegaliteit en hulp aan deze mensen in Nederland niet strafbaar te maken. Ook zorgbranches en professionals verzetten zich in een petitie, via brandbrieven en op social media tegen de strengere asielwegeving.
John Taks nieuwe rvt-voorzitter van De Wever
juli 9, 2025
Na acht jaar stopt Hennie Brons als voorzitter van de raad van toezicht (rvt) bij De Wever. Hij draagt het stokje over aan John Taks.
Salland Zorgverzekeraar: vrouwspecifieke gezondheid wordt onderdeel van zorginkoopgesprekken
juli 9, 2025
Hoewel vrouwen anders ziek worden en reageren op medicatie dan mannen, worden ze vaak op dezelfde manier behandeld. Dat moet anders, vindt Salland Zorgverzekeraar.
St. Antonius Ziekenhuis opent tijdelijk centrum voor kraamzorg
juli 9, 2025
Op locatie Leidsche Rijn van het St. Antonius Ziekenhuis is tijdelijk een kraamzorgcentrum geopend. Het centrum moet de personeelskrapte in de kraamzorg tijdens de zomer opvangen.
Medical Event Assistance levert geen veilige evenementenzorg, IGJ geeft aanwijzing
juli 9, 2025
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Medical Event Assistance in Amstelveen een aanwijzing gegeven. De zorg die Medical Event Assistance levert voldoet niet aan de normen voor goede en veilige evenementenzorg.
KNOV lanceert interactieve tool ‘de groene verlostas’
juli 9, 2025
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) lanceert ‘de groene verlostas’. Een interactieve toepassing die verloskundigen helpt bij het maken van duurzamere keuzes bij het inrichten van de verlostas.
Digitalisering backoffice biedt verlichting in de zorg
juli 9, 2025
Zorgprofessionals ervaren nog altijd hoge administratieve druk. Uit onderzoek van AFAS onder 89 zorgorganisaties blijkt dat digitalisering van ondersteunende processen, zoals HR en financieel, verlichting biedt.
Meer werkplezier huisartsen door MTVP
juli 9, 2025
Twee jaar na de start van Meer tijd voor de Patiënt (MTVP) zijn huisartsenpraktijken positiever over hun werk en waarderen patiënten de zorg hoog. Ook de samenwerking in de zorg is verbeterd. Wel is nog extra inzet nodig voor vermindering consulten en diagnostiek.
Jeugdzorgorganisatie XONAR in stabieler vaarwater
juli 9, 2025
Sinds 2023 heeft XONAR, met financiële steun van de gemeenten, belangrijke stappen gezet om de organisatie gezonder te maken. De jeugdzorgorganisatie draait nu weer positief.
Einde verscherpt toezicht op Dromen Durven Doen
juli 8, 2025
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het verscherpt toezicht op Dromen Durven Doen (D3) beëindigd. D3 heeft het afgelopen half jaar de nodige verbeteringen doorgevoerd op de locatie in Hoenderloo.
Minister besluit na de zomer over budgetbekostiging acute zorg
juli 8, 2025
De invoering van de budgetbekostiging in de acute zorg is complex en kan op zijn vroegst ingaan per 2027. Veldpartijen NVZ, ZN, NFU, NVSHA en de FMS zijn verdeeld over dit thema. Demissionair minister van VWS Daniëlle Jansen hakt na de zomer een knoop door.
IGJ beëindigt bevel voor apotheek uit Venlo
juli 8, 2025
Het bevel voor de apotheek Prime Pharmacy uit Venlo is beëindigd. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekend gemaakt.
VIG-directeur treedt toe tot bestuur Europese geneesmiddelenkoepel
juli 8, 2025
Carla Vos, algemeen directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), is benoemd tot bestuurslid van de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA). De komende twee jaar vertegenwoordigt zij, samen met haar Deense collega, de zogenoemde G2-landen: Europese lidstaten met een middelgrote geneesmiddelensector, zoals Nederland.
St Jansdal in zee met OurMind voor ziekenhuisbrede inzet van AI-assistent
juli 8, 2025
Ziekenhuis St Jansdal breidt de inzet van een digitale AI-assistent, ontwikkeld door startup OurMind, ziekenhuisbreed uit. Na een succesvolle pilot neemt het ziekenhuis de technologie als eerste in Nederland in gebruik op alle afdelingen.
Gemeente Leiden gaat nieuwe huisartsen financieel ondersteunen
juli 8, 2025
Ongeveer tienduizend mensen in Leiden hebben geen huisarts. De gemeente Leiden is om tafel gegaan met huisartsen, zorgverzekeraars en andere betrokken partijen en gaat huisartsen ondersteunen.
Marjolein Tibbe nieuw bestuurslid OIZ
juli 8, 2025
De algemene ledenvergadering van OIZ, de branchevereniging van ict-leveranciers in de zorg, heeft Marjolein Tibbe benoemd tot bestuurslid.
Meerjarenstrategie HagaZiekenhuis en zorgverzekeraars
juli 8, 2025
CZ, DSW en VGZ scharen zich achter de plannen van het HagaZiekenhuis voor toekomstbestendige zorg in de Haagse en Zoetermeerse regio. De partijen legden hun gedeelde koers voor de periode 2026-2028 vast in een strategische agenda. Daarmee is een belangrijke basis gelegd om te komen tot meerjarenafspraken.
VR helpt bij therapie psychoses
juli 8, 2025
Onderzoekers van het UMCG zijn enthousiast over de inzet van virtual reality (VR) om mensen met psychoses te behandelen. Het werkt volgens een studie van psychiater Wim Veling “minstens zo effectief” als de gangbare cognitieve gedragstherapie. Dat is nu de belangrijkste behandeling om mensen met een psychose van paranoïde ideeën of angsten af te helpen.
Bevolkingsonderzoeken redden jaarlijks duizenden mensen
juli 8, 2025
Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
Bereikbaarheid SEH’s neemt niet af ondanks sluitingen
juli 7, 2025
Hoewel Nederland sinds vorig jaar twee Spoedeisende Hulpen (SEH’s) minder telt, is het aantal inwoners dat niet binnen de Treeknorm van 45 minuten op een spoedlokatie aanwezig kan zijn afgenomen. Hoe dat kan onderzocht het RIVM.
NZa verliest rechtszaak over tarieven vrijgevestigde psychologen
juli 7, 2025
De rechter oordeelt dat de NZa in het kostprijsonderzoek een onredelijke methode gebruikt voor de tarieven voor vrijgevestigde psychologen.
Nieuw lid raad van toezicht Innoforte
juli 7, 2025
Per 1 augustus is Floor van Dedem benoemd tot lid van de raad van toezicht van ouderenzorginstelling Innoforte (Arnhem en Velp).
Woningcorporatie en Laurens werken samen met ouderenhuisvesting
juli 7, 2025
Met de ondertekening van een strategische samenwerkingsovereenkomst versterken Laurens en woningcorporatie SOR (Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam) hun inzet voor verbetering van wonen, welzijn en zorg voor ouderen in Rotterdam.
FBZ blij en kritisch over AZWA
juli 7, 2025
Vakbond FBZ is blij met de inzet van het AZWA om de bureaucratie voor zorgprofessionals aan te pakken. Volgens het AZWA mag een zorgprofessional straks nog maar maximaal 20 procent van de werktijd spenderen aan administratie.
Kamer wil einde aan omzetplafonds in ggz en palliatieve zorg
juli 7, 2025
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft voor een motie gestemd om een einde te maken aan de omzetplafonds in de ggz en palliatieve zorg. Een meerderheid van de 103 Kamerleden stemde voor een motie van SP-Kamerlid Sarah Dobbe.
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp
juli 7, 2025
Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen.
Algemene Rekenkamer: dring niet-gepaste zorg terug
juli 7, 2025
De Algemene Rekenkamer adviseert politieke partijen in hun partijprogramma’s onder meer niet-gepaste zorg, of zorg zonder bewezen effect, terug te dringen.
Geld vanuit Groeifonds naar zorgprojecten
juli 7, 2025
Vanuit het Nationaal Groeifonds wordt 780,9 miljoen euro gestopt in zes projecten, waaronder zorgprojecten.
Stannie Driessen neemt afscheid van RVS
juli 7, 2025
Stannie Driessen neemt na ruim zes jaar afscheid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Per 1 september stopt zij.
Trombosestichting wil informatie aan boord vliegtuig
juli 6, 2025
Een vliegreis van vier uur of langer geeft je, ook als je jong en gezond bent, een grotere kans op een gevaarlijk trombosebeen of een longembolie.
Nog een ghz-bezuiniging controversieel verklaard
juli 4, 2025
De Tweede Kamer heeft alsnog een bezuiniging van 52 miljoen euro voor de gehandicaptenzorg voor volgend jaar tegengehouden, meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Eerder werd een korting van 88 miljoen euro op de sector al controversieel verklaard.
SEH-artsen vrezen extra druk op de zorg door asielwet
juli 4, 2025
Spoedeisendehulpartsen vrezen voor extra druk op de zorg door de asielwetten die de Tweede Kamer donderdagavond heeft aangenomen. Ongedocumenteerden hebben vaak geen huisarts en gaan bij aanhoudende medische klachten direct naar de spoedeisende hulp.
Ton Vink nieuwe bestuurder bij De Hoop Groep
juli 4, 2025
Ton Vink is per 1 september benoemd als bestuurslid van De Hoop Groep.
Veel fouten in overdracht van medicijngegevens tussen zorgverleners
juli 4, 2025
Uit onderzoek blijkt dat het vaak mis gaat bij de overdracht van medicijngegevens tussen zorgverleners. Medicatieoverzichten zijn vaak niet compleet waardoor zorgverleners niet precies weten welke medicijnen een patiënt of cliënt gebruikt. Dat brengt de medicatieveiligheid in gevaar.
Zuyderland sluit acute zorg Sittard-Geleen tot eind dit jaar wegens personeelstekort
juli 4, 2025
Zuyderland sluit de acute zorgafdeling op de locatie in Sittard-Geleen vanaf 1 augustus tot het einde van het jaar. Daarbij wordt de zorg deels verplaatst naar de spoedeisende hulp (SEH) in Heerlen en deels naar andere afdelingen in Sittard-Geleen.
Kosten ouderenzorg, ggz en gehandicaptenzorg stijgen in 2025
juli 4, 2025
De kosten van langdurige zorg stijgen dit jaar met 7,2 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van Zorginstituut Nederland
Jansen sluit boek Zuyderland, moties afgedaan
juli 4, 2025
Minister Daniëlle Jansen (VWS) laat de keuzes over de inrichting van de acute zorg en geboortezorg in het Zuyderland ziekenhuis over aan de bestuurders, zorgprofessionals en zorgverzekeraar. Jansen erkent het belang van goede geboortezorg in deze regio, maar benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor de inrichting van zorg en personeelsbeleid bij de ziekenhuizen ligt.
ETZ rolt eigen chatbot ChatETZ ziekenhuisbreed uit
juli 4, 2025
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft een eigen chatbot voor medewerkers ontwikkeld. Na een eerste testfase wordt ChatETZ nu in het hele ziekenhuis beschikbaar gesteld.
Dokters van de Wereld noemt asielwet ‘onvoorstelbaar’
juli 4, 2025
“Onvoorstelbaar dat het in Nederland zo ver moet komen”, reageert directeur van Dokters van de Wereld Jasper Kuipers op de donderdagavond aangenomen asielnoodmaatregelenwet.
Voedingscentrum waarschuwt voor gebruik afslankmedicatie
juli 4, 2025
Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. “Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet”, zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
Woningen doorzocht om mogelijke fraude met zorg onverzekerden
juli 4, 2025
In en rond Den Haag is mogelijk op grote schaal gefraudeerd met zorg voor mensen die geen verzekering hebben, zoals vreemdelingen.
VGN in verkiezingsmanifest: Integraal overheidsbeleid nodig
juli 4, 2025
Er is integraal overheidsbeleid nodig op verschillende terreinen om ervoor te zorgen dat Nederland zich ontwikkelt tot een samenleving waarin mensen met een beperking kunnen meedoen. Dit schrijft Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in een manifest voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Ggz in reactie op LHV-onderzoek: ‘Het moet beter’
juli 3, 2025
Branchevereniging de Nederlandse ggz betreurt de harde uitkomsten van een enquête onder huisartsen. Belangenbehartiger MIND wil dat er minder wordt terugverwezen naar de huisart.
Amsterdam UMC bouwt grootste cardio interventiecentrum van Europa
juli 3, 2025
Amsterdam UMC heeft een belangrijke stap gezet richting de realisatie van het grootste Cardiovasculair Interventiecentrum van Europa. Het ziekenhuis tekende daarvoor op 1 juli de aannemingsovereenkomst met MedicomZes en Hanab.
Erik Swelheim in rvc Parnassia Groep
juli 3, 2025
Per 1 augustus treedt Erik Swelheim toe tot de raad van commissarissen van Parnassia Groep.
Zorgbranches benadrukken winst nieuw zorgakkoord; kritiek van NU’91
juli 3, 2025
Diverse organisaties reageren positief en opgelucht op het aanvullende zorgakkoord. De overheid en tientallen partijen uit de zorgsector hebben daar overeenstemming over bereikt. Ondertekening volgt later, de onderhandelaars gaan het akkoord eerst voorleggen aan hun achterban. Hoewel de eerste reacties positief zijn, plaatsen betrokkenen ook kanttekeningen.
Minister Jansen over zorgakkoord: ‘We gaan het echt anders doen’
juli 3, 2025
Minister Daniëlle Jansen heeft met trots gereageerd op het sluiten van het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Ze zet in op het verhogen van het werkplezier en het verminderen van overbodige administratie en regeldruk.
Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen
juli 3, 2025
Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen “om de gezondheidsrisico’s voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken”.
Enquête LHV: ggz-last in de huisartsenzorg groeit alleen maar
juli 3, 2025
Maar liefst 93 procent van de huisartsen ziet doorverwijzing van patienten met psychische problematiek naar de specialistische ggz als vrijwel onmogelijk. Dat is één van de uitkomsten van een enquête die de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hield onder haar leden.
Investeringsmaatschappij steekt geld in Medexs en Van Vliet Healthcare
juli 3, 2025
Investeringsmaatschappij Holland Capital neemt een belang in Medexs en Van Vliet Healthcare, twee bedrijven die actief zijn in de medische infrastructuur en technologie. De investering moet bijdragen aan verdere groei, zowel nationaal als internationaal.
AI, robots en eye-tracking: deze zes zorgprojecten krijgen kwart miljoen euro
juli 3, 2025
Zorginnovatieprogramma WorkTech van Medical Delta steekt anderhalf miljoen euro in zes publiek-private samenwerkingen die gericht zijn op arbeidsbesparende innovaties. Elk consortium ontvangt een kwart miljoen om hun oplossing verder te ontwikkelen.
KNMG: hulp aan illegalen strafbaar stellen botst met eed en gedragscode artsen
juli 3, 2025
Artsenfederatie KNMG maakt zich ernstig zorgen over het voorstel om hulp aan mensen die illegaal in Nederland verblijven strafbaar te stellen. “Het verbieden van medische hulp aan deze groep mensen druist rechtstreeks in tegen de artseneed en de KNMG-Gedragscode voor artsen”, staat in een verklaring.
RIVM: PFAS bij iedereen in bloed, bijna altijd boven grenswaarde
juli 3, 2025
Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
Akkoord bereikt over AZWA
juli 2, 2025
De zorgsector, de VNG en het ministerie van VWS hebben woensdagavond een onderhandelaarsakkoord bereikt over het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA).
FMS: ‘Zet personeelstekort bovenaan de politieke agenda’
juli 2, 2025
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) heeft de Verkiezingsagenda 2025 van de medisch specialisten gepresenteerd. De FMS ziet het personeelstekort als het meest urgente probleem in de zorg.
Tweede kort geding tegen Cordaan vanwege aansprakelijkheid val cliënt
juli 2, 2025
De familie van een cliënt met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) die in 2022 na een val op een verpleeghuislocatie zijn heup brak, wil zorgorganisatie Cordaan via de rechtbank dwingen openheid van zaken te geven en aansprakelijkheid te erkennen. Deze week in het tweede kort geding lijkt er nog geen enkele beweging in de zaak.
Nieuw lid adviescommissie Zorginstituut Nederland
juli 2, 2025
De Adviescommissie Pakket (ACP) van Zorginstituut Nederland verwelkomt Marcel Olde Rikkert als nieuw lid vanaf 1 juli 2025. Hij is voor vier jaar benoemd. Olde Rikkert volgt Jos Schols op, die acht jaar lid was van de ACP.
Zorgprofessionals in verkiezingsmanifest: investeer in meer gezondheid en minder verspilling en onnodige zorg
juli 2, 2025
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen roepen zo’n veertigduizend zorgprofessionals op om te kiezen voor gezondheid en verspilling en onnodige zorg tegen te gaan.