Skip to main content

Extern nieuws

Skipr Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

Ggz-aanbieder BreinPoli krijgt ‘deksel op de neus’ van rechter

juli 26, 2024
Startende zorgaanbieder BreinPoli heeft een rechtszaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verloren. Volgens de ggz-aanbieder zou zorgverzekeraar CZ tekort schieten in haar zorgplicht en de zorgaanbieder verzocht daarom de NZa om hier tegen op te treden. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) geeft BreinPoli hierin echter geen gelijk.

Zorgaanbieders in Noord-Limburg verbeteren de palliatieve zorg met Palliakit

juli 26, 2024
Apothekers, huisartsen en thuiszorgorganisaties aangesloten bij het Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) in Noord-Limburg ontzorgen de patiënt en naasten in de stervensfase met de Palliakit. Doel is om hiermee patiënten in de laatste levensfase zoveel mogelijk comfort te bieden en hen in staat te stellen hun laatste dagen in een vertrouwde omgeving door te brengen, omringd door hun naasten.

EMA keurt medicijn tegen Alzheimer af

juli 26, 2024
Het Europees medicijnagentschap (EMA) heeft besloten om het medicijn Lecanemab niet toe te laten op de Europese markt voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. De afweging hierbij is dat de negatieve risico’s groter zijn – bijvoorbeeld een grotere kans op een hersenbloeding – dan een mogelijk positief effect. Alzheimer Nederland is teleurgesteld maar respecteert deze beslissing.

Nieuwe bestuurder voor Zorggroep Ter Weel

juli 26, 2024
Adinda van de Kerkhove wordt per 1 november 2024 benoemd als bestuurder van Zorggroep Ter Weel in Goes. Zij volgt Coby Traas op, die in december met vervroegd pensioen gaat.  

Poll: Moeten zorgorganisaties meer doen om bestand te zijn tegen software-storingen?

juli 26, 2024
Ongeveer 1 procent van alle computers die op Microsoft draaien werd afgelopen week getroffen door de storing in de dienstverlening van het cybersecurity-bedrijf Crowdstrike. Meteen waren de gevolgen voelbaar, ook in de Nederlandse zorgsector. Zo kwamen Treant, Slingeland en Nij Smellinghe in de problemen. Eerder dit jaar stak een storing na een update bij verwijsplatform ZorgDomein zorgorganisaties een stok in de wielen.

Gemeente Apeldoorn hoeft overeenkomst met zorgbedrijf niet voort te zetten

juli 26, 2024
De gemeente Apeldoorn en zeven omliggende gemeenten hoeven hun overeenkomst met zorgbedrijf InCtrl niet voort te zetten. Dit heeft de rechter bepaald in een kort geding.

Akkoord landelijk sociaal plan voor jeugdzorg

juli 26, 2024
Jeugdzorg Nederland heeft  met FNV, CNV en FBZ een akkoord bereikt over een landelijk sociaal plan voor de jeugdzorg. De partijen waren in juni al rond, maar inmiddels hebben ook de achterbannen van deze partijen ermee ingestemd. 

IGJ complimenteert Ambulancezorg Groningen, RAV uit verscherpt toezicht

juli 26, 2024
Ambulancezorg Groningen heeft dusdanige verbeteringen aangebracht dat verscherpt toezicht niet meer nodig is. In het laatste half jaar hebben de bestuurder en Directeur Zorg ad interim ervoor gezorgd dat de organisatie verbetermaatregelen kon invoeren, concludeert de IGJ. 

Bewoners Gelderse zorginstelling boos over rookbeleid

juli 26, 2024
Bewoners van zorginstelling Attent Intermezzo in Dieren zijn ontevreden over het rookverbod dat onlangs is ingevoerd, meldt Omroep Gelderland. Voorheen mochten ze op het terras roken, maar nu moeten ze naar een bankje aan de drukke Harderwijkerweg.

IGJ: Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

juli 25, 2024
Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

Groningse zorgaanbieder failliet na brand

juli 25, 2024
Zorgverlener Factor 5 in Groningen is failliet verklaard door de rechtbank Noord-Nederland, meldt RTV Noord. Het bedrijf biedt begeleiding aan jongeren en (jong)volwassenen met gedrags-, ontwikkelings- en persoonlijkheidsproblemen.

Co-Med probeerde inspectiebezoek aan dochterbedrijf tegen te houden

juli 25, 2024
Co-Med heeft in maart een bezoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan het contactcentrum van Co-Med proberen tegen te houden. Zelfs tijdens het bezoek probeerde Co-Med de inspecteurs te “sommeren” uit het pand in Amsterdam te vertrekken.

Podcast Voorzorg over centering-zorg: ‘We zijn de tijd voorbij dat de arts alleen alles weet’

juli 25, 2024
Centering, een zorgmodel dat is overgekomen uit de Verenigde Staten, geeft betere gezondheidsuitkomsten, een grotere tevredenheid voor zowel zorgverlener als klant en is kosteneffectief, blijkt uit onderzoek. “Wat moeten we nog meer bewijzen voordat iedereen hiermee aan de slag gaat?”, zegt TNO-onderzoeker Marlies Rijnders in deze aflevering van podcast Voorzorg | Passende zorg in de praktijk.

Amsta en Zorggroep Amsterdam-Oost willen fuseren

juli 25, 2024
Amsta en Zorggroep Amsterdam-Oost (ZGAO) willen samen verdergaan als één organisatie. De ouderenzorgaanbieders hebben de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op 18 juli om toestemming gevraagd.

Tien zorgorganisaties werken samen aan digitale zorg

juli 25, 2024
Tien zorgorganisaties in de regio’s Amsterdam en Amstelland-Meerlanden bundelen hun krachten in het programma Maximaal Digitaal. Hiermee willen ze zorgtechnologie en digitale zorg naar een hoger niveau tillen en goede voorbeelden direct overnemen.

UMCG stelt Schelto Kruijff aan als Chief Green Officer

juli 25, 2024
Het UMC Groningen (UMCG) stelt Schelto Kruijff, oncologisch chirurg en hoogleraar Sustainable surgical oncology, aan als Chief Green Officer. Met de benoeming wil het umc de groene transitie versnellen.

Akwa GGZ verkent consultatie in de ggz

juli 25, 2024
Door de verdere specialisatie van ggz-behandelingen en personeelsschaarste lopen de wachttijden in de ggz op. Om te snoeien in het aantal doorverwijzingen en daarmee de wachtlijst, onderzoekt Akwa GGZ de mogelijkheid tot consultatie.

Ziekteverzuim onder zorgpersoneel neemt weer toe

juli 25, 2024
Na vijf kwartalen dalende verzuimcijfers neemt het ziekteverzuim onder zorgpersoneel weer toe. Dit meldt onderzoeksbureau Vernet. De stijging in het tweede kwartaal van 2024 komt vooral door toenemend kortdurend verzuim.

Nivel: EU-aanpak gewenst voor effectieve behandeling long covid

juli 24, 2024
Voor consistente cijfers en effectieve richtlijnen en behandeling van long covid is een geharmoniseerde aanpak in de Europese Unie vereist. Dat concludeert het Nivel in een verkennende studie.

Inspectie geeft zorgaanbieder in Winschoten een aanwijzing

juli 24, 2024
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting Zorg en Zelfstandigheid uit Winschoten een aanwijzing gegeven. De waakhond concludeert dat de grote langlopende tekortkomingen tot risicovolle situaties leiden.

Zoveel bespaart NWZ met het stand-by zetten van MRI’s

juli 24, 2024
Door opstartkuren stond de MRI-apparatuur van Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) dag en nacht aan. Een simpele ingreep verhielp het probleem. Nu de 4 MRI’s buiten werktijd op stand-by staan, bespaart het ziekenhuis jaarlijks zoveel energie als 44 huishoudens bij elkaar.

Bas Kodden: ‘De zorg creëert zijn eigen personeelstekort’

juli 24, 2024
Leidinggevenden die meer bezig zijn met paperassen en vergaderingen dan met hun medewerkers. Talloze protocollen en documentatie die moeten voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Maar die er vooral voor zorgen dat medewerkers de passie voor hun werk verliezen. Volgens hoogleraar Bas Kodden is non-conformisme nodig om te ontsnappen uit de systeemwereld waar we in terecht zijn gekomen.

Rechter: ziekenhuis in de fout met beëindiging zzp-contract intensivist

juli 24, 2024
Een ziekenhuis moet een intensivist ruim 100 duizend euro betalen, omdat haar overeenkomst onterecht werd beëindigd. De vrouw werd behandeld als een zzp’er, terwijl de voorwaarden van haar contract haar feitelijk tot een werknemer maakten. Tot dat oordeel is de rechtbank Zeeland-West Brabant gekomen.

Ook Co-Med-patiënten Eindhoven naar andere huisarts

juli 24, 2024
Eindhoven is de vierde plek waar een structurele oplossing is gevonden voor de Co-Med-patiënten. Eerder lukte dat in Den Haag, Breda en Breezand, in de kop van Noord-Holland. Co-Med, dat verspreid door het land huisartsenpraktijken had, werd begin deze maand failliet verklaard. Het bedrijf had dat aangevraagd, omdat de zorgverzekeraars de overeenkomsten hadden gestopt. Daardoor […]

Zorgaanbieder hoeft gemeenten geen miljoen te betalen

juli 24, 2024
Praktijk Irene Hein hoeft geen geld te betalen aan zeven gemeenten uit de regio’s IJmond en Kennemerland. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Noord-Holland, zou schrijft Binnenlands Bestuur.

Nieuwe bestuurders bij DeSeizoenen

juli 24, 2024
Antwan van Ooijen en Jos Poelman vormen per 1 november het bestuur van DeSeizoenen met zes vestigingen in Oost-Nederland. Poelman komt op 1 september al in dienst bij DeSeizoenen, twee maanden later volgt Van Ooijen. De huidige interim bestuurder Bert Brouwer, stapt dan terug als bestuurder.

‘NZa deed inval bij hoofdkantoor Co-Med’

juli 24, 2024
De NZa heeft in februari met zeker tien man een inval gedaan in het hoofdkantoor van huisartsenketen Co-Med in Maastricht. De toezichthouder doet volgens ingewijden onderzoek vanwege vermoedens van zorgfraude, meldt NRC.

Langer voorarrest voor verdachte moord op ggz-werknemer

juli 23, 2024
De verdachte van de moord op een ggz-zorgverleenster van Mondriaan op 15 april in Heerlen moet naar het Pieter Baan Centrum (PBC) voor verder psychiatrisch onderzoek. De rechter in Maastricht verlengde dinsdag ook haar voorarrest met drie maanden.

NZa: inzet specialist ouderengeneeskunde thuis structureel bekostigd in 2025

juli 23, 2024
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt per 2025 een structurele bekostiging vast voor de inzet van de specialist ouderengeneeskunde bij patiënten die nog zelfstandig thuis wonen.

MedZO-subsidie voor onderzoek naar passende en doelmatige zorg nu beschikbaar

juli 23, 2024
Met het programma Medisch specialistische Zorg en Onderzoek (MedZO) kunnen algemene ziekenhuizen, revalidatiecentra, categorale instellingen en zbc’s onderzoek doen naar passende en doelmatige zorg. De eerste subsidieronde van MedZO is nu opengesteld, meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). 

Amsterdam UMC krijgt 6,5 miljoen voor onderzoek burn-out

juli 23, 2024
Amsterdam UMC gaat met een Horizon Grant van bijna 6,5 miljoen euro onderzoek doen naar de beste oplossingen tegen stress en het voorkomen van burn-out.

Lelystad blijft aandringen op terugkeer acute verloskunde

juli 23, 2024
De gemeente Lelystad gaat er bij de minister van VWS op aandringen dat de stad, bij de nieuwbouw van St Jansdal, weer volledige geboortezorg krijgt.

Cliëntenorganisaties: ‘Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is onverstandig’

juli 23, 2024
Ieder(in) en andere cliëntenorganisaties vinden een herinvoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dat is te lezen op de website van de organisatie.

Samen Zorg Assen wordt Samenzorg Netwerk

juli 23, 2024
Het regionale samenwerkingsverband Samen Zorg Assen gaat verder als Samenzorg Netwerk.

Hoogleraar Robin Peeters nieuw lid raad van toezicht Dijklander Ziekenhuis

juli 23, 2024
Robin Peeters is per 1 juli toegetreden tot de raad van toezicht van het Dijklander Ziekenhuis.

Externe manager moet problemen laboratorium Alrijne oplossen

juli 23, 2024
Een externe manager moet de problemen rond het laboratorium van het Alrijne ziekenhuis oplossen. Sinds de overname door het commerciële Eurofins ligt het laboratoriumwerk vrijwel stil, zo meldt Omroep West..

St. Antonius vindt nieuwe bestuursvoorzitter in eigen gelederen

juli 22, 2024
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft Monique Valentijn benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur. De afgelopen jaren zat ze al in het bestuur en was ze verantwoordelijk voor de operationele bedrijfsvoering.

RvS schiet gaten in wetsvoorstel integere bedrijfsvoering

juli 22, 2024
De afdeling advisering van de Raad van State (RvS) spreekt zich kritisch uit over het wetsvoorstel integere bedrijfsvoering zorg (Wibz). Onduidelijk is waarom de wet eigenlijk nodig is. De regering moet dit beter uitleggen. Lukt dat niet, dan adviseert de afdeling om van het wetsvoorstel af te zien.

VN-fonds: nog steeds lopen te veel mensen hiv op 

juli 22, 2024
Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

Groep psychiaters bezorgd over euthanasie bij psychisch lijden

juli 22, 2024
Een groep psychiaters maakt zich zorgen over de Nederlandse euthanasiepraktijk bij psychisch lijden en over ‘het ontsporend discours’ daarover in de media. Ze zochten steun bij het Openbaar Ministerie, schrijft NRC.

Zorgouders klem door gebrek aan gastouders

juli 22, 2024
Vaders en moeders met onregelmatige werktijden, zoals verpleegkundigen en politieagenten, zien het aantal gastouders teruglopen.

Nauwe banden LUMC met Russische militairen

juli 22, 2024
Pancras Hogendoorn, die onlangs opstapte als vicevoorzitter van het Leids Universitair Medisch Centrum vanwege subsidiefraude, onderhoudt namens het LUMC nauwe banden met de Russische Militaire Medische Academie in Sint-Petersburg. Dat meldt Follow the Money na onderzoek.

Brand in ggz-kliniek in Ermelo onder controle

juli 22, 2024
Vijf kamers hebben brandschade opgelopen. De brandweer is nog enige tijd bezig met nablussen en de oorzaak van de brand is nog onbekend, aldus de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Bij de brand stond een deel van het dak in brand en ging het om een uitslaande brand. Het ging om de Duynenhof aan de Veldwijk […]

Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

juli 22, 2024
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg.

Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

juli 19, 2024
Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd.

Treant bouwt Patiënt Control Center met alle patiëntdata

juli 19, 2024
Ziekenhuis Treant wil een Patiënt Control Center oprichten waar alle data van een patiënt samen wordt gebracht. Dat moet zorgverleners maximaal ondersteunen en de patiënt zelf meer regie geven, zegt bestuursvoorzitter Paula Nelissen.

Door storing getroffen ziekenhuizen hervatten zorg

juli 19, 2024
De drie ziekenhuisorganisaties die zijn getroffen door de wereldwijde computerstoring kunnen vrijdag in de loop van de dag de zorg hervatten.

Directeur STZ stapt op

juli 19, 2024
Marjoleine van der Zwan stopt als directeur van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ).

Apothekersorganisatie en medisch leverancier: geen last van wereldwijde computerstoring

juli 19, 2024
Apothekersorganisatie KNMP heeft geen last van de wereldwijde computerstoring, meldt een woordvoerder. De KNMP voert apotheken in het land met data, schetst de woordvoerder. “De informatie blijft dus beschikbaar.”

HMC en HagaZiekenhuis richten coöperatie voor traumazorg op

juli 19, 2024
Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en HagaZiekenhuis richten samen het Haags Zorg Coöperatief op. Hierbinnen organiseren ze de reeds bestaande samenwerking op het gebied van de traumazorg.

Bestuursvoorzitter Marcel Kuin vertrekt bij Antonius Zorggroep

juli 19, 2024
Marcel Kuin stopt op 1 november 2024 als voorzitter van de raad van bestuur bij Antonius Zorggroep. Kuin is 7,5 jaar voorzitter van de raad van bestuur geweest.

Inspectie legt Eerstelijnzorg last onder dwangsom op

juli 19, 2024
Eerstelijnzorg, een aanbieder van wijkverpleging, moet stoppen totdat aan de eisen voor goede zorg wordt voldaan. Dat heeft de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bepaald, op straffe van een boete.

Amsterdam UMC gebruikt technologie Philips in nieuw Cardiovasculair Interventiecentrum

juli 19, 2024
Amsterdam UMC en Philips gaan samenwerken aan het nieuwe Cardiovasculaire Interventie Centrum (CVIC) van het ziekenhuis.

Medisch Centrum Jan van Goyen verdubbelt capaciteit met nieuw OK-complex

juli 19, 2024
Medisch Centrum Jan van Goyen opent in september een nieuw OK-complex in het voormalige Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam.

Strijd voor gezondheid kan tegen lagere kosten

juli 19, 2024
Door bij kinderen met overgewicht of obesitas voor een andere aanpak te kiezen, kunnen gemeenten, GGD’s en zorgverzekeraars jaarlijks 2300 euro per kind aan zorgkosten besparen.

Meerdere ziekenhuizen laten weten: geen problemen door storing

juli 19, 2024
Het UMC Utrecht, het Erasmus MC in Rotterdam en het LUMC in Leiden hebben geen meldingen binnengekregen over computerstoringen.

Treant, Slingeland en Nij Smellinghe hadden last van wereldwijde computerstoring

juli 19, 2024
Ziekenhuizen die vallen onder zorgorganisatie Treant annuleren operaties vanwege de wereldwijde computerstoring.

Alrijne benoemt nieuwe bestuursvoorzitter

juli 18, 2024
Annemiek Rutters is vanaf 1 november voorzitter van de raad van bestuur van Alrijne.

IZZ biedt gratis preventieve zorg aan voor alle zorgmedewerkers

juli 18, 2024
Stichting IZZ geeft zorgpersoneel een gratis lidmaatschap. Het grootste collectief in zorg en welzijn wil hiermee de jaarlijkse uitstroom van circa 128.000 medewerkers in de zorg tegengaan.

Zorg in mijn Wijk breidt uit

juli 18, 2024
Vanaf begin juli is www.zorginmijnwijk.nl in hele regio Nijmegen actief.

Huisartsen Utrecht beraden zich op uitbesteding diagnostiek

juli 18, 2024
Vier regionale huisartsenorganisaties in de provincie Utrecht maken een gezamenlijke keuze uit aanbieders van eerstelijnsdiagnostiek.

Maximale celstraf voor mishandelingen zorgboerderij Wedde

juli 18, 2024
De rechtbank in Groningen heeft donderdag de maximale celstraf van vijf jaar en vier maanden opgelegd aan twee voormalige leidinggevenden van een zorgboerderij in het Groningse Wedde voor het mishandelen van tien cliënten.

Ondeugdelijke financiering hindert samenwerking met sociaal domein

juli 18, 2024
Dit maakt de opschaling van de samenwerking tussen sociaal en medisch domein erg lastig.

Amsterdam steekt 15 miljoen in ouderenzorg

juli 18, 2024
De gemeente Amsterdam steekt tot en met 2026 15,1 miljoen euro extra in de ouderenzorg in de stad. 

Nederland scoort slecht op gezondheidszorg kinderen

juli 18, 2024
Nederland scoort in vergelijking met andere westerse landen lager op het gebied van de gezondheidszorg van kinderen ten opzichte van vorig jaar. In de KidsRights Index 2024 daalt Nederland twaalf plaatsen, onder andere door een afnemende inentingsgraad.

Doorsneeklant cosmetische kliniek komt tien keer terug voor botox

juli 18, 2024
De doorsneeklant van een cosmetische kliniek in Nederland is een relatief hoogopgeleide hetero-vrouw van 44,6 jaar met een hoger inkomen. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van drie Nederlandse universiteiten. “Dit ondermijnt het stereotiepe beeld dat wordt geschetst door reality-tv en influencers”, stelt een van de onderzoekers.

Middel tegen hartfalen stuwt winst Novartis

juli 18, 2024
Het Zwitserse farmaceutische concern Novartis heeft voor de tweede keer dit jaar zijn winstverwachting verhoogd, mede door een toegenomen vraag naar zijn medicijn tegen hartfalen.

Slechts 400 nieuwe ouderenwoningen verkocht in eerste zes maanden

juli 18, 2024
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn slechts 400 nieuwe ouderenwoningen gebouwd. Dit terwijl de ambitie is om jaarlijks 35.000 ouderenwoningen te bouwen. 

Samen werken aan vertrouwen in data en AI

juli 18, 2024
Vergrijzing, personeelstekort, steeds hogere kosten. Wereldwijd staat de zorg voor grote uitdagingen. Slim gebruik van data en artificiële intelligentie kan daarop een antwoord bieden.

Gouden regels bij samenwerken aan duurzame zorg

juli 18, 2024
Alle zorginstellingen zijn bezig met duurzame doelstellingen, maar nu is het tijd voor de praktische invulling. Tijdens het Zorgvisie-congres Duurzame en circulaire zorg deelde Harald Tepper de lessen van Philips hoe zorgorganisaties kunnen werken aan een programmatische aanpak.

Aantal coronagevallen lijkt verder te stijgen

juli 17, 2024
In de afgelopen negen weken is de zogenoemde virusvracht vertienvoudigd, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Rioolwatermetingen Het aantal virusdeeltjes in het riool is aanzienlijk hoger dan vorig jaar rond deze tijd. De concentraties zijn wel lager dan in juli 2022. De rioolwatermetingen zijn tegenwoordig de enige manier om de […]

Franciscus gaat als eerste ziekenhuis statiegeldflessen innemen

juli 17, 2024
Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam is het eerste ziekenhuis waar bezoekers, patiënten en medewerkers statiegeldverpakkingen kunnen inleveren. 

Digizorg lanceert MedMij-gecertificeerde pgo voor patiënten

juli 17, 2024
Digizorg heeft een MedMij-gecertificeerde pgo aan zijn patiënten-app toegevoegd en in gebruik genomen voor alle patiënten van Erasmus MC.

Ruth Peetoom ziet graag stevige daden van kabinet

juli 17, 2024
“Als de mentale gezondheid van een miljoen mensen een beetje verbetert, besparen we 145 miljoen euro aan maatschappelijke kosten. Denk je eens in wat we kunnen bereiken als iedereen mentaal sterker wordt.”

Amsterdamse rechtbank geeft groen licht voor rechtszaak tegen AbbVie

juli 17, 2024
De rechtszaak die Stichting Farma ter Verantwoording (FtV) aanspande tegen het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Abbvie, is door de rechter ontvankelijk bevonden.

Zorgorganisatie NIKO heeft nieuwe samenstelling rvt

juli 17, 2024
De raad van toezicht van Stichting Zorgorganisatie NIKO heeft twee nieuwe leden benoemd. Sinds 1 juli zijn Marjolein Zanen en Raymond Ophuis toegetreden tot de raad.

Thuismonitoring geeft patiënten meer grip op gezondheid

juli 17, 2024
Bijna negen op de tien patiënten die aan thuismonitoring doen zijn daar erg positief over. Patiënten ervaren het als minder belastend dan controlebezoeken aan de zorgverlener. Daarnaast geeft het patiënten een fijn en veilig gevoel dat ze op elk moment inzicht hebben in hun eigen gezondheidssituatie.

RINO Amsterdam op longlist kwakzalversprijs 2024

juli 17, 2024
RINO Amsterdam is genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2024, een onderscheiding voor individuen of instituten die kwakzalverij bevorderen, zonder zelf kwakzalverij te bedrijven. RINO Amsterdam krijgt de nominatie omdat zij tegen een hoge prijs Single Session Therapy (SST) aanbieden. Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) is deze behandeling ‘psychokwakzalverij’.

Woonzorg Nederland lanceert toolkit dementievriendelijk woongebouw

juli 17, 2024
Seniorenhuisvester Woonzorg Nederland heeft de toolkit ‘Dementievriendelijk wonen’ vernieuwd. Deze is opgesteld in samenwerking met Alzheimer Nederland en Koöperatieve Architekten Werkplaats (KAW).

NVTZ geeft toezichthouders handvatten hoe te handelen bij schaarste

juli 17, 2024
De Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ) heeft een nieuwe publicatie ‘Toezicht in tijden van schaarste’ uitgebracht.

Orthopedisch specialist Eqwal doet vijfde overname in Nederland

juli 17, 2024
Orthopedisch specialist Eqwal heeft twee overnames gedaan. Westland Orthopedie en Van Dalen Orthopedie zijn toegetreden tot Eqwal. Deze overnames volgen op de eerdere overnames van Orthopedie Limburg, Kaptein Orthopedie, Artus3D en Centrum Orthopedie.

Innovatieve zorg op afstand voor patiënten met hartfalen

juli 17, 2024
Chronische aandoeningen zoals hartfalen vormen een groeiende uitdaging voor de gezondheidszorg, met alleen al in Europa 15 miljoen getroffen mensen.

Huisarts gevonden voor Co-Med patiënten in Breezand

juli 16, 2024
Voor de Co-Med patiënten in Breezand is inmiddels een blijvende oplossing gevonden. Daar start huisarts Breebaart op korte termijn Praktijk Zandvaart.

Nieuwe voorzitter rvb Rode Kruis Ziekenhuis

juli 16, 2024
Vanaf 1 oktober wordt Nadine Vieleers de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk.

Last onder dwangsom voor Akse zorg in Arnhem

juli 16, 2024
Akse zorg in Arnhem weigert de inspectie gegevens toe te sturen over de zorg die het bedrijf zou moeten verlenen.

Cliënten Zorgtafel vervelen zich: drie locaties onder verscherpt toezicht

juli 16, 2024
Twee zorgboerderijen en een woning van organisatie De Zorgtafel in Zeeland staan sinds 5 juli een half jaar lang onder verscherpt toezicht.

Fivoor heeft moeite plek te vinden voor psychiatrische klinieken

juli 16, 2024
Zorginstelling Fivoor heeft grote moeite om een nieuwe plek te vinden voor haar psychiatrische klinieken in het Utrechtse dorp Den Dolder. Bij een ervan werd Michael P. behandeld, die in 2017 in de omgeving de 25-jarige Anne Faber om het leven bracht.

Stichting Ik ben Wil en ZuidOostZorg tekenen samenwerkingsovereenkomst

juli 16, 2024
Met deze samenwerking willen de zorgorganisatis lokaal aandacht vragen voor de ziekte van Alzheimer en ondersteuning bieden aan iedereen die met dementie te maken heeft, ook als er nog geen diagnose gesteld is.

Kwaliteit uitvoering bevolkingsonderzoek borstkanker staat onder druk

juli 16, 2024
Vanwege de hoge werkdruk komt de kwaliteit van het borstkankeronderzoek in het gedrang.

Hoge inflatie stuwt zorgkosten basispakket en langdurige zorg op

juli 16, 2024
De kosten van het basispakket van de zorgverzekering stijgen in 2024 met 7,4 procent naar 58,7 miljard euro. Die van de langdurige zorg met 9,0 procent naar 36,4 miljard euro.

Bij Treant opereert de KNO-arts met hulp van navigatie

juli 16, 2024
Met navigatie kan de KNO-arts betere, veiligere en uitgebreidere zorg bij neusbijholteproblemen verlenen.

Beterggz zorgt beter met Axians

juli 16, 2024
Beterggz is pionier op het gebied van het online behandelen van complexe psychiatrische aandoeningen. Beterggz met 35 behandelaren maakt sinds januari dit jaar gebruik van Zorg GGZ! In dit klantverhaal lees je over hun ervaringen en over de samenwerking met Axians.

ZiN: Teveel onduidelijkheden om nieuw obesitasmedicijn op te nemen in het basispakket

juli 16, 2024
Zorginstituut Nederland adviseert minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om Wegovy, een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, nu niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Belangrijkste reden hiervoor is dat de kosteneffectiviteit op dit moment nog onvoldoende is onderbouwd.

Aan wie leende Co-Med miljoenen zorggeld uit?

juli 15, 2024
De failliet verklaarde huisartsenketen Co-Med heeft op z’n minst 2,5 miljoen euro zorggeld uitgeleend aan haar eigen moederbedrijf, Co-Med Holding, terwijl deze al die tijd op papier al failliet was. Het moederbedrijf investeerde amper, maar haalde wel steeds meer geld uit de zorg-bv. NOS meldt dat op basis van een analyse van de boekhouding van Co-Med en gerelateerde bedrijven. Zakelijk directeur Guy Vroemen wil niet reageren.

Deze ggz-aanbieders deden het financieel goed in 2023

juli 15, 2024
Het rendement van de grotere ggz-instellingen lag in 2023 gemiddeld op 1,4 procent. Het financiële resultaat is in 2023 ten opzichte van 2022 gemiddeld iets toegenomen bij de grotere ggz-aanbieders.

Provincie akkoord met miljoenenbezuiniging op jeugdzorg Almere

juli 15, 2024
De provincie Flevoland heeft het bezuinigingspakket van de gemeente Almere goedgekeurd, bevestigt de provincie na berichtgeving van Omroep Flevoland. Daarmee voorkomt Almere dat de gemeente onder gezag van de provincie komt te staan. Het plan – dat onder meer een miljoenenbezuiniging op jeudgzorg behelst – moet in november nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Erasmus MC-onderzoeker bekleedt nieuwe leerstoel voor ethiek en zorgtechnologie

juli 15, 2024
De nieuwe KNMG-leerstoel Health Ethics in a Technological Society (Digital Health Ethics) aan de Erasmus Universiteit Rotterdamgaat gaat bezet worden door Maartje Schermer. Ze gaat zich als hoogleraar bezig houden met de ethische aspecten van digitalisering, robotisering en kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg.

Oncologiepatiënten appen met zorgverlener in CWZ

juli 15, 2024
Oncologiepatiënten in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) kunnen sinds kort berichten uitwisselen met hun zorgverlener via de BeterDichtbij app. CWZ wil hiermee de communicatie met patiënten toegankelijker maken voor verschillende groepen, waaronder anderstaligen.

Bernhoven in zee met ChipSoft voor nieuw elektronisch patiëntendossier

juli 15, 2024
Ziekenhuis Bernhoven stapt over naar een nieuw elektronisch patiëntendossier (epd) en kiest daarbij voor HiX van leverancier ChipSoft. De overstap betekent dat de relatief kleine leverancier NEXUS marktaandeel verliest.

Opnieuw relatie tussen tbs-er en medewerker in Almeerse kliniek

juli 15, 2024
Opnieuw is een medewerker van de Oostvaarderskliniek in Almere ontslagen vanwege een “niet-professionele relatie” met een tbs-patiënt, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het is een volgend voorval in een reeks van ongewenste situaties in de kliniek in Almere.