Skip to main content

Extern nieuws

Skipr Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

Diakonessenhuis opent kliniek voor planbare zorg

juni 6, 2023
Het Diakonessenhuis is dinsdag van start gegaan met Diak Clinic, een kliniek voor planbare zorg. Hier biedt het ziekenhuis ingrepen die medisch nodig of gewenst zijn, maar die niet acuut zijn.

Toezichthouders willen aangepast coronavaccin voor nieuwe boosterronde

juni 6, 2023
De coronavaccins moeten in de komende maanden worden bijgewerkt, zodat ze beter beschermen tegen nieuwe subvarianten van het virus, zoals XBB. De vaccins kunnen dan worden gebruikt bij een nieuwe vaccinatieronde in het najaar. Dat zeggen de Europese gezondheidsdienst ECDC en de toezichthouder voor vaccins EMA.

Vaccin tegen RS-virus goedgekeurd voor 60-plussers

juni 6, 2023
Mensen van 60 jaar en ouder kunnen binnenkort gevaccineerd worden tegen het RS-virus. Ouderen en mensen met een verzwakte weerstand kunnen bij infectie behoorlijk benauwd worden.

Vanboeijen verwelkomt nieuwe leden raad van toezicht

juni 6, 2023
Emma van Reijmersdal en Bob Goeree zijn per 1 mei toegetreden tot de raad van toezicht van gehandicaptenzorgorganisatie Vanboeijen. Zij vervangen Hans Reindersen en Evert Uitentuis.

Ambulancedienst werft verpleegkundigen via Virtual Reality

juni 6, 2023
Ambulancedienst Witte Kruis gaat Virtual Reality Experience inzetten om nieuwe verpleegkundigen te werven. De VR-experience moet sollicitanten en geïnteresseerde verpleegkundigen een levensechte ervaring vanuit hun eigen interesses en belevingswereld bij het zoeken naar een baan bij de ambulance.

Geert Litjens benoemd tot hoogleraar Al voor analyse van medische beelden

juni 6, 2023
Geert Litjens is benoemd tot hoogleraar Al voor analyse van medische beelden in de pathologie en radiologie aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit.

Deel ouderenzorgorganisaties weigert veiligheidsindicatoren aan te leveren

juni 6, 2023
Drie organisaties in de ouderenzorg leveren definitief geen ‘indicatoren basisveiligheid’ aan bij het Zorginstituut. Het zijn: de Reigershoeve, Woonzorggroep Samen en Mijzo.

Mensen gaan weer evenveel naar huisartsenpost als voor corona

juni 6, 2023
Mensen gaan weer even vaak naar de huisartsenpost als voor de coronapandemie. In 2022 was het aantal patiënten dat ten minste één keer gebruikmaakte van de huisartsenpost zo’n 16 procent van de Nederlanders. Dit blijkt uit de jaar- en trendcijfers over de huisartsenposten aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Onderzoeksprogramma gezond ouder worden met beperking krijgt vervolg

juni 6, 2023
Het onderzoeksprogramma Gezond ouder worden met een beperking (GOUD) krijgt een vervolg. Erasmus MC, Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen hebben zich voor de komende zes jaar verbonden aan het onderzoeksprogramma GOUD 4.

IC-hoofd UMCG stelt zich kandidaat voor Tweede Kamer

juni 6, 2023
Peter van der Voort, het hoofd van de IC van het UMCG, gaat zich kandidaat stellen voor de volgende Tweede-Kamerverkiezingen.

Datalekken vooral in de zorg

juni 6, 2023
Van de datalekken is 41 procent afkomstig uit de sector zorg en welzijn.

Btw-plicht bij uitlenen personeel blijft bestaan

juni 5, 2023
De btw-plicht voor zorgaanbieders die personeel uitwisselen, gaat niet veranderen. De Belastingdienst kan hier geen algemene beslissing over nemen.

Resultaatverplichting VIPP-5 overboord

juni 5, 2023
De normen voor de VIPP-5-regeling zijn afgezwakt. De resultaatverplichting, die bij invoering nog zo baanbrekend was, is veranderd in een verkapte inspanningsverplichting.

Bernhoven en Catharina Ziekenhuis gaan intensiever samenwerken

juni 5, 2023
Bernhoven en het Catharina Ziekenhuis hebben een intentieverklaring getekend om nauwer te gaan samenwerken. Vooral op het gebied van zorginhoud en bedrijfsvoering willen beide organisaties de banden aanhalen.

Inspecties: kinderbescherming heeft duidelijkheid over geld nodig

juni 5, 2023
De kinderbescherming moet duidelijk weten hoeveel geld ze krijgt, zodat de organisatie kan investeren in personeel. Medewerkers kunnen dan beter zicht hebben en houden op de kinderen die ze moeten helpen. Daarvoor pleiten de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Vijftien ziekenhuizen starten onderzoek naar trombosepreventie via voorspelmodel

juni 5, 2023
Onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat een groot onderzoek van start naar trombosepreventie bij patiënten die een heup- of knieprothese krijgen. Een algoritme gaat het risico op trombose inschatten en op basis daarvan wordt de hoeveelheid bloedverdunners aangepast.

Negen organisaties maken kans op tienduizend euro en award van VGZ

juni 5, 2023
Coöperatie VGZ heeft bekendgemaakt welke organisaties kans maken op een Samen Voorop Award 2023. Die deelt de zorgverzekeraar uit aan slimme, vernieuwende oplossingen die bijdragen aan zinnige zorg, gezondheid of duurzaamheid.

Subsidie Adelante voor samenwerking met Maastricht UMC

juni 5, 2023
Zorggroep Adelante en Universiteit Maastricht krijgen van ZonMw de mogelijkheid hun samenwerking in de Academische Werkplaats Revalidatie verder te versterken door de toekenning van twee subsidies. De subsidies ondersteunen vernieuwing in de praktijk van de regionale revalidatiezorg.

Kuipers: ‘Geen verbod op gunsten aan medisch specialisten’

juni 5, 2023
Minister Kuipers van VWS zegt dat er geen totaalverbod hoeft te komen op (financiële) gunsten van medische hulpmiddelen- of farmaceutische bedrijven aan medisch specialisten. Dat komt omdat er redenen kunnen zijn om uitzonderingen te maken.

Veel zorginstellingen verwachten hack

juni 5, 2023
De leiding van zorginstellingen vindt cybersecurity topprioriteit, maar de eigen medewerkers zeggen dat ze weinig kennis hebben van security.

Adviescollege betreurt dat VWS langzaam informatie openbaart

juni 5, 2023
Het besluit van zorgminister Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om “ruimhartiger en effectiever” documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

Rijkswaterstaat geeft aanbieders acute zorg miljoenen vergoeding

juni 5, 2023
Rijkswaterstaat betaalt 3,7 miljoen euro van de extra kosten die aanbieders van acute zorg maken tijdens de sluiting van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel. Hierdoor moeten zorgaanbieders in Zuid-Holland en Noord-Brabant extra maatregelen nemen.

Ziekenhuizen bezorgd over commerciële detacheerders

juni 2, 2023
Veel ziekenhuizen maken zich zorgen om het grote aantal zzp’ers. Op sommige afdelingen is 60 procent van het zorgpersoneel zzp’er. Dat blijkt uit een reportage van Nieuwsuur vrijdag.

Honderd patiënten met corona in ziekenhuizen

juni 2, 2023
In de ziekenhuizen liggen nog ongeveer honderd mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het laagste niveau sinds juli 2021. In de afgelopen twee weken zijn zo’n vijftig ziekenhuisbedden vrijgekomen, komt naar voren uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

UMCG boekt positief resultaat van 10 miljoen euro

juni 2, 2023
Het 225-jarige UMCG heeft vorig jaar een positief resultaat geboekt van 10,1 miljoen euro bij een omzet van 1,7 miljard. Dit blijkt uit de jaarrekening 2022 van het UMCG.

Karin Pullen nieuwe bestuurder Humanitas DMH

juni 2, 2023
Per 1 september 2023 treedt Karin Pullen aan als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Humanitas DMH. Zij volgt Frank van der Linden op, die in februari de overstap maakte naar bestuurder van gehandicaptenzorg organisatie Cello.

Inflatie dreigt ziekenhuizen dit jaar te raken

juni 2, 2023
2022 was een goed financieel jaar voor ziekenhuizen, maar bestuurders waarschuwen voor de impact van de prijsstijgingen op de resultaten van dit jaar. Zorgorganisaties worden geconfronteerd met een combinatie van loonstijgingen, gestegen energieprijzen en andere inkoopkosten. Ze doen een beroep op verzekeraars en overheid om ze te helpen.

Peter van der Meer stapt over naar HagaZiekenhuis

juni 2, 2023
Peter van der Meer wordt per 1 september de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis. De ervaren bestuurder werkte de afgelopen acht jaar in dezelfde functie in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. 

Nieuwe voorzitter raad van toezicht Jeugdbescherming Overijssel

juni 2, 2023
Gert Boeve is vanaf 1 juli 2023 de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Jeugdbescherming Overijssel (JbOV).

Bernhoven sluit moeilijk jaar af met positief financieel resultaat

juni 2, 2023
Bernhoven heeft onder de streep zo’n 4 miljoen euro overgehouden in 2022 nadat het ziekenhuis vorig jaar enkele tientallen medewerkers moest ontslaan om de financiële huishouding op de rit te krijgen. 

Verdachte verpleegkundige ontkent strafbare feiten te hebben gepleegd

juni 2, 2023
De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.

Tjongerschans over op herbruikbare bekers

juni 2, 2023
Bij Tjongerschans worden vanaf deze maand geen wegwerpbekers meer gebruikt. Hiermee wordt volgens het ziekenhuis voorkomen dat 750.000 bekers bij het restafval belanden en neemt het ziekenhuis ook een voorzicht op een nieuwe richtlijn die per 1 januari 2024 ingaat.

Alliade verkoopt kantoren en boekt 13,7 miljoen winst

juni 2, 2023
Alliade heeft in 2022 een eindresultaat geboekt van 13,7 miljoen euro. Dit viel vooral hoger uit dan een jaar eerder door de verkoop van vastgoed. 

Remmelt Vetkamp nieuw lid raad van bestuur Koninklijke Kentalis

juni 2, 2023
Remmelt Vetkamp (53) start per 1 september als lid van de raad van bestuur van Koninklijke Kentalis. Hij komt over van Nyenrode Business Universiteit waar hij vicevoorzitter is van het bestuur. 

Uitkomst onderzoek commerciële huisartsenpraktijken half jaar uitgesteld

juni 2, 2023
De NZa en de IGJ komen niet deze zomer maar pas eind dit jaar met het resultaat van hun onderzoek naar commerciële huisartsenpraktijken.

Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek langdurige covid

juni 1, 2023
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten “expertisenetwerk” dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.

Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

juni 1, 2023
De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om “verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen”.

KNAW: geef snel meer prioriteit aan ‘planetaire gezondheid’

juni 1, 2023
De gezondheidsrisico’s die ontstaan door klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en milieuvervuiling moeten dringend meer prioriteit krijgen in het wetenschappelijk onderzoek. Die boodschap staat centraal in een donderdag verschenen rapport van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het instituut heeft een overzicht gemaakt van belangrijke onderzoeksvragen waar wetenschappers “mee aan de slag moeten”.

Anita Wydoodt nieuwe voorzitter raad van bestuur Parnassia

juni 1, 2023
De raad van commissarissen van Parnassia Groep benoemt Anita Wydoodt als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Ze volgt hiermee Stephan Valk op.

Verlies en onzekere situatie voor Pluryn

juni 1, 2023
Jeugdzorg en gehandicaptenzorgaanbieder Pluryn heeft vorig jaar een nettoverlies van 5,7 miljoen euro geleden. De organisatie heeft last ven een lagere instroom voor de gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus), niet-kostendekkende tarieven, hoge kosten voor extern personeel en hogere energiekosten en inflatie. In 2021 was dit nog een positief resultaat van 9,1 miljoen euro. 

Ziekenhuis Rivierenland vindt nieuwe bestuurder bij HMC

juni 1, 2023
Erik de Haan gaat vanaf 7 augustus aan de slag als het nieuw lid van de raad van bestuur van Ziekenhuis Rivierenland. Hiermee is het bestuur van het ziekenhuis weer compleet. Wendy Bosboom start per 1 juli als voorzitter van de raad van bestuur en volgt daarmee Marc Hendriks op, die met pensioen gaat.

Private equity rukt verder op in Nederlandse zorgsector

juni 1, 2023
Investeringsfondsen hebben vorig jaar 103 overnames gedaan in de Nederlandse zorg. Vooral in de medisch-specialistische zorg hebben private equitypartijen meer overnames gedaan en ook binnen de huisartsenzorg rukken ze op. Het aantal overnames door stichtingen daalt juist, meldt adviesbureau JBR in een rapport.

Lentis moet 10 miljoen bezuinigen

juni 1, 2023
Noordelijke ggz-instellingen in Groningen bereiden een gezamenlijke actie voor om financiële steun te eisen van de politiek in Den Haag. Ze willen compensatie voor de aanstaande loonsverhoging van ggz-medewerkers. Lentis, een ggz-instelling in Groningen, moet dit jaar ongeveer tien miljoen euro bezuinigen als er geen hulp komt van de overheid, meldt RTV Noord. 

Dit zijn de tien meest actieve investeringsmaatschappijen in de Nederlandse zorg

juni 1, 2023
Nordic Capital (78 overnames) Het van oorsprong Zweedse Nordic Capital is onder meer eigenaar van Equipe Zorgbedrijven. Ook zijn ze eigenaar van de European Dental Group. Via Equipe heeft de organisatie meerdere overnames gedaan in de afgelopen jaren. HC Partners (48 overnames) Het Nederlandse HC Partners hanteert een duidelijke buy-and-build-strategie en rijgt de overnames aan […]

Na dreigend faillissement schrijft Ikazia weer zwarte cijfers

juni 1, 2023
Na twee turbulente jaren sluit het Ikazia Ziekenhuis 2022 af met een positief financieel resultaat van 7,4 miljoen euro. Dat blijkt uit het bestuursverslag dat het ziekenhuis donderdag publiceert. “Een bijzonder goed resultaat, dat niet bereikt had kunnen worden zonder aanvullende afspraken vanuit een herstelplan”, aldus het Rotterdamse ziekenhuis.

Károly Illy nieuwe directeur van het Longfonds

juni 1, 2023
De raad van toezicht (rvt) van Longfonds heeft Károly Illy benoemd tot nieuwe directeur-bestuurder. Illy is nu nog kinderarts bij Ziekenhuis Rivierenland Tiel en is tot medio juni voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Bij Longfonds neemt hij per 1 oktober het stokje over van Michael Rutgers.

GGD’en: strijd tegen overgewicht vergt gelijke kansen

juni 1, 2023
Een kwart van de 18- tot 25-jarigen is te zwaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Om overgewicht te bestrijden, moeten alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. “Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp.”

Nivel: Vooral jongere zorgprofessional ziet werken tot pensioen niet zitten

juni 1, 2023
Vooral de jongere verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners ziet het niet zitten om tot het pensioen het huidige werk te doen en binnen de zorg te blijven werken, blijkt het onderzoek van Nivel. Binnen het leeftijdscohort 35 tot 39 jaar verwacht maar liefst 58 procent niet tot aan het pensioen in de zorg te blijven.

UMCU start kankeronderzoek naar beeldgestuurde therapie

juni 1, 2023
Onderzoekers in het UMC Utrecht starten twee nieuwe onderzoeken naar de behandeling van kanker met beeldgestuurde therapie. In het ene onderzoek maken zij daarbij gebruik van MRI-geleide radiotherapie, in het andere van ultrageluid.

Digitale check helpt 11 procent van laag urgente klachten zonder tussenkomst zorgverlener

juni 1, 2023
De pilot met de digitale check van Spreekuur.nl op de huisartsenposten is succesvol afgerond. Uit de pilot blijkt dat gemiddeld 11% van de laag urgente klachten zonder tussenkomst van de zorgverlener verholpen wordt doordat de patiënt het verschenen zelfzorgadvies in de digitale check accepteert. Dat maakte Spreekuur.nl vandaag bekend.

LHV bezorgd over bekostiging Meer tijd voor de Patiënt

juni 1, 2023
Een conceptadvies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) lijkt de beloofde volledige opname van Meer tijd voor de Patiënt vanaf 2024 en verder in het zogeheten segment 1 in de weg te staan. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). “Deze afspraak gaf in januari de doorslag voor ons als huisartsen om het Integraal Zorgakkoord te ondertekenen”, aldus de huisartsenkoepel. De LHV verkent de mogelijkheid om juridische stappen te nemen als het NZa-advies en Kuipers besluit structurele bekostiging blokkeert.

Marjolein Tasche verlaat Franciscus Gasthuis & Vlietland

juni 1, 2023
Marjolein Tasche neemt vanaf 1 juli afstand van haar rol als bestuursvoorzitter van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Ze verlaat het ziekenhuis uiterlijk in maart 2024. Haar collega-bestuurder Niels Honig volgt Tasche per 1 juli op als nieuwe bestuursvoorzitter.

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

mei 31, 2023
Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren. Met de subsidie kunnen huurprijzen met 200 euro per maand worden verlaagd voor jonge huurders tussen 18 en 30 jaar, die in wooncomplexen voor ouderen gaan wonen. “Het mes snijdt hier aan twee kanten”, zegt Helder.

Santeon ontwikkelt infographic voor zwangere vrouwen

mei 31, 2023
Voor zwangere vrouwen die vanwege medische redenen in het ziekenhuis bevallen, hebben de Santeon ziekenhuizen een infographic ontwikkeld. De tool geeft antwoord op vragen en onduidelijkheden waar zwangere vrouwen mee zitten voor hun bevalling.

Tandartsbezoek op jonge leeftijd voorkomt gaatjes

mei 31, 2023
Kinderen die vanaf de doorbraak van het eerste tandje naar de tandarts of mondhygiënist worden verwezen, hebben op 5-jarige leeftijd minder beginnende gaatjes dan kinderen die later voor het eerst mondzorg krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG, TNO en de Erasmus Universiteit.

Sensire sluit 2022 af met 4,8 miljoen euro verlies

mei 31, 2023
Sensire heeft in 2022 een verlies geleden van 4,8 miljoen euro. Dat maakt de organisatie woensdag bekend bij het publiceren van de jaarcijfers. “Corona, hogere loonkosten en de transformatie van zorg zijn de belangrijkste oorzaken voor het verlies”, meldt de vvt-organisatie.

Actie voor behoud Zutphens ziekenhuis in Statenzaal Gelderland

mei 31, 2023
De Statenvergadering van de provincie Gelderland is woensdagochtend kort onderbroken door een actie op de publieke tribune. Ongeveer vijftien actievoerders vroegen met een lied, flyers en het uitrollen van vellen papier met tekst aandacht voor het behoud van de Zutphense locatie van de Gelre Ziekenhuizen.

Nettoresultaat UMC Utrecht over 2022 fors hoger dan jaar eerder

mei 31, 2023
UMC Utrecht heeft over 2022 een netto resultaat van 20,1 miljoen euro behaald. In 2021 was dat nog 6,6 miljoen. Het academisch ziekenhuis haalde 100 miljoen euro aan fondsen voor onderzoek binnen over 2022. Dat is een stuk minder, namelijk 55 miljoen, dan in 2021. 

Cao-gesprekken gehandicaptenzorg opnieuw stukgelopen na nieuw bod VGN

mei 31, 2023
De cao-onderhandelingen voor de gehandicaptenzorg zijn opnieuw stukgelopen. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft dinsdag 30 mei een nieuw bod gedaan, dat niet op tevredenheid van de bonden kan rekenen. Volgens FNV verschilt het bod nauwelijks van het eerdere voorstel van 9 mei. 

Systeem voor epilepsie-detectie op afstand vermindert stress

mei 31, 2023
De onderzoekers volgden 53 kinderen met epilepsie die gedurende 2310 nachten een armband droegen die epileptische aanvallen detecteert. De NightWatch detecteert 90 procent van de zware motorische aanvallen en slaat gemiddeld eens per drie nachten ten onrechte alarm, blijkt uit de studie. Een belangrijke opbrengst is dat inzet van het systeem de stress bij ouders […]

Broeders nieuwe voorzitter raad van toezicht UMC Utrecht

mei 31, 2023
Henk Broeders is per 1 juni 2023 de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij volgt Caroline Princen op. 

Nieuwe bestuurder Amaris Zorggroep

mei 31, 2023
Harm-Jan van Schaik is per 1 september bestuurder bij Amaris Zorggroep. Hij zal deze functie vervullen naast bestuursvoorzitter Jacqueline van der Loo.

Hogere omzet Nij Smellinghe door verhuur locaties

mei 31, 2023
Ziekenhuis Nij Smellinghe sluit 2022 af met een resultaat van 2,1 miljoen euro. De omzet is 166 miljoen euro. Dat is een stijging van 8 miljoen, ten opzichte van 2021. Dit werd veroorzaakt door indexatie van tarieven en het verhuren van twee locaties aan derden, zoals de Afdeling Tijdelijke Opvang Ouderen aan ZuidOostZorg en het nieuwe schoolgebouw ROC Friese Poort.

Nieuwe leden raad van toezicht Instituut Verbeeten

mei 31, 2023
De Raad van Toezicht van Instituut Verbeeten is per 1 juni 2023 versterkt met twee nieuwe leden, Jeroen Hendrikse en Jan Berkvens.

Van Ooijen onderzoekt bekritiseerde autismebehandeling

mei 31, 2023
Omdat honderden ouders en kinderen hebben geklaagd over een behandeling voor autisme, gaat staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) deze onderzoeken. Intensieve gedragstherapieën onder de noemer Applied Behavior Analysis (ABA) zijn erop gericht kinderen bepaald autistisch gedrag af te leren, zoals met de armen wapperen of oogcontact vermijden tijdens een gesprek. De belangenorganisatie voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs LBVSO heeft signalen ontvangen dat veel kinderen dit als traumatisch ervaren.

Kwart meer mensen met geheugenproblemen naar huisarts na pandemie

mei 31, 2023
Huisartsen zien de laatste tijd een stuk meer mensen met geheugen- en concentratieproblemen dan eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het aantal huisartsbezoeken hiervoor 24 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2020. Mogelijk is de toename van dit soort problemen een langetermijneffect van de coronapandemie, stellen gezondheidsinstanties als de GGD’en, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en gezondheidsinstituut Nivel.

‘Zorg is tot 6,45 miljoen euro kwijt voor deelnameverplichting kwaliteitsregisters’

mei 30, 2023
De nieuwe Wkkgz verplicht zorgaanbieders om deel te nemen aan alle kwaliteitsregistraties die in het kwaliteitsregister staan bij het Zorginstituut. Deze aanleverplicht voor zorgaanbieders aan kwaliteitsregistraties brengt een structurele kostenstijging met zich mee tussen de 1,78 miljoen en 6,45 miljoen euro.

Treant: ‘Het einde van wat wij financieel kunnen opvangen, is meer dan bereikt’  

mei 30, 2023
Treant sluit het jaar 2022 af met een resultaat van circa vier miljoen euro, maar volgens de zorgorganisatie zijn het vooral effecten van voorgaande jaren die dit resultaat verklaren. Het resultaat uit normale bedrijfsvoering is ongeveer nihil. Dat blijkt uit de jaarverantwoording.

SILIZO nieuwe spreekbuis van ict-leveranciers

mei 30, 2023
Belangenbehartigers van ict-leveranciers in de zorg hebben zich verenigd in Samenwerkende ICT-leveranciers in de zorg (SILIZO). SILIZO zal optreden als spreekbuis van de Nederlandse ict-leveranciers in de zorg.

Drie doden bij brand in Oostenrijks ziekenhuis

mei 30, 2023
Een brand in een ziekenhuis in het Oostenrijkse Mödling heeft aan drie patiënten het leven gekost. Het gaat om drie mannen van 75, 78 en 81, meldt de Oostenrijkse omroep ORF. Zij lagen in de kamer waar de brand uitbrak. Twintig anderen raakten lichtgewond.

VersZorgende zorgt voor lagere werkdruk en betrokken cliënten

mei 30, 2023
VersZorgende is een voedingsconcept ontwikkeld voor de kleinschalige zorg in Nederland. Clienten worden betrokken en zorgpersoneel ontlast, omdat VersZorgende het proces rond eten en drinken verzorgd in een woonvorm.

‘Euthanasiewet is toe aan actualisatie’

mei 30, 2023
Onderzoekers vinden dat een sterkere verankering van het patiëntenperspectief in euthanasiewetgeving nodig is. Nu ligt de nadruk meer op het perspectief van de arts. Dat blijkt uit evaluatieonderzoek van de euthanasiewet.

Financieel gezond Bravis hoopt dat overheid en verzekeraars helpen met hogere loonkosten

mei 30, 2023
Het Bravis ziekenhuis waarschuwt voor belangrijke financiële uitdagingen voor de komende jaren, zoals de verhoging van de loonkosten die in de nieuwe cao is opgenomen.  Bestuurder Albert-Jan Mante hoopt dat de overheid en de zorgverzekeraars zullen bijspringen. Het Brabantse Bravis ziekenhuis sloot het boekjaar 2022 wel af met een positief resultaat van 10,8 miljoen euro. 

Ook in Utrecht verstevigen thuiszorgorganisaties samenwerking

mei 30, 2023
In Utrecht sluiten vijf aanbieders van wijkverpleging en zorgverzekeraar Zilveren Kruis een convenant om meer samen te werken. Het convenant wordt afgesloten voor een periode van twee jaar door zorgorganisaties AxionContinu, Buurtzorg, Careyn, De Rijnhoven, ExpertCare en zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Kuipers leidt handelsmissie biomedische innovatie naar Boston

mei 30, 2023
Ministers Kuipers en Adriaansens leiden de handelsmissie biomedische innovatie naar Boston. Daarnaast gaan de ministers naar Washington DC.

Noordelijke ggz-instellingen willen compensatie dure cao

mei 30, 2023
De noordelijke ggz-instellingen eisen dat het Rijk de aanstaande cao-verhoging voor ggz-medewerkers compenseert.

Oud-werknemers Co-Med: ‘Dit gaat een keer goed mis’

mei 30, 2023
Slechte zorg, zorgen over het bestuur en gesjoemel met zorggeld: oud-werknemers vertellen over problemen binnen huisartsenketen Co-Med.

Dinsdag nieuw voorstel VGN voor cao gehandicaptenzorg

mei 26, 2023
Komende dinsdag doet VGN een nieuw en naar verluidt verbeterd voorstel om weer aan tafel te komen met de vakbonden, meldt FNV. De vakbonden zal die vervolgens met de eigen achterban bespreken om te bepalen of er voldoende draagvlak is om de onderhandelingen te hervatten.

EU komt onder deel miljardenbestelling coronavaccins uit

mei 26, 2023
De Europese Unie mag afzien van een deel van de honderden miljoenen bestelde coronavaccins. Vaccinfabrikant Pfizer schrapt ongeveer een derde van de order van miljarden euro’s, hebben de EU en de farmaceut volgens ingewijden afgesproken.

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

mei 26, 2023
Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

Jeroen Muller stopt als bestuursvoorzitter bij het Dijklander Ziekenhuis 

mei 26, 2023
Jeroen Muller, bestuursvoorzitter bij het Dijklander Ziekenhuis, stopt per 1 november 2023 om gebruik te maken van zijn vervroegd pensioen.

Meer klachten over Wet zorg en dwang bij cliëntondersteuning

mei 26, 2023
In 2022 is vergeleken met het jaar ervoor vaker contact opgenomen met onafhankelijke cliëntondersteuning bij onvrede over de Wet zorg en dwang (Wzd). Dat blijkt uit het jaarverslag van Cliëntenvertrouwenspersonen Wet zorg en dwang van Zorgbelang, LSR, Quasir en Zorgstem.

David Verschoor nieuwe directeur-bestuurder Hersenstichting

mei 26, 2023
David Verschoor wordt vanaf 5 juni de nieuwe directeur van de Hersenstichting. Hij neemt de functie over van Merel Heimens-Visser.

Zorgpartijen in Achterhoek kunnen regionaal actuele data analyseren

mei 26, 2023
De Achterhoek krijgt een domeinoverstijgende data-infrastructuur voor het monitoren van gezondheid. Voor Nederland is het uniek dat organisaties elkaars data op een privacyvriendelijke manier kunnen inzien. Maarten den Braber, oprichter Population Health Data NL: “Voor het Integraal Zorgakkoord is regionale monitoring essentieel.”

Jaarverslag Martini Ziekenhuis: kosten stijgen sneller dan opbrengsten

mei 26, 2023
Het Martini Ziekenhuis sloot 2022 af met een resultaat van 8 miljoen euro. Bestuurder Tamara Kroll maakt zich zorgen over de financiële toekomst. De opbrengsten dalen doordat de OK niet volledig gebruikt kan worden door personeelstekorten en ziekteverzuim. “We varen scherp aan de wind.”

Anna Prijs voor orthopedisch chirurg Job Doornberg

mei 26, 2023
Orthopedisch chirurg Job Doornberg heeft de Anna Prijs ontvangen. Hij krijgt de prijs voor zijn data-gedreven onderzoek naar de optimale chirurgische aanpak en nazorg van patiënten met botbreuken. Daarbij laat hij ook de waarde zien van Kunstmatige Intelligentie op dit gebied.

Nieuwe directeur-bestuurder NFK

mei 26, 2023
Vervoord heeft kennis en ervaring opgedaan in de patiëntenbeweging, bij verenigingen en behartigde de belangen van verschillende groepen mensen in de samenleving. Loopbaan Sinds 2016 is Vervoord directeur van Harteraad. De belangenbehartiger voor mensen met een hart- en vaataandoening. Hiervoor werkte Vervoord onder andere voor UNICEF en de verenigingen VluchtelingenWerk Nederland en Vrouwen van Nu. […]

Geen financiële maatregelen voor toename ggz in de Wlz

mei 26, 2023
Sinds de directe toegang tot de Wlz voor mensen met een psychische aandoening stroomt een hoog aantal mensen de Wlz in. Duidelijkere toegangscriteria, een regioaanpak en langer durende Wmo-beschikkingen moeten dit probleem tegengaan. Financiële maatregelen blijven hierdoor voorlopig uit.

Sandra Roso Sanchez nieuwe directeur deRotterdamseZorg

mei 26, 2023
Sandra Roso Sanchez zal vanaf 1 juli de rol van directeur op haar nemen bij werkgeversorganisatie deRotterdamseZorg.

Langenbach: ‘IZA mag niet mislukken’

mei 26, 2023
Peter Langenbach, directeur zorginkoop Zilveren Kruis, ziet het integraal zorgakkoord (IZA) als een grote stap voorwaarts. Mislukken is geen optie, zegt hij in de podcast Voorzorg. “De aanvraag van IZA-gelden is echt een lichte toets.”

Nieuwe directeur Wonen voor De Zorggroep

mei 26, 2023
Marion de Ruyter treedt op 15 augustus 2023 aan als nieuwe directeur wonen bij De Zorggroep. Zij neemt hiermee het stokje over van Maarten Wiggers-De Vries.

Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

mei 26, 2023
Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren.

40 bewoners geëvacueerd vanwege brand bij verpleeghuis in Zaandam

mei 26, 2023
Door in brand staande tuinmeubelen bij verpleeghuis Oostergouw in het Noord-Hollandse Zaandam is veel rook binnengekomen in het gebouw. De brandweer heeft het pand aan de Koningin Julianaweg deels ontruimd en is het verpleeghuis aan het ventileren.

Jan Kremer speciaal gezant passende zorg namens VWS

mei 25, 2023
Vanuit de regierol van het ministerie van VWS, wordt VWS opdrachtgever en facilitator van het gezantschap passende zorg. Jan Kremer is daarbij aangesteld als speciaal gezant passende zorg.

Eerste integrale spoedpost in Amsterdam geopend

mei 25, 2023
Op 25 mei is de Spoedpost Amsterdam-Noord op locatie BovenIJ geopend. De spoedpost is een samenwerking tussen de huisartsenpost Amsterdam-Noord van Huisartsenposten Amsterdam (HpA) en de spoedeisende hulp van het BovenIJ.

FNV/CNV willen vvt-loonsverhoging tijdelijk koppelen aan inflatie

mei 25, 2023
Vakbonden FNV/CNV hebben hun looneis voor de vvt-cao bekendgemaakt. Net als NU’91 gaan zij voor in totaal 15 procent loonsverhoging, maar ook willen ze het salaris tijdelijk koppelen aan de inflatie. 

Thuiszorgorganisatie Tzorg tekent voor groene en klimaatneutrale zorg

mei 25, 2023
Tzorg heeft de Green Deal Duurzame zorg 3.0 ondertekend. Daarmee richt Tzorg zich op groene en klimaatneutrale zorg.

Directeur zorg Helen Dowling Instituut zwaait af

mei 25, 2023
Directeur zorg van het Helen Dowling Instituut (HDI) Anette Pet gaat met pensioen. Per 25 mei volgt Martine van der Goot, klinisch psycholoog en hoofd patiëntenzorg haar op als nieuwe directeur zorg.

Ggz weet niet welke verwarde mensen overlast geven

mei 25, 2023
Het is onduidelijk welke groepen mensen met verward gedrag voor overlast zorgen. Ook is er maar een kleine groep mensen met ingewikkelde psychische problemen die herhaaldelijk hinder veroorzaakt, zegt de beroepsvereniging de Nederlandse ggz.

Veel adviezen van vertrouwenspersonen aan ggz-cliënten

mei 25, 2023
Patiëntenvertrouwenspersonen (pvp’en) hebben vorig jaar bijna 25.000 keer ggz-cliënten bijgestaan bij het uitoefenen van hun rechten, het begrijpen en begeleiden bij soms complexe procedures binnen de Wvggz en het helpen oplossen van vragen en klachten.