Skip to main content

Health APK 400 ambtenaren tijdens FitFestival

februari 19, 2018

PERSBERICHT

Rotterdam, 17 november 2017 – Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is de gemeente Rotterdam actief bezig met het gezond en vitaal houden van haar werknemers. Zo ook op het Winter FitFestival op donderdag 16 november, waar op de 22e verdieping van De Rotterdam 400 ambtenaren een ‘Health APK’ kregen.

Veel mensen veranderen hun leefstijl pas als ze ziek zijn, terwijl een gezonde manier van leven juist veel ellende kan voorkomen. Het doen van een preventieve gezondheidscheck helpt werknemers om zich bewuster te worden van hun eigen vitaliteit en wellicht daardoor net iets gezonder te gaan leven en beter te eten. Ruim 400 werknemers van de gemeente lieten zich daarom donderdag testen in De Rotterdam.

Abigail Norville, HR-directeur gemeente Rotterdam: “Vitaliteit is een heel belangrijk thema binnen de gemeente Rotterdam. Een voorbeeld is de mobiele telefoon. Die staat symbool voor hoe we aan het werk zijn de laatste tijd. Wegblijven van die telefoon kan veel stress besparen. Als het aan mij ligt, stuurt de gemeente haar werknemers dan ook geen berichten meer na werktijd”.

Niet voor niets valt het event middenin de ‘Week van de werkstress’. Naast het vitaal houden van de werknemers vindt de gemeente Rotterdam het belangrijk om stress onder de werknemers te verminderen. Er waren daarom tal van workshops en lezingen die hen daarbij kunnen helpen, waaronder de allereerste ‘binaural beats’ workshop van Nederland. Bij die speciale meditatievorm worden er op een koptelefoon in het linker- en rechteroor twee nét verschillende tonen afgespeeld, waardoor de hersenen een derde toon aanmaken en de luisteraar helemaal tot rust komt. En bij IZA hebben bijna 100 mensen een bodyscan gedaan en is aan ruim duizend medewerkers een instructie gegeven over het instellen van de werkplek, het beelscherm, de stoel en de tafelhoogte. Dit om bijvoorbeeld rugklachten te voorkomen.

Eén van de beste manieren om vitaal en stressvrij te blijven, is beweging. Tijdens het FitFestival waren er dan ook vele sportactiviteiten, waaronder een spinningmarathon en een traploopmarathon. Daarbij werd er ook geld opgehaald voor de Hartstichting. Ook konden deelnemers een mobiliteitscheck doen bij olympisch atleet Patrick van Luijk.

“Het is heel laagdrempelig. Normaal ga je pas naar de huisarts als er iets niet goed is. Nu niet. Een goed initiatief dus. Je hebt echter zelf ook een aandeel in je gezondheid. Iedereen blijft natuurlijk zelf ook verantwoordelijk,” aldus Merel van Gruijthuijsen, werknemer gemeente Rotterdam en deelnemer Winter FitFestival.

Aan het organiseren van de dag werkten veel bedrijven uit de regio mee, waaronder Erasmus MC, de GGD Rotterdam-Rijnmond, VGZ, Omnigen, Omega Wave, Reflaxme, VITA16, Biocheck, Sense Health, Balans, Blockbusters, The organizing Firm, Waai, Zitwerk en Eurest. Het Winter FitFestival werd in co-creatie door de gemeente Rotterdam in samenwerking met Dr. Sunshine georganiseerd en ondersteund door EIT Health.

FitFestival

Bij de FitFestivals gaan we uit van het concept van positieve gezondheid: gezondheid is niet de af- of aanwezigheid van ziekte, maar het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Gezondheid en kwaliteit van leven zijn leidend. Het is belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van persoonlijke gezondheidsvaardigheden, zodat de burger beter regie over eigen leven kan voeren en gezondere keuzes kan maken. Tijdens de FitFestivals verzamelen we health data van de deelnemers (uiteraard alleen na toestemming). Dit is erg vernieuwend omdat we de deelnemers betrekken bij het Health dataonderzoek naar chronische ziektes. De bewoners van Rotterdam en de gezondheidsonderzoekers co-definiëren samen de gezondheidsproblemen en co-ontwikkelen de oplossingen die nodig zijn voor een gezonder en vitaler leven.

Meer nieuws