Maak een einde aan het kooien van 300 miljoen boerderijdieren in de EU

mei 19, 2021

Foodwatch: ‘Commissaris voor Handel Dombrovskis moet aanpassingsmaatregelen aan de grens initiëren’

Brussel/Amsterdam/Berlijn/Parijs, 19 mei 2021 – De Europese consumentenorganisatie foodwatch roept de Europese Commissie op een einde te maken aan het kooien van alle landbouwdieren in Europa en ervoor te zorgen dat het EU-handelsbeleid dit verbod ondersteunt. 

Foodwatch lanceert vandaag een campagnepetitie gericht aan EU-commissaris voor Handel Dombrovskis en president von der Leyen. De campagne volgt op het succesvolle Europese burgerinitiatief ‘End the Cage Age’ en richt zich op de kwestie dat handel niet mag worden gebruikt als argument tegen de noodzakelijke verbetering voor dieren op Europese boerderijen. Foodwatch roept de Commissie op om maatregelen aan de grens in te zetten om te garanderen dat het einde van het kooien van boerderijdieren in de EU niet zal worden ondermijnd door goedkope invoer.
 
Het Europese burgerinitiatief ‘Een einde aan het kooitijdperk’, dat werd gestart door CIWF en wordt gesteund door 170 NGO’s en 1,4 miljoen geldige handtekeningen van burgers, vormt een indrukwekkend bewijs van hoezeer het publiek eist dat er een einde komt aan het kooien van 300 miljoen boerderijdieren in heel Europa. Deze eis wordt ondersteund door artikel 13 VWEU en is zowel wetenschappelijk als ethisch noodzakelijk. Tegen 15 juli 2021 zal de Europese Commissie beslissen of zij een wetgevingsprocedure zal inleiden om de kooifokkerij te verbieden. Verscheidene EU-commissarissen hebben zich tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement op 15 april 2021 al uitgesproken voor het initiëren van dergelijke wetgeving. Er lijkt echter sprake te zijn van enige terughoudendheid bij de Commissaris voor Handel.
 
Foodwatch verzet zich met klem tegen het handelspolitieke argument dat strengere dierenwelzijnsnormen in de EU automatisch zouden leiden tot meer goedkope invoer van buiten de EU.
 
“De EU heeft zowel de instrumenten als de morele plicht om de verbeterde behandeling van dieren te beschermen tegen goedkope invoer uit derde landen”, zegt Matthias Wolfschmidt, directeur internationale strategie bij foodwatch International, en vervolgt: “Aanpassingsmaatregelen aan de grens zijn het instrument om dit mogelijk te maken. In overeenstemming met de WTO-regels kunnen zij eisen dat bij de invoer van dierlijke producten dezelfde normen inzake dierenwelzijn worden gehanteerd als op de interne markt van de EU.”
 
Volgens foodwatch moeten deze maatregelen ter bescherming van de Europese landbouwhuisdieren voldoen aan de WTO-voorschriften en mogen ze niet discriminerend zijn voor derde landen of protectionistisch zijn. Een WTO-modelovereenkomst die de EU toestaat de invoer van babyzeehondenhuiden te verbieden, juist op morele gronden, is de bestaande rechtsgrondslag die de Commissie moet gebruiken om de nieuwe maatregel in te voeren.

Bron: Foodwatch

Datum: 19 mei 2021

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl