Skip to main content

Eeuwenoud geneesmiddel uit herfsttijloos voorkomt nieuwe hartinfarcten 

oktober 28, 2022

Het slikken van een goedkoop, eeuwenoud geneesmiddel is een goede manier om een nieuw hartinfarct te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Alkmaarse cardioloog in opleiding Tjerk Opstal. Hij won hiermee de Pieter van Foreestprijs van 2022.  

Het onderzoek gaat om het middel colchicine, dat gewonnen wordt uit de bol van de herfsttijloos, een soort krokus zonder bladeren. Tijdens de jaarlijkse wetenschapsdag van Noordwest Ziekenhuisgroep vertelde Tjerk Opstal hoe hij via cardioloog en bijzonder hoogleraar Jan Hein Cornel betrokken was geraakt bij een grootscheeps Nederlands-Australisch onderzoek naar de preventie van hartziekten met behulp van het middel colchicine.

Opstal: “Een van de risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten is vaatwandverkalking. Dit komt onder andere door cholesterol, dat in kristallen stolt en met de scherpe punten daarvan ontstekingen veroorzaakt. In hun zoektocht naar ontstekingsremmers kwamen onderzoekers uit bij colchicine. Dit middel wordt al heel lang ingezet voor de behandeling van jicht, dat eveneens door kristalvorming (van urinezuur) wordt veroorzaakt.” 

Dat colchicine direct na een hartinfarct schade aan het hart voorkomt, was al eerder uit de studie gebleken. Wat Opstal nu heeft onderzocht is of het ook werkt bij patiënten bij wie dit al langer geleden is. En dat blijkt het geval te zijn: patiënten die al jarenlang klachtenvrij zijn, hebben met het middel dertig procent minder kans op het ontstaan van een nieuw hartinfarct.  

Voor zijn bijdrage aan het onderzoek heeft Tjerk Opstal op 25 oktober 2022 de Pieter van Foreestprijs ontvangen, een prijs die jaarlijks wordt toegekend voor de beste wetenschappelijke publicatie waarbij patiënten uit Noordwest zijn betrokken. De Pieter van Foreestprijzen zijn bedoeld als stimulans voor wetenschappelijk onderzoek binnen Noordwest. Naast de prijs voor het beste medisch wetenschappelijk artikel in een internationaal tijdschrift is er ook de prijs voor de beste innovatie en de aanmoedigingsprijs voor een jonge medische of verpleegkundige professional. Opstals artikel is onder de titel Colchicine in Patients with Chronic Coronary Disease in Relation to Prior Acute Coronary Syndrome gepubliceerd in Journal of the American College of Cardiology. 

Fotobijschrift: 

De Alkmaarse cardioloog in opleiding Tjerk Opstal, met de penning, de speld en de cheque die horen bij de Pieter van Foreestprijs die hem voor zijn onderzoek is toegekend. 

Foto: Studio Wick Natzijl 

Bron: Noordwest Ziekenhuisgroep
Datum: 27 oktober 2022

Meer nieuws