Skip to main content

Marc Schellekens

juni 3, 2022

Begin volgend jaar start de bouw van het Beagle Building Marconi, vlak naast de Lee Towers. Speciaal ontworpen voor bedrijven in de (bio)technologische sector, dus inclusief hoogwaardige laboratorium- en kantoorruimtes. “Er is een enorme vraag naar dit soort gebouwen,” zegt mede-initiatiefnemer Marc Schellekens. “We hebben het in feite al verkocht voordat het klaar is.”

Een van de redenen is de brok ervaring die Schellekens meebrengt. Zijn carrière begon in verschillende functies bij onderzoeksinstituut TNO. “Mijn laatste functie daar was projectleider preklinisch onderzoek. We werkten met weinig mensen in grote labs. Dat zette me aan het denken: een klein bedrijf kan dit niet betalen.”

Het Labhotel

Schellekens bedacht een nieuw concept: het LabHotel. Het LabHotel verhuurt turn-keylaboratoriumfaciliteiten, voorzien van alle benodigde vergunningen. Op die manier begon het LabHotel in de Science Tower, één van de voorheen drie Euro Point torens. “Bij veel startende bedrijven is financiering het probleem. Ze zitten in een fase ver voordat er geld verdiend gaat worden. Normaal gesproken moet je voor een aantal jaar een huurcontract met een laboratorium afsluiten. Dat is voor veel startups niet op te brengen.”

Sinds de eerste huurders de ruimtes van het LabHotel betrokken, inmiddels zo’n tien jaar geleden, blijkt het concept zijn vruchten af te werpen. “Een aantal bedrijven is begonnen als éénpitter in een labje van 26m2. Inmiddels zijn dat succesvolle ondernemingen met een eigen gebouw en tientallen mensen in dienst. De meeste daarvan zitten nog steeds in Rotterdam. En daar ben ik best trots op.”

Een goed voorbeeld is een bedrijf dat aanvankelijk laboratoriumruimte zocht voor het produceren van machines om zonnecellen te produceren. Schellekens: “Ze kwamen erachterdat ze met hun technologie een elektronische neus kunnen produceren. Dat is een apparaat dat geuren kan detecteren en kwantificeren, zoals alcohol, knoflook, of geuren die onze eigen neus niet kan ruiken. Dat apparaat is inmiddels zo klein dat het binnenkort in een smartphone past. Ook zij begonnen in één kamertje bij ons.”

“Ik heb ook een huurder gehad die zo af en toe een middag kwam. De oprichter van dat bedrijf, INVI, realiseerde zich waarom een stinkdier niet wordt opgegeten door een roofdiermet honger. Dat is natuurlijk als gevolg van een vieze geur. Hij heeft een armband ontworpen met daarin een ampul gevuld met een door hem ontwikkelde geurstof. De geur daarvan roept bij mannen zoveel walging op dat het libido verdwijnt. Zoiets kan een eerste stap tot seksueel geweld voorkomen. En het is nog een mooi armbandje ook.”

Beagle marconi

Naast LabHotel is Schellekens als partner en ontwikkelaar betrokken bij Beagle Marconi. Een samenwerking met PCS Design & Construction. “Zij hebben in Leiden al twee Beagle Buildings gerealiseerd. Met eigenaar Ruud van Spronsen raakte ik in gesprek. Hij gaf aan: ik wil bij een kennisinstelling gaan bouwen omdat daar de samenwerkingen makkelijker tot stand komen. En samenwerking is goed voor bedrijven. Alleen kun je niets.”

Inmiddels is de kavel aan de Marconistraat leeg en voorzien van een bilboard met toekomstbeeld. “Of een deel van Beagle Marconi de functie van LabHotel krijgt weten we nog niet. Het zal blijken hoeveel meters beschikbaar blijven. Het is ontworpen als Multi Tenant gebouw, dus voor meerdere huurders, maar ook beschikbaar voor een bedrijf uit de (bio)technologische sector dat een eigen gebouw ambieert.”

Een modulair Labhotel

Toch komt er misschien op een andere plek in Rotterdam nóg een LabHotel. “Het Erasmus MC heeft me gevraagd een tijdelijk LabHotel te bouwen op hun campus. Het liefst doen we dat op de plek van het oude Dijkzigt ziekenhuis. De sloop daarvan duurt alleen nog een tijd.Ook moet de grond worden gesaneerd. Voordat er een nieuw pand staat ben je jaren verder.”

Voor de overbruggingsperiode is er een oplossing bedacht. Schellekens: “Het streven is om begin volgend jaar te starten met de bouw van een volledig modulair gebouw. Een duurzaam pand, liefst met houten skelet of van bestaande staalbouw. Dat gaan we dan in standaardmaten neerzetten. En vervolgens kunnen we het weer verplaatsen.”

Want dat er geen tijd verloren moet gaan, daar is Schellekens van overtuigd. “Het Erasmus MC is nog steeds het best bewaarde geheim van Rotterdam. Het is by far het grootste academisch ziekenhuis in Nederland, met by far het grootste oncologisch centrum van Nederland. Het is geen toeval dat de oud-voorzitter daarvan nu de minister van Volksgezondheid is. De bedrijvigheid daaromheen kan nog enorm groeien. En daar profiteert de hele stad van.”

Fotografie: Margret Tielemans

Dit interview is oorspronkelijk op de website van LSH010 verschenen.

Datum: 3 juni 2022

Meer nieuws