Skip to main content

Bloedtransfusie om er jonger uit te zien, wel of niet doen?

november 14, 2018

De startup Ambrosia heeft een nieuw ‘’medicijn’’ tegen veroudering: bloedtransfusies. De kliniek, gevestigd op verschillende plaatsen in Amerika, dient bloed van een jonger persoon toe aan een ouder persoon.

Waarom een bloedtransfusie?

Jesse Karmazin, de oprichter van Ambrosia, verwacht dat het jonge bloed veroudering tegengaat door de organen te verjongen. In 2017 is er al een eerste klinische proef gedaan om uit te zoeken wat er gebeurt wanneer je een ouder persoon bloed toedient van een jong persoon. De resultaten zijn nog niet openbaar gemaakt, maar Karmazin geeft aan dat deze zeer positief zijn.

Goedgekeurd

Denk jij nu ook: kan dit zomaar? Het antwoord is ja. Bloedtransfusies zijn in Amerika al goedgekeurd door de Food and Drug Administration. Om deze reden kan Ambrosia haar behandelingen uitvoeren en hoeft het bedrijf niet aan te tonen dat de behandeling voordelen heeft. En de vraag ernaar is er zeker ook! Een week nadat de website online is gegaan, waren er al 100 aanvragen voor de behandeling. Dit leidde tot de eerste wachtlijst van het bedrijf.

Hoe werkt het?

Patiënten krijgen gedurende twee dagen 1,5 liter plasma in hun bloed. Het plasma is afkomstig van een donor tussen de 16 en 25 jaar. Voor en na de transfusie wordt het bloed van de deelnemers getest op een handvol bio markers en meetbare biologische stoffen en processen. Deze markers, stoffen en processen weergeven hoe gezond de patiënt op dat moment is. Volgens Karmazin is de uitvoering volkomen veilig.

Geen klinisch bewijs

Over het veiligheidsaspect heeft Karmazin gelijk: bloedtransfusies hebben al vele levens gered. Maar wat betreft jong bloed – en het vermeende potentieel om ouder worden tegen te gaan – blijft de wetenschap onduidelijk. Eerder voerde Standford University wetenschapper Tony Wyss-Coray een vergelijkbaar onderzoek uit op muizen. Volgens haar is er geen klinisch bewijs dat de behandeling nuttig zal zijn.

Eerder onderzoek

Karmazin werd geïnspireerd door eerdere parabiose-onderzoeken op muizen. Bij deze onderzoeken worden de aderen van twee levende dieren aan elkaar gekoppeld. Irina Conboy, professor bio-ingenieur aan de Universiteit van Californië, heeft een van de parabiose-onderzoeken uitgevoerd. Zij vond bewijs dat de uitwisseling van het bloed voordelen had voor de oudere muis, die bloed kreeg van de jongere muis. Maar, de dieren waren niet gewoon bloed aan het uitwisselen. Het oudere knaagdier plukte ook voordelen van de levendige interne organen en het vaatstelsel van het jongere dier. Conclusie: er is niet met zekerheid te zeggen of het bloed de positieve effecten veroorzaakte of dat dit kwam door de manier waarop de dieren met elkaar verbonden waren.

Alleen bloed verruilen

Conboy voerde nog een onderzoek uit om te kijken wat er gebeurde wanneer er alleen bloed uitgewisseld werd. Er werd ontdekt dat het spierweefsel van de oudere muizen enigszins profijt hadden van het jonge bloed. Nog steeds kon er niet met zekerheid gezegd worden dat deze bescheiden voordelen alleen kwamen door het bloed. Het oudere muizenbloed was namelijk fundamenteel veranderd door het verdunnen van het bloed.

Kosten

Volgens Karmazin hebben veel patiënten voordelen ondervonden na de behandeling. Ben jij ook overtuigd? Dan denk je nu misschien nog een keer na: de behandeling kost £8.000. Maar … wie jong wil zijn moet er wat voor over hebben? Laat ons weten of jij deze behandeling uit zou voeren en waarom?

Bron: Business Insider
Datum: 24 september 2018

Meer nieuws